• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpingsförfattare till TellUs

Blanka Karlsson
Fördjupare. Blanka Karlsson kommer till TellUs med sina böcker om Comenius, historisk fäktning och tjeckisk folklore i Sverige.

 

Framtidens författare avslöjas

 

NORRKÖPING/ LINKÖPING Internationellt och lokalt. TellUs bok- och berättarmässa utvecklas ännu ett snäpp nu på lördag. Från östra Östergötland kommer både författare, förlag och spelföretag. Comeniusforskaren Blanka Karlsson deltar för första gången med sitt förlag Blanka Pragensis.

Kjartan Fløgstad blir det riktigt tunga internationella namnet på TellUs bok- och berättarmässa. Därmed utvecklas Östergötlands egen bokmässa ännu ett snäpp.

– Att vi nu kan erbjuda publiken på TellUs bok- och berättarmässa internationella författarbesök är resultatet av flera års arbete, säger Johan Hagesund, en av mässans arrangörer.

Förutom norrmannen Kjartan Fløgstad, som fått Nordiska Rådets litteraturpris, kommer finländska ungdomsförfattaren Déa Solin samt Jahanara Nuri och Supriti Dhar, båda från Bangladesh och båda fristadsförfattare i Linköping respektive Norrköping.

 

Supriti Dhar
Fristadsförfattare. Supriti Dhar samtalar med bibliotekarien Sofia Larsson på Tidningshyllan under mässan.

 

Över både tid och land sträcker sig Norrköpingsförfattaren Blanka Karlssons författarskap. Hon ägnar sin nämligen åt 1600-talstänkaren Johan Amos Comenius som var präst, filosof och pedagog. Han skrev världens första lärobok med bilder i och använde teater i skolan. Hans modersmål var tjeckiska men han talade bland annat latin och tyska då han var verksam i stora delar av norra Europa. För Sveriges del är han känd då han kallades hit och träffade såväl Louis De Geer som Axel Oxenstierna, samt även drottning Kristina.

– Jag kommer att visa en tavla – oljemålning – som är på ett bokomslag. Annars har jag även en idé att ta med en riddarsköld – Norrköpings vapen som jag målade, eftersom jag är småföretagare från Norrköping, säger Blanka Karlsson som både är utställare och framträder i Speakers Corner.

Det var i Finspongssamlingen, som ingår i Norrköpings stadsbiblioteks samlingar, som Blanka Karlsson, som ursprungligen kommer från tjeckiska delen av dåvarande Tjeckoslovakien, hittade en handskrift av Comenius egen hand för 26 år sedan. Det blev startskottet för hennes forskning kring Comenius och hans verk och med nyutgivna Comenius och Finspongshandskriften. Samlade verk om Finsponghandskriften 1991–2017 är hon redo att inta TellUs. En något äldre utgåva är Comenius och hans verk i Sverige 1630–2000.

Men Blanka Karlsson har fler intressen än så. Hon är entusiastisk fäktare och har skrivit om Historisk fäktning som konst och vetenskap efter forskning såväl i Finspongssamlingen som på Skoklosters slott. Dessutom har hon skrivit Tjeckiska folklorememoarer i Sverige. Alla hennes böcker är skrivna både på svenska och på tjeckiska, en även på tyska. Utgivna på hennes eget förlag Blanka Pragensis.

 

Blanka Karlsson
Johan Amos Comenius. Blanka Karlsson föreläser gärna om den tjeckiske föregångsmannen som hade visioner om en fredlig värld där alla talade samma språk.

 

Bokmässan får även besök av författare från den nationella scenen. Bengt Ohlsson berättar om sin roman De dubbelt så bra som handlar om skotten i Ådalen.

– Jag är nyfiken på att höra hur han anpassar språket i sina romaner efter tid och miljö, säger Johan Hagesund som avslöjar att Bengt Ohlsson är en gammal favorit.

Andra uppmärksammade författare är Norrköpingssonen Andrev Walden, sedan många år krönikör på Aftonbladet, Viveka Adelswärd, som skriver om hur hus pratar med boken Husens röster. Ulf Holmertz, radiojournalist och revymakare föreslår kort och gott i sin nya bok Ska vi ta en fika?

Förra året debuterade spelföretag på mässan, bland annat Dimfrost från Norrköping. I år kan mässpubliken testa spelet Crystal Corruption av AmberWing spelstudio.

Framtidens författare är också på plats. Under mässan avslöjas finalisterna i Götabibliotekens novelltävling ”Unga berättare”, varav flera kommer från Norrköping.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Blanka Pragensis och Ann-Charlotte Sandelin

HUVUDBIBLIOTEKET Linköping

1 december 2018
TellUs bok- och berättarmässa

MEDVERKANDE med anknytning till Norrköping/Söderköping/Finspång

Författare/utställare
AmberWing/Jousef Gabro
Blanka Pragensis förlag
Caroline Hedberg
Erika Rockborn reportage
Emelie Schepp recension
Getängen bok/Stefan Andersson
Nestor förlag/Marcus Osin
Opulens förlag reportage
Stina Nilsson Bassell reportage
Söderköpings bokhandel & antikvariat reportage

Programpunkter m.m.

Stora scenen
Susanna Lönnqvist presenterar finalister i Unga berättare
Andrev Walden
Elisabeth Åsbrink i samtal med Mats Granberg
Emelie Schepp

Tidningshyllan
Jan-Eric Karlström om Järnbergen i Tylöskogen recension
Ola Gustafsson om Bråvalla bokskog reportage
Supriti Dhar i samtal med Sofia Larsson reportage

Speakers Corner
Stina Nilsson Bassell
Blanka Karlsson
Lennart Fält (presenterar bok om Skedevi)
Marielle Martinz reportage

Game Corner
Testa spelet Crystal Corruption av AmberWing spelstudio

LÄNKAR
TellUs Bok- och berättarmässa hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.