• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Desmodrôme räknar sekunderna (recension)

Desmodrôme

Singelsläpp. Kungens hundar & Tolv tusen knyck med 11-mannabandet Desmodrôme.

 

Det svänger som 17

 

Så var det äntligen dags för singelsläpp för Desmodrôme från Skärblacka (och en massa andra ställen). Egentligen skulle det ha ägt rum i februari, men det fick uppskjutas p.g.a. gravidchock (dubbel sådan, om jag förstått saken rätt). I stället blev det under Bob Marleys minneskonsert i Skärblacka den 9 maj som det fick ske.

Och då skulle också denna text ha skrivits men… det ryktades om både en liveinspelning och en live-dvd, så jag beslutade att vänta ett tag. Nu är i alla fall den förstnämnda här och den andra är det nästan. Sommaren är det definitivt, och min kalender säger att jag ska åka på reggaefestival på Öland. Sommar + reggae. Sitter som en smäck i handsken. Kalle Baah och Gräsrot från Blacka spelar på Öland. Desmodrôme borde göra det.

 

Desmodrôme på Bob Marley Minneskonsert
Bob Marleys Minneskonsert i maj. Popdrottningen Sofia Berntsson stod i främsta ledet. Det gör hon även på singeln.

 

11-mannabandet består av en salig blandning av jazzskolade ungdomar och reggaefanatiker. I förgrunden står popdrottningen och Mellosångerskan Sofia Berntsson, och i bakgrunden finns motorn och nestorn Sverker Ydén med ett förflutet i NBF och Kalle Baah och som en av grundarna till Blacka Musik.

Kungens Hundar påbörjades av en av Sverkers bästa vänner och medmusikanter – Patrik Freij – som gick bort för två år sedan, och färdigställdes av honom. Det låter snyggt och blåsbetonat. Sofia Berntssons röst ligger i förgrunden och räknar sekunder.

Räknat upp till hundra vem ska få alla sekunderna?

Den tog sig in på spellistan Reggae Top 10 på Spotify tidigare i sommar, men den är lika bra än.

Tolv Tusen Knyck är en somrig antikrigslåt. Låter det konstigt? Inte för reggae. Jag försöker förstå, men det är inte helt lätt. 12000 km/h är 200 km/s. Det är snudd på 10 Mach. Om jag har räknat rätt. Tio gånger ljudhastigheten är himla fort. Det når man inte ens med en desmodromisk ventil (som tydligen sitter på Bugatti). Jag tror jag tänker för mycket. Reggae har en gammal fin tradition av nonsenstexter. Det svänger som 17.

Singeln finns att hitta på Spotify, iTunes, Deezer och Google Play. Jag har egentligen bara en invändning. Det svängde ännu bättre live! Och nu kan ju vem som helst jämföra och se om jag har rätt eller inte.

Text och konsertfoto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SINGEL

Desmodrôme
Kungens hundar & Tolv tusen knyck
Kultur & Retur 2015

Tolv Tusen Knyck: Text: Sverker Ydén, Musik: Sverker Ydén/NandiVileika
Kungens Hundar: Text: Patrik Freij Musik: Sverker Ydén
Omslagslayout: Sverker Ydén
Promotion- & omslagsfoto: Maria Lundström

SÄTTNING
Roffa Pettersson, Nicke Larsson, Micke Ewertsson
Maja Johansson, Sofia Berntsson, Sverker Ydén
Jocke Sandén, Albin Lagg, Hannes N Bennich
Robin Pettersson & Daniella Torres

LÄNKAR
Desmodrôme Facebook SoundCloud Spotify
Baktakt i Blacka med Max Romeo reportage Kultursidan.nu 11/5 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.