• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Baktakt i Blacka med Max Romeo

Publiken
Under reggaens färger. Solen strålade över årets upplaga av Bob Marley Minneskonsert, den 34:e i ordningen.

 

Inga andra små samhällen är som detta!

 

Solen strålar när jag vinglar in med min cykel vid Folkets hus i Skärblacka. Jag trodde vi skulle vara mängder av folk som cyklade som ett lämmeltåg från Norrköping, men det är bara jag och folk i glansiga tröjor och tajta cykelbyxor på vägarna. Jag har överskattat min kondition och är 5 minuter för sen till Desmodrômes spelning.

Dagen till ära släpper de sin singel Kungens hundar, vilken givetvis framförs från scenen. 11-mannabandet med nestorn Sverker Ydén i bakgrunden frontas av sångerskan Sofia Berntsson. Låten var en present till Sverker på 40-årsdagen från den sedan två år avlidna Peter Freij.

 

IMG_4012
Billie Rude Boy. Kalle Baah gästades av Papa Dee.

 

Sverker berättar också från scenen om den allra första hyllningskonserten till Bob Marley. Det då unga bandet Kalle Baah släpade ut instrumenten ur replokalen och höll en spontan hyllning till legenden den där dagen för 34 år sedan, efter att de hade fått dödsbudet.

– Vi var ca 17 personer i publiken, berättar Sverker.

Idag är här 3.000, sägs det. Det är en fascinerande upplevelse att se både småbarn och 70-åriga tanter i rastamössor. Reggeamusiken har förändrat Skärblacka för all framtid. Inga andra små samhällen är som detta!

Kalle Baah inleder med en a capella-version av Bob Marleys Time will tell, men den verkar ligga närmare Bunny Wailers version, eller åtminstone närmare originalversionen än den som är på Kaya. (Nåja, det är nördinfo.) Sen får vi förstås Små svarta änglar och, lite oväntat, en Steel Pulse-cover. Spelningen är ovanligt stillsam, på grund av bristen på trummor med anledning av ryggskott.

Billie Rude Boy är alltid lika rolig i skuggan av Billeruds fabrik. Jag tittar bort en stund, men är tvungen att kika upp på scenen när jag hör en röst som jag tycker att jag känner igen. Är det inte..? Jo då, det är Papa Dee som står där och toastar.

 

IMG_4039
Årsbarn med Bob Marley. Max Romeo inledde med Three blind mice.

 

Men den största artisten i dag är givetvis Max Romeo från Jamaica, som måste sägas vara den största artist som någonsin spelat på festivalen. Han inleder med sin klassiker Three blind mice. Den 70-åriga rastafarianen är 70 år (faktiskt årsbarn och barndomsvän till Marley), men verkar piggare och vitalare än någonsin, vilket han gör krumsprång på scenen för att visa.

Han kompas av det unga lokala bandet Hilltown Syndicate, som är hur tajta som helst. Romeo strålar och berömmer både dem och den vackra, kloka publiken. Chase the Devil från 1976 är kanske konsertens höjdpunkt, möjligen i konkurrens med en a capella-version av Marleys No woman no cry.

Resten av festivalen var säkert alldeles fantastisk, men jag kunde inte ta mer intryck, så jag cyklade rakt ut i skogen.

Text och foto: Michael Strandhed

DESMODRÔME – KALLE BAH – MAX ROMEO – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ALLA VAR DÄR – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKETS HUS Skärblacka

9 maj 2015
Bob Marley Minnesdag

Konsert
Prod: Blacka Musik

BANDEN
Blacka Gospel
Partiet
Desmodrôme
Kalle Baah
Marx Gallo
Max Romeo
Gräsrot
Reggaestrer@
Utanbygatan
Chimney Rebels
Roxanne

LÄNKAR
Blacka musik hemsida Facebook
Desmodrôme Facebook
Kalle Baah Facebook
Max Romeo Wikipedia

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Baktakt i Blacka med Max Romeo

  1. Pingback: Desmodrôme räknar sekunderna (recension) - KULTURSIDAN.nu