• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samling vid pumpen i Östra Husby

Nu blir Sonja på macken upprörd. Det är inte helt enkelt att vara nyinflyttad främling i bygden.

 

Hela Vikbolandets spel

 

Lite lokalhistoria och mycket roligt. Nu återkommer Vikbolandsspelet med nyskrivna sommarlustspelet Samling vid pumpen. 30-årsjubilaren har blivit en bygdens stolthet som angår alla över generationsgränserna. Ensemblen, på 17 personer som spänner från 11 år till 70+, har nått fram till slutrepetitionerna och befinner sig nu på plats i nya APPTEKparken i Östra Husby.

– Säg ”gamla grusgropen” så hittar folk, säger producenten Linda Moberg.

APPTEKparken är en grön gräsplan omgiven av skyddande trädridå och det röda företagshuset som givit parken dess namn. APPTEKparken är Östra Husbys svar på Stadium Arena eller Cloetta Center. Här spelar Vikbolandsspelet sitt första sommarspel på ett par år. De senaste åren har det varit inomhusrevyer i Östra Husby bygdegård.

 


Regissören Annika Listén har koll. I bakgrunden kapellmästaren David Richarson, till vardags musiklärare.

 

– Jag är jätteglad över manuset, säger regissören Annika Listén och radar upp fördelarna: det rymmer många starka personligheter i alla åldrar, det innehåller mycket sång och dans och många parallellhandlingar.

Bakom nyskrivna Samling vid pumpen står Vikbolandsspelets egen skrivargrupp på sex personer.

– Vi försöker få till att det ska vara lokalt, säger Hasse Johansson. Vi sitter och spånar, mycket är bara påhitt. Men jag jobbade extra på mack på Vikbolandet på 1960-talet.

Erfarenheterna från extrajobbet kommer väl till pass, och de minnesgoda kommer ihåg rallytävlingen Majpokalen som kördes på de smala grusvägarna. Den snurrar in i handlingen.

Gemenskap. Ensemblen laddar inför repetitionen. Vikbolandsspelet har blivit en angelägenhet för många fler på Vikbolandet.

 

Pumpen, det är macken det. Än så länge gapar hyllorna tomma i ”Sonjas” lilla vita mack och bilen som mekanikern jobbar med strax utanför är av alldeles för modernt märke. Det ska ordna sig till premiären, liksom ett rejält bygge för publiken, 150 sittplatser utlovas. Vikbolandsspelet är en stor förening och många händer hjälps åt.

– Dottern föddes in i föreningen och sonen var med och spelade från det han var 13 år. I början var jag med och hjälpte till men så vart det en lucka i ensemblen och de frågade mig. Sen dess har det rullat på, säger Ingeli Nilsson som spelar ”fin stadsbo”.

– Det ger glädje och gemenskap, att vi är både unga och gamla. Alla umgås på samma villkor. Och det är en utmaning. Det är inte helt lätt att stå på scenen, göra saker man inte är helt bekväm i, fortsätter hon och syftar på sången och dansen som blivit en så viktig del av spelen. Alla ska vara med.

 


Sång-o-dans är det gott om. Inte helt enkelt att komma ihåg alla steg.

 

Repetitionen rullar på, scen följer på scen. Annika Listén hoppar in och tar några repliker för de två i ensemblen som inte är med just den här kvällen, en av dem är uppenbarligen en av de yngsta i ensemblen.

När ensemblen dansar, bland annat 1967 års viktigaste låt: Håll dig till höger, Svensson, visar hon fortfarande före. Allt ska sitta på premiären på lördag.

– Det här är tredje gången jag regisserar, berättar Annika Listén som är frilansande koreograf och dansare i Stockholm. Jag kände Pontus Helander som regisserade tidigare och han drog hit mig som koreograf 1995.

Sedan dess har hon återvänt och skapat den ena dansen efter den andra – och tagit över regijobbet också.

– Det känns som att det är hela Vikbolandets spel. Det är så inarbetat, folk frågar efter det. Kultur är viktigt, understryker Ingeli Nilsson.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

APPTEKPARKEN Östra Husby

28 juni – 6 juli 2014
Samling vid pumpen

Regi: Annika Listén
Kapellmästare: David Richarson
Prod: Vikbolandsspelet

LÄNKAR
Vikbolandsspelet hemsida
30 sommarteatrar fyller Östergötland 2014 reportage Kultursidan.nu 3/6 2014

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.