• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Historisk KSM-utställning byggd för lek

Klass 2B har hjälpt till med idéer och även tillverkning av föremålen i tittskåpen i sommarens lekutställning på Stadsmuseet.

 

Trasmattor, lekstuga, höns och tittskåp

 

Trasmattorna täcker golvet, också inne i lekstugan. De vita hönsen ligger i en hög på gården. Väggen som liksom lekstugan snickrats av överblivna bräder innehåller många tittskåp.

KSM-studenten Matilda Madeon frågade dottern Marit vad hon ville göra en utställning om. ”Förr i tiden” blev svaret. Snart hjälpte hela klass 2B på Karlshovsskolan till. Det blev en lekutställning med en lekstuga, höns och en dörr ut till sommaren.

 


Plats för lek. Utanför lekstugan står en hink med vetekorn till hönsen.

 

Stadsmuseets KSM-labb har förvandlats än en gång. I sommar står en lekutställning med titeln Tänk om vi bodde här förr i tiden. Detta ”här” är en liten gård på Björnsnäs ägor på Malmölandet utanför Åby. Matilda Madeon och dottern Marit bor i det gula huset med den inbyggda verandan. En stor målning visar hur där ser ut.

Förr i tiden bodde andra där. Matilda och Marit känner Kerstin som växte upp i huset på 1950-talet och som visat foton från den tiden.

Att det är en lekutställning märks direkt. Utan onödiga instruktioner sätter klassen igång med leken. Hukar sig för att komma in i den lilla stugan och matar de vita gosehönsen med vetekorn. Bakdörren är öppen ut till Stadsmuseets stenbelagda gård, trädens grönska lyser in.

– Man kan ha picknick här!, säger någon. Tur att där finns invigningssaft och gelehallon.

 


Högsta hönset på lekstugans tak. Matilda Madeon är konstnär och har nu också en filosofie kandidatexamen från KSM vid Linköpings universitet.

 

Konstnären och KSM-studenten Matilda Madeon sökte en bra idé till den utställning hon skulle göra som examensarbete. Hon frågade dottern Marit vad hon tyckte att den skulle handla om. Svaret blev ”Jag vet! Förr i tiden!”

– Jag tyckte att det lät stort, erkänner Matilda Madeon som ändå började fundera.

– Jag är historienörd, på hobbynivå. Jag ser tydligt hur landskapet här på Malmölandet förändrats över århundradena, säger hon och ger exempel på skogar som planterats med olika träd, vägar som funnits länge eller övergetts och spåren av övervuxna husgrunder.

Dotterns klass på Karlshovsskolan drogs in i arbetet. Först intervjuade Matilda eleverna och frågade om deras uppfattning om hur det var ”förr i tiden”. Sedan byggde de ”världar” med hjälp av papper, kartong och toarullar. En del av det arbetet finns i utställningens tittskåp, en period skildras bakom varje skåpslucka. Från början fanns där inte ens en gård, det var en ö i skärgården.

– Tittskåpen är det mest intressanta, tycker en av eleverna och öppnar luckan till järnåldern där det både finns ett långhus och en rund hydda.

– Det har varit jättekul att arbeta med barnen, de har så himla bra idéer, tycker Matilda Madeon. De ville att det skulle finnas saker att göra och att det måste finnas något att gå in i. Tittskåpen är svaret på den grundläggande frågan ”hur det verkligen var förr i tiden”.

 


En hydda från järnåldern i Evelyns hand.

 

Fantasieggande är också bitar av ben och en stor tand som hänger i snören.
– Kanske de är tusen år gamla, säger Matilda Madeon och berättar om utgrävningen i Ströja by. Vad tror ni att det är?
– Hajar?
– Det är nog bara en ko.

– Det här är en underbar utställningsidé, utbrister Stadsmuseets intendent Bonnie Festin. Jag fattar inte att vi inte kommit på det själva.

Nu vill hon hålla KSM-labbets bakdörr öppen i sommar så att unga museibesökare kan gå mellan Grå husets ”förr i tiden”-verksamhet och lekutställningen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KSM-LABBET, STADSMUSEET Norrköping

10 juni – 31 augusti 2014
Tänk om vi bodde här förr i tiden – en lekutställning
Examensutställning av Matilda Madeon

LÄNKAR
KSM, Linköpings universitet hemsida
Norrköpings stadsmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.