• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tuppen har landat! på Stadsmuseet

Bo Lindström har räddat Tuppens märke
Tuppens väpnare. Bo Lindström, med en bakgrund inom textilen,
har köpt varumärket och låter nu Stadsmuseet förvalta denna kända del
av Norrköpings textilhistoria.


En stridstupp återvänder hem

 

Efter 50 år på rymmen har nu Tuppen återvänt till och landat i Norrköping. I väskan har den både lakan och dukar till boet, och lite lektyr att stoppa i förklädesfickan.
Under lång tid förknippades Norrköping med textilindustrin och varumärket Tuppen och det inte minst tack vare den aggressiva reklam som speciellt omgärdade Tuppens lakansväv. Ursprunget till Tuppen är redan från 1852, då Norrköpings Bomullsväveri AB bildades och bolagets representanter gjorde en inköpsresa till England där roade sig med att gå på tuppfäktning och inspirerades att kalla sin lakansväv för ”Tuppens lakansväv”. När sedan Varumärkeslagen infördes i Sverige år 1884 lär Tuppen ha varit det första registrerade varumärket (eller figurmärket). Ett skydd som lönade sig då andra textilbolag tyckte sig ha rätt att använda Tuppen i sin marknadsföring.

Konkurrenten Gamlestadens i Göteborg köpte Tuppens för 50 år sedan, 1961, när textilindustrin var på fallrepet. Redan sex år senare såldes rätten till varumärket till Borås Wäfveri AB, som dock inte utnyttjade detta aktivt. I november förra året 2010 lämnade Borås Wäfveri AB in sin konkursansökan. Det såg mörkt ut för Tuppen.

För att rädda varumärket och återföra det, dit ”det hör hemma” – till Norrköping – köpte privatpersonen Bo Lindström rätten till varumärket av konkursboet. Bo Lindström vill inte uppge hur mycket han fick betala för varumärket. För hans del var det viktigast att ”Tuppens” inte kom på villovägar.

Till att börja med innebär det att Norrköpings Stadsmuseum får förvalta varumärket och kan använda det tillsammans med sina omfattande textilhistoriska utställningar. Vad det kan innebära på sikt vågar varken Bo Lindström eller museichefen Peter Carelli säga något om i dag.

Det första tecknet på att Tuppen landat är en utställning med både gamla och nyskapande Tuppenprodukter och reklammaterial från då det begav sig. I samband med öppnandet hölls ett ”minneskafé” där flera före detta anställda på Tuppen berättade minnen.

Text och foto: Sven Åke Molund


  • STADSMUSEET Norrköping

  • 11-22 maj 2011
    Tuppen har landat!

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Tuppen har landat! på Stadsmuseet

  1. Pingback: Tuppen har landat på Norrköpings Stadsmuseum | Tuppen Textil