• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De har planer för Söderköpings bokhandel

Louise Malmström och Anders Karlin har många planer för Söderköpings bokhandel.

Julruschen stundar. Sedan gäller det för bokhandelns nya ägare Louise Malmström och Anders Karlin att fylla Söderköpings bokhandel med liv fram till sommarens turisttillströmning.

 

Sagostunder, föreläsningar och författarbesök

 

Sveriges äldsta bokhandel har fått nya ägare. Med en glass i handen startade den dröm som den 28 november blir verklighet för Anders Karlin och Louise Malmström. Nya böcker ska samsas med en antikvarisk hörna, här ska bli läsecirklar, sagostunder och upplevelser.

– Vi hälsade på dottern som sommarjobbade i Söderköping. Och tog en promenad med en glass i handen när vi såg skylten i bokhandelns fönster, berättar Anders Karlin.

De såg på varandra: ”Ska vi gå in och fråga?”. De klev in i den lilla butiken och tyckte om det de såg.

– På kvällen satte vi oss och skrev ner idéer om vad vi ville göra och personer vi behövde kontakta. Det blev fem sex A4-sidor.

 

En hyllning till Nobelpristagaren Alice Munro.
Läslockande. En hyllning till årets Nobelpristagare Alice Munro.

 

Hösten har varit intensiv för paret. Vid sidan av sina ordinarie arbeten har de förberett sig, gått starta eget-kurs, skrivit affärsplan och räknat på budget. Att driva en bokhandel är tufft. En blick på de säljande ägarnas omsättning och resultat visar att det är mycket tufft.

– Problemet i Söderköping är att det är jättemycket turister på sommaren, den lokala kundkretsen handlar mest vid jul men dessemellan är det väldigt lugnt, förklarar Anders Karlin.

Då gäller det att ha idéer och de saknas inte. Det första Anders vill göra är att komplettera med en antikvarisk hörna, faktiskt en gammal dröm för honom som är intresserad av historia och typografi. Louise Malmström kompletterar med sitt intresse för skönlitteratur och samhällsfrågor, inte minst inom utbildning.

Tillsammans kommer de att satsa på programverksamhet med sagostunder, läsecirklar och författarbesök. Lokalerna är stora nog att rymma en mindre publik. Som de hoppas kommer att trivas i Sveriges äldsta bokhandel, en sevärdhet i sig som rentav varit med i en tysk Inga Lindströmfilm.

 

Anders Karlin lär inte få sitta ner och ta det lugnt framöver om han ska få fart på bokhandeln. Här tillsammans med Louise Malmström.
Bokhandlarpar. Snart blir det bråda dagar för Anders Karlin och Louise Malmström.

 

Anders tar tjänstledigt från arbetet som intendent på Norrköpings stadsmuseum. Under en begränsad tid kan han testa och se om idén bär eller brister, för det är han som ska arbeta heltid i Söderköpings bokhandel, även om han inte tror att lönen blir så stor.

Louise Malmström lämnar uppdraget som riksdagsledamot för Socialdemokraterna i samband med nästa val. I grunden är hon utbildad lärare och fortsätter att arbeta på heltid. Bokhandeln – och politiken – blir för hennes del ett rent fritidsintresse.

– Hon är bra på att uttrycka sig, säger Anders Karlin om hustrun. Hon tar hand om hemsidan, marknadsföring och sociala medier. Tillsammans vill vi satsa på programverksamhet som vi båda har erfarenhet av.

 

Böcker på hyllorna.
Hyllmetrar. Här ska nya böcker att samsas med antikvarisk litteratur.

 

– Det är en tuff bransch men Svenska bokhandelsföreningen och Svenska förläggareföreningen har undersökt situationen för bokhandlarna. De som försökt konkurrera med internetbokhandlen har haft det svårt, men de som vågat satsa på utbud och kvalitet, med fingertoppskänsla, har klarat sig bättre, säger Anders Karlin och hoppas att han och Louise har fingertoppar med rätt känslighet när det kommer till kritan.

Om två år har bokhandeln i Söderköping funnits i 200 år. Det vill Anders Karlin och Louise Malmström vara med och fira. Julhandeln ligger framför dem, om en vecka börjar äventyret.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

FLER BILDER FRÅN SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157637940124315″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De har planer för Söderköpings bokhandel

  1. Pingback: Kulturpriset krockar med Litteraturfesten – KULTURSIDAN.nu