• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Linköpings studentkörer sjöng för fred


Fram för demokrati! Linköpings studentsångare iscensatte Sven Hagvils A Free Man med text ur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som ett möte på studentklubben.

 

Konsert för demokrati i orons tid

 

RECENSION/ NORRKÖPING Stark musikupplevelse. Inför FN-dagen gav tre studentkörer från Linköping med förstärkt studentorkester konserten Better is Peace i De Geerhallen. Avslutande höjdpunkten blev Karl Jenkins mässa The Armed Man – A Mass for Peace.

De Geerhallen bjöd på söndagseftermiddagen på en något ovanlig konsert. Tre olika körer med anknytning till Linköpings universitet och Linköpings akademiska orkester bjöd, dels var och en, dels tillsammans, på ovanlig körmusik med utgångspunkt i 100-årsjubileet av första världskrigets slut. Tre dirigenter och körledare turades om på pulten.

 

Better is Peace
Kontrastverkan. Den akademiska kören Linneas lade mjuka ljudmattor tillsammans med shamantrumman i Veljo Tormis verk Raua Needmine/Järnets förbannelse, medan solisterna framträdde ur manskörens led.

 

Aaron Copland inledde med Fanfare för brass och slagverk. Innan det stora verket av Karl Jenkins sjöng de olika körerna sånger av en rad moderna tonsättare. Bland dem Benjamin Brittens Advance Democracy, en intensiv uppmaning till sammanhållning och motstånd samtidigt som den är som en mild vårvindsfläkt.

Ur estniske Veljo Tormis verk Järnets förbannelse, med texten hämtad ur finländska ”Kalevala”, framfördes en sång av kör och shamantrumma med kraft och det var oerhört gripande. Stark musik som uppmanar till att smida plogbillar istället för vapen.

Körerna framförde en hymn till friheten av den östgötske tonsättaren Sven Hagvil, A free man. Iscensättningen med Linköpings studentsångare som debattörer på möte var speciell. Följd av norrmannen Nordahl Griegs dikt Til ungdommen, fint tonsatt av dansken Otto Mortensen. Stycket fick förnyad aktualitet när den framfördes vid begravningen av offren på Utøya.

 

Better is Peace – Zekerijah Cajlakovic
Trosbekännelse. Före imamen Zekerijah Cajlakovic sjöng adhan, alltså det muslimska böneutropet med mjuk stämma.

 

Alla sångerna byggde på temat fred och försoning, humanitet och den enskilda människans värde. Skådespelaren Christian Zell knöt ihop och läste översättningar till de tonsatta dikternas texter.

Karl Jenkins mässa The Armed Man – A Mass for Peace är uppbyggd likt en vanlig mässa med både Kyriesats, Sanktus och Agnus Dei men innehåller texter från flera olika religioner. Den sista satsen heter Better is Peace. Sångsolona sjöngs av Annica Nilsson, som har en fin och mjuk mezzo, som emellertid hade lite svårt att nå ut i den stora salongen.

80 musiker och 125 sångare fanns nu på scenen och man måste beundra dem och dirigenten för ett kraftfullt och väl tolkat uppförande av en för många helt okänd musik. Att höra en modern mässa gav mig en insikt i hur man kan använda gamla former för att gjuta i nytt innehåll.

 

Better is Peace – Annica Nilsson, solist, Merete Ellegaard, dirigent
The Armed Man med kör, orkester och solister. Annica Nilsson, sopran, Merete Ellegaard, dirigent.

 

Kören kunde nyansera sin sång mellan pianissimo och forte som en proffskör och orkestern hade ett kraftfullt sound och i fortesatserna spelade de med en nästan vild intensitet. Särskilt brasset och slagverket ska ha beröm. Och den solotrumpetare, som spelade ett kort och uttrycksfullt solo från första balkong.

Linköpings akademiska musikanter är välkomna tillbaka till Norrköping.

© Text: Anna-Lena Höglund
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Better is Peace – Christian Zell

DE GEERHALLEN Norrköping

21 oktober 2018
Better Is Peace

Konsert
Dirigenter: Christina Hörnell, Merete Ellegaard, Anna-Carin Strand

Konserten gavs även i Flygvapenmuseeet i Mantorp 20/10

MEDVERKANDE

Linköpings studentsångare
Den akademiska damkören Linnea
Chorus Lin

Linköpings akademiska orkester
Bergslagens Kammarsymfoniker

Annica Nilsson, sopran
Zekerijah Cajlakovic, sångare
Christian Zell, presentatör

PROGRAM
Aaron Copland – Fanfare for the Common Man
Frank Ticheli – Earth Son
Benjamin Britten – Advance Democracy
Veljo Tormis – Raua Needmine
Sven Hagvil – A Free Man
Nordahl Gieg/Otto Mortensen – Til ungdommen
Karl Jenkins – The Armed Man – A Mass for Peace

LÄNKAR
Karl Jenkins Wikipedia The Armed Man
Better is Peace Program
Linköpings Studentsångare hemsida
Den akademiska damkören Linnea  hemsida
Chorus Lin hemsida
Linköpings akademiska orkester hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Linköpings studentkörer sjöng för fred

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu