• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturpriset krockar med Litteraturfesten


Förväntansfulla. För fem år sedan tog Anders Karlin och Louise Malmström över Söderköpings bokhandel. På lördag hedras bokhandlaren med Söderköpings kulturpris.

 

Nyutgivna minnen från Stens gård

 

SÖDERKÖPING Litteraturfest i bokhandeln på lördag. Men bokhandlaren själv tar emot kulturpris på Stinsen. Krocken visar att Söderköpings bokhandel blivit ett viktigt nav för kulturen.

En av de närodlade böckerna är Barbro Hultqvists minnen från uppväxten på Vikbolandet under 1950-talet.

 

Anders Karlin
Det började som Bondens bokhylla. Anders Karlin har följt med i alla vändor och servat med böcker till författarträffarna.

 

Bokhandlaren heter Anders Karlin och han tar emot Söderköpings kommuns Kulturpris på lördag. ”Det är en stor ära, och känns lite som en jubileumspresent” sade han i en intervju i Norrköpings tidningar när priset offentliggjordes.

En ära även för Söderköping vars bokhandlare sedan fem år lyft bokhandeln till en grönskande samlingsplats för kulturlivet, främst litteraturen. Bokhandeln är medaktör i bland annat Söderköpings bokhylla, föreläsningsföreningen Nyfiken på… och Litteraturscen Söderköping.

Kommunens kulturstipendiat är Ottilia Svensson. Det är en begåvad amatörskådespelare som både stått på scen hos Teater Sythercopie och hos Kvartersteatern i Norrköping och som blir 5.000 kronor rikare.

Pris och stipendium delas ut på Stinsen på lördag då bibliotek och kulturförvaltning bjuder in till Familjelördag med skapande verkstad, dans, sång och magi.

 

Ottilia Svensson i Familjelycka
Energiknippe. Ottilia Svensson har gjort uppmärksammade insatser hos både Teater Sythercopie och Kvartersteatern. Här i Familjelycka.

 

Samtidigt håller ett ansenligt gäng lokala och regionala författare Litteraturfest i Söderköpings bokhandel. Lokala är mor och dotter Therese och Liza Czarnecki, som nyligen gav ut Flickan i 45:an, Marianne Wik liksom barndeckarförfattarna Susanna Lönnqvist, som kom ut med Den försvunna diamanten för ett år sedan, och Gabriella Nilsson Ringqvist, som snart släpper tredje boken i serien om M-deckarna.

– Ja, jag vill ju berätta om att trean kommer o dela ut lite bokmärken och så…, berättar Gabriella Nilsson Ringqvist.

Regionala författare är Stina Nilsson Bassell, aktuell med romanen Spegeln i rummet utanför, Caroline Hedberg som släppte boken Vinteröga tidigt i somras ungefär samtidigt som Jan-Åke Sallermo kom ut med Harmynten, samt Ann-Mari Tormalm, den mest etablerade i skaran och som skriver för både barn och vuxna.

 

Brottstycken av Barbro Hultqvist
Brottstycken från 50-talet på Vikbolandet av Barbro Hultqvist

 

Till dessa sällar sig Barbro Hultqvist, född 1944, som i Brottstycken från 50-talet på Vikbolandet återger minnen från uppväxten på Stens gård i Konungsund. Det är en lättläst bok som utan onödiga åthävor berättar om livet på landet när den nya tiden bryter in efter andra världskrigets slut. Läsaren får alltså både vara med om slädfärder till julottan och hur barn och vuxna packades in i familjens första bil, en Mercedes 180 som köptes 1956.

För den som snusat på kantareller i barndomen eller lärt sig läsa finns mycket att jämföra med – framåt eller bakåt i tiden. Bara 10 år senare var isdösar och hästar borta, men snögrottorna fanns kvar. Hur leker barn nu?

Allt var inte idyll. Barbro Hultqvist väjer inte för de mörkare minnena. Inget allvarligt händer men när ett original uppvaktar flickan blir hon rädd. Ett annat minne är det som kunde blivit en otäck trafikolycka.

Författaren lyckas med konsten att både skriva personligt och samtidigt sakligt och allmängiltigt för läsaren. Den är utgiven på eget förlag, Haralds hylla, tidigare ett antikvariat numera en facebooksida som drivs nära släktingen Harald Hultqvist.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL Söderköping

27 oktober 2018 kl 11–15
Litteraturfest
Arr: Litteraturscen Söderköping (ett samarbete mellan Söderköpings Bibliotek och Söderköpings Bokhandel & Antikvariat)

MEDVERKANDE
Therese Czarnecki, Liza Czarnecki, Caroline Hedberg,
Barbro Hultqvist, Susanna Lönnqvist, Stina Nilsson Bassell,
Gabriella Nilsson Ringqvist, Jan-Åke Sallermo,
Ann-Mari Tormalm och Marianne Wik

STINSEN Söderköping

27 oktober 2018 kl 10–14
Familjelördag

13.00 Utdelning av Söderköpings kulturpris & kulturstipendium
till Anders Karlin och Ottilia Svensson

BOK

Brottstycken från 50-talet på Vikbolandet
Barbro Hultqvist
Ill: Annika Amnö
Förlag: Haralds Hylla, 2018

LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook
Ottilia Svensson recesioner Emil Familjelycka Skådespelerskan
Haralds Hylla Facebook
Söderköpings Stadsbibliotek hemsida Facebook
Söderköpings kommun kultur-fritid hemsida
De har planer för Söderköpings bokhandel reportage Kultursidan.nu 22/11 2013

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.