• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svängig zorba med Arja Saijonmaa (recension)

Arja Saijonmaa
Fint sommarbesök. Arja Saijonmaa gästade Kvarnbergets topp i Arkösund i onsdags kväll.

 

’O sole mio fungerar inte som allsångslåt

 

Arja Saijonmaa i Arkösund bjöd på ett varierat program med neapolitanska sånger, grekisk lyrik och Taube, även om hon inte gillade att hans sånger alltid gick i dur (det stämmer dock inte).

Arkösunds intresseföreningen satsar på ett musikprogram med kvinnliga förtecken i juli. Förra veckan intog Anna Lotta Larsson Kvarnbergets topp. Framöver kommer Sofia Källgren och slutligen gruppen Abalone Dots. Gårdagskvällen annonserades som viskväll.

Starkast var nog Arja Saijonmaa i den grekiska musiken, som är ganska smäktande och sentimental men har fina melodier och visst djup. Här fick också pianisten Pettri Somer (18 år!) ta i ordentligt, Mikis Theodorakis’ musik har ibland komp som låter som tidig fransk romantik med virtuosa skalor och löpningar.

Allra bäst var hon nog i zorba-musiken, som blev riktigt svängig med hennes fylliga altröst, som inte är särskilt vacker men effektiv i känslosam musik som den ovan. Musikalisk är hon sannerligen på ett idiosynkratiskt, egenartat, sätt. Hon har också en bra scenisk gestalt även om tekniken ibland fallerar, något hon dock maskerar skickligt med sin enorma rutin.

Allsången var ibland häpnadsväckande dålig, som ’O sole mio, men den nordiska musiken lät bättre. Arja sa att hon fick anstränga sig för att hitta finska visor som gick i dur, men det finns nog ett par (!). Några romska sånger, som hon kallar ”Zigeunerlieder”, hann hon också med som extranummer.

Publiken var talrik och verkade nöjd. Den blev lite förvirrad först av den märkliga allsången men både sångerska och publik värmdes upp efter hand, och vädret var så där lite lagom bra.

Text och foto: Lars Henriksson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KVARNBERGET Arkösund

15 juli 2015
Viskväll med Arja Saijonmaa

Arr: Arkösunds Intresseförening

PROGRAM 2015
8 juli: Anna-Lotta Larsson
15 juli: Arja Saijonmaa
22 juli: Sofia Källgren
29 juli: Abalone Dots

LÄNKAR
Arja Saijonmaa hemsida
Arkösunds viskvällar hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.