• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rynkor i popkonst ger ikonerna liv

Mick Jagger – Stage in London
Mick Jagger – Stage in London. Målning av Peter Eugén Nilsson.

 

Idoler och snösmältning i Norrland

 

I skyltfönstret skriker porträtt av popartister då jag går förbi Galleri Melefors. Jag går in med nyfikenhet och spänning. Det är vernissage, mingel och Peter Eugén Nilsson ställer ut: Klassisk akvarell möter popkonst.

Till en början kan man tycka att Peter Eugén Nilsson är enkel och banal som väljer något så simpelt som att måla kända popartister i akryl och landskap i akvarell. Vilket publikfrieri. Vad vill han säga med sin konst?

Då man närmare studerar hans verk ger de dock fantastiska aha-upplevelser. Det är ingen slump att han har valt ut vissa artister och landskapsmotiv. Det är kända personer med starka karaktärer och personligheter. Landskapsmotiven är de hämtade från Norrland där konstnären är uppväxt. Sittandes i en eka med att fiska har han sjunkit in i den norrländska naturens vackra vyer och med sitt fotografiska minne memorerat dem.

 

Peter Eugén Nilsson ställer ut på Galleri Melefors
Peter Eugén Nilsson, till höger, vid fredagens vernissage.

 

Peter Eugén Nilssons är konstnär och rockkille från Norrland, 35 år, nu bosatt och etablerad i Stockholm. Jag träffar en konstnär som är ödmjuk, jordnära, enkel och knappt fattat att han nu blivit halvt kändis. Det har gått snabbt att gå från landsbygden till storstadens kändisskap. Dessa två kontraster genomsyrar Peters konstnärskap. Han har med sina 30-talet utställningar runt om i Sverige och utomlands etablerat sig i konstbranschen.

Att vara konstnär är inte det enklaste i världen. Man ska vara förvalta sitt konstnärskap samtidig som man är marknadsförare. Peter har tidigare kommit i kontakt med gallerister som lovat guld och gröna skogar men som inte levt upp till förväntningarna.

– Jag tror att om vi bara har rätt taktik och satsar på exempelvis grafik för en bredare kundkrets så kommer Peter att slå i USA. Hans motiv bör tilltala den amerikanska marknaden. Vi jobbar på att arrangera en utställning där, säger galleriägaren Johan Melefors, Peters nuvarande agent.

Porträtten är i akryl, med något undantag olja. Genom ibland överdriva kroppsdrag, rynkor och poser gestaltar Peter sina kändisar. Han får fram attityden och själen, de små detaljerna som ger människor unika drag och karaktär. För att öka känslan i bilden använder han sig av trasiga penslar som gör bilden lite grov. Han fångar artister i ögonblicksbilder som vi är vana vid att se dem.

Det är mer än ett fotografi och genom att överdriva just de karaktärsdrag som personen har och vi ser artisterna i, får han tavlornas figurer att komma till liv. Ibland kan man nästan uppfatta dem som karikatyrer eftersom en del drag är överdrivna, men efter en stunds betraktelse inser man att det är artistens unika drag som konstnären spelat på. Självklart har konstnären då fått in en bit av humor i tavlorna. Karaktärerna blir så levande så att de liksom dansar och sjunger ut i galleriet.

 

Peter Eugén Nilsson – Volvo 1969
Volvo 1969.

 

I akvarellerna hämtas motiven från konstnärens uppväxt och tillflyktsort från det karga och enkla Norrland. Det var så han började, med landskapsmåleri, för att sedan senare gå över till porträttmåleri. Han lyckas dock skapa både humor och dramatik i sina akvareller. En ensam Volvo PV tycks på håll iaktta några tillsynes tråkiga hus. Är det bilen som lever och är husen övergivna?

Två åldrade husvagnar i snösmältning? Några ensamma gamla hus på avstånd? Förstärker konstnären de klyschor om Norrland som vi känner till som långa avstånd, mörker och ensamhet? Samtidigt som detta representerar lugnet och skönheten i naturen. I hans akvarellmåleri kan man säga att han skapar kontraster mellan det vackra och fula.

Peters akvareller har kommit till genom en del vatten. Han experimenterar med vattenpölar på pappret. Färgen flyter ut och spänningen är att han inte på förhand vet hur resultatet kan bli. Pappret och mängden vatten skapar spännande effekter när det torkar. Han har verkligen lyckats. Det blir t ex ett vackert norrsken, en ishal Norrlandsväg och snösmältning som verkligen ger rätt bild åt landskapet samtidigt som det kittlar fantasin.

 

Peter Eugén Nilsson – Lou Reed
Lou Reed. Varje rynka är ett årtal.

 

Jag tittar på ett porträtt av Lou Reed då konstnären närmar sig och berättar om verket. Om man står nära så ser hans ansikte ut som ett månlandskap. Visst är det överdrivet och färgerna är starka.

Genom de starka färger och lyster som används förstärker Peter artistens karaktärsdrag. Viktigt är att det inte bara är en avbildning. Då skulle betraktaren snabbt tappa intresset för konsten.

Peter porträtterar mest män eftersom de oftare lever ett hårdare liv och är mer tacksamma att avbilda.

– Kvinnor är för vackra att avbilda, säger Peter Eugén Nilsson.

En kvinnlig artist som Peter dock tycker om att måla är Madonna som genom sina många spännande poser blir intressant.

Peter letar efter karaktärsdragen i sin porträttmålning ofta genom att studera framförallt rockvideos. Han tittar på dem om och om igen och stannar vid en specifik pose med ett speciellt ljus. Han fångar ögonblicksbilder med stundens känsla och rörelse i en balans av det vackra och lite grova hos artisten. Konstnären kan sägas leka med artistens personlighet.

– Varje rynka är ett årtal och har något att berätta hos artisten i form av känslor. Många av våra rockstjärnor har levt ett hårt liv och det avspeglar sig i konsten, säger Peter Eugén Nilsson.

Något som konstnären finner fascinerande är att avbilda artister som röker.

– Det är något spännande och fascinerande i själva rörelsen när någon röker. Det ger en liten dramatik i tavlan, säger Peter Eugén Nilsson.

Genom att avsluta sina tavlor med rinnande färg eller skvätt från penseln vill Peter markera att det inte är fråga om ett porträtt.

– Jag har enormt tålamod då jag sitter och tittar i naturen i min båt. Då jag målar ska det dock ske snabbt. Det ger vackra tavlor. Det är intrycken och inspirationen som talar sitt raka tydliga språk, avslutar Peter Eugén Nilsson.

Text: Per Oddman
Foto: Per Oddman och Peter Eugén Nilsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MELEFORS Linköping

9 – 17 maj 2015
Peter Eugén Nilsson

Målningar & akvarell

LÄNKAR
Peter Eugén Nilsson hemsida Facebook
Galleri Melefors hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.