• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets andra jubileumsutställning

Kicki Stenströms stålstrådsskultur Sprang.

Sprang. En liten skulptur i järntråd av Kicki Stenström. Där finns en speglande tunn plastskiva under den trådtunna silhuetten.

 

Lokala/regionala konstnärer – levande och döda

 

Kaxiga Konstforum firade de 50 åren med en jubileumsutställning i våras. Nu pågår jubileumsutställning nummer 2. Den här gången är det lokala och regionala konstnärer som visas. Äldst är kanske Albert Engström, ett inlån från Stadsarkivet.

– Det är en blandning av levande och döda. Vi har fått låna en del från Norrköpings Konstmuseum, säger Hans-Ove Hedman som är ordförande för Konstforum.

 


Albert Engström tuschteckning, målningar av Hans Hermansson, Ulf Lundkvist och Claes Fahlgren.

 

Tidigt i våras drog utställningsgruppen igång sitt arbete. Och började med att gå igenom utställningslistorna från de 50 åren för att sortera fram de lokala konstnärerna.

– Vi gjorde listor var för sig, berättar Lars Callenbrant som utgjort utställningskommitté tillsammans med Jan Erik Nilsson och Thomas Edetun. Om samma namn kom med på alla tre listorna så var det klart. På så sätt fick vi fram de första tjugo namnen.

Resterande 30 utställare hämtades med fördjupade diskussioner utifrån listorna. Goda argument övertygade om Albert Engström. Genusperspektivet var viktigt.

– Det är fler män, det speglar ju 50 års utställningar, medger Lars Callenbrant men tror att om det varit ett tioårsjubileum så hade de kvinnliga konstnärerna dominerat.

– Vi har också med ett kvalitetstänkande, professionalism mot amatörism i betydelsen att konstnärerna försörjer sig på sitt konstnärskap.

 


Från vänster Eskil Hansson, Jens Ferm, Lillevi Hultman (i fönstret) och Lennart Derwinger. Tvärs över rummet Jan Erik Frisendahls Diagonal brygga.

 

Två givna kort i leken var Lennart Derwinger och Jan Erik Frisendahl. Båda konstnärerna engagerade sig i det nystartade Konstforum som genom alla år syftat till att vara en mötesplats för konstnärer och konstpublik. Derwingers Utan titel 2, respektive 3 med kompositören Anton Weberns namn inom parentes efter lyser på Trädgårdsrummets gavelvägg medan Jan Erik Frisendahl slår en Diagonal brygga i tvärs över rummet.

50 konstnärer, det är en hel del. De tillfrågade – alla har tackat ja – har fått lämna in ett stort eller några små verk, efter eget skön. Önskvärt hade varit att få veta årtal för verkens tillblivelse i katalogen, men det får man läsa sig till på verket om upplysningen ges.

Måleri dominerar förstås, det är lätt att börja rabbla namn. Innan jag ens viskar att jag gillar Jens Ferms genialt enkla Kruka med blå gardenior  nöjer jag mig med observationen att Carl Delden åter hamnar i samtal, tvärsöver rummet, med Anna Sandell, de samtalade redan i hennes utställning på Galleri Kronan 2010. Nu lyser Bertil Almlöfs Morgon vid sjön i klaraste blått mellan dem, tillsammans med andra.

 


Trädkruka kallar Helena Sjögren sina två stora stengodsurnor med fotoschabloner.

 

En fin grafiker är Svenrobert Lundqvist som levererat litografi, etsning och träsnitt. Liisa Chaudhuris Trianglar II i blandteknik visar en annan sida än den Lofotenakvarellist vi minns. Och där är den stramaste Tromb II jag har sett av Per Pettersson.

Skulptur från Elis Nords fina små figurer till Kicki Stenströms ståltråds- och rörkonstruktioner och Magnus Erikssons balanserande Frökapsel/pendel däremellan. Böcker av Leif Elggren, keramik av Helena Sjögren. Här finns också smycken: Thomas Johanssons strama broscher har skulpturala kvaliteter. Och mycket, mycket annat.

Utställningen går in på sista varvet, söndag 12 oktober är sista dagen. Missa inte.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

27 september – 12 oktober 2014
Jubileumsutställning

Konstforum 50 år

LÄNKAR
Konstforum hemsida Facebook
Kaxiga Konstforum firar 50 år reportage Kultursidan.nu 1/3 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.