• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Melker Garay startar Opulens förlag


Första utgåvan. Nystartade Opulens förlag utgörs av Hanna Ohlén Järvinen, förlagschef, Thomas Almqvist, förlagsredaktör, Melker Garay, grundare, och Sten Slottner, produktionsansvarig. 

 

Första boken om unge Harry Martinson

 

NORRKÖPING Böcker som fyller ett tomrum. Bakom nystartade bokförlaget Opulens står bland annat två lokala profiler, norrköpingsförfattaren Melker Garay och Thomas Almqvist, nypensionerad bibliotekarie. Första boken handlar om den unge Harry Martinsons sökande efter sin mor.

– Det unika, det originella, det prisbelönta, som ännu inte givits ut på svenska, så försöker Melker Garay fånga in förlagets utgivningslinje.

Förlagets ledning består av ytterligare två personer. Litteraturvetaren och poeten Hanna Ohlén Järvinen är förlagschef och Sten Slottner ansvarar för produktionens praktiska delar. De fyra i gruppen har en stor spännvidd och det ser Hanna Ohlén Järvinen som en styrka.

– Vi har olika åldrar och referensramar. Allt måste inte vara kioskvältare, säger hon.

Med detta uttalande förstås att det inte är svenska, engelska eller amerikanska kriminalromaner som förlaget satsar på. Med Thomas Almqvist och förstås även Melker Garay, som är född i Chile men uppvuxen i Norrköping, kommer ett kunnande om spanskspråkiga litteratur.

– Inte ens en promille av den spanskspråkiga världens litteratur har översatts till svenska, påpekar Melker Garay.

 

Telegrammet
Lars Nordströms bok om den unge Harry Martinson kommer ut 24 augusti.

 

Den spanska litteraturen får dock vänta lite. Första boken Telegrammet från New York är en dokumentärroman av Lars Nordström. Likt en litteraturens detektiv har han följt spåren efter den unge Harry Martinsons sökande efter sin mor som lämnade sina barn och for till USA. Hon skulle arbeta ihop pengar för att hämta de sju barnen men de sågs aldrig mer.

Efter ungdomsåren som sjöman, bland annat sökte han efter modern i USA, återvände Harry Martinson till Sverige. Han var under flera år bosatt i Östergötland, gift med Moa Martinson.

Just denna bok är anledningen till att Opulens förlag ser dagens ljus. Sten Slottner, som länge drivit det förlag som bland annat givit ut Melker Garays böcker, hade planer på att dra ner på sin verksamhet när författaren Lars Nordström skickade sitt manus till honom.

– Jag insåg att jag inte kunde göra hans bok rättvisa utan kontaktade Melker, berättar Sten Slottner.

Sten Slottner och Melker Garay, som tidigare funderat på ett nytt förlag men lagt idén i malpåse, bestämde att nu är det dags. Alltså släpps Telegrammet från New York 24 augusti. Årets andra bok blir ett verk av tyske filosofen, konst- och litteraturvetaren Walter Benjamin som inte tidigare blivit översatt till svenska.

Förlaget Opulens kommer att ha en utgivningstakt på cirka fyra böcker per år. Förlaget får samma namn som den närstående digitala kulturtidskriften Opulens.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


DOKUMENTÄRROMAN

Telegrammet från New York
Lars Nordström
Opulens förlag 2017

LÄNKAR
Harry Martinson Wikipedia
Opulens förlag hemsida  Telegrammet från New York

Tagged . Bookmark the permalink.