• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart flyttar Emil in i Snickarboden

Emil, Sythercopie
Den ska målas röd förstås, så att det syns att det är Emils snickarbod.

 

”Traditionell familjeteater en utmaning”

 

Maj och juni, ingen kan säga något annat än att repetitionsperioden har varit intensiv. Wallbergska gården förbereder sig för sommarens familjeteater med Teater Sythercopies Emil – Nya hyss i Katthult. Traditionen med Astrid Lindgren förs vidare i Söderköping.

– Många kan melodierna och känner igen sig, säger Sythercopies Carl Gustav Pettersson om årets val av pjäs.

Stekande sol är det när publikplatserna, gradängen, ställs upp på Wallbergska gårdsplanen, en etablerad plats för Teater Sythercopies familjeteater. Till höger byggs Emils snickarbod, hur skulle det gå utan en sådan?

Manus skrev Mats Huddén redan 1995, då var det för en uppsättning i Gamla Linköping. Astrid Lindgren levde fortfarande och Mats skickade henne sitt manus för godkännande.

– Han gjorde en inspelning och läste in på småländska, men det tyckte inte Astrid om. Det skulle vara vanlig östgötska när det var östgötar på scenen, vet Carl Gustav Pettersson att berätta.

Han har varit med och monterat publikgradängen förr, det märks när han tar fram brädlappar som ska hjälpa till att ge ett jämt underlag på den stenbelagda gården. Han har hjälp av stadiga grabbar från Möjligheternas hus här i Söderköping. Som tack får de fribiljetter.

– Jag tycker det är roligt med barn- och vuxenteater. Så får vi ju se det som vi byggt för, säger Joakim Hanell som själv har viss teatererfarenhet.

 

Syskonen Tone och Felix Brundin
Skruvsortering pågår. Syskonen Tone (som spelar Ida) och Felix Brundin hjälper till.

 

Tone Brundin spelar Ida, hon är en av två som turas om i rollen. Just nu sitter hon och sorterar skruv på gården tillsammans med sin bror Felix. Att spela teater är något nytt för henne och hon tycker att det går bra.

– Det är roligt, kommenterar Tone Brundin.

Hennes rollfigur Idas bror heter förstås Emil. Han spelas av Albin Märsund och om någon är erfaren så är det han, som spelade Emil med ChoppEvent på Strömsholmen sommaren 2013.

– Jag tycker det är så roligt att spela ihop med barnen, de är så duktiga, säger Carola Fogelgren som spelar Krösa-Maja och ansvarar för kostymerna.

– Albin har blivit lite som en storebror för båda tjejerna, precis som Emil är för Ida. Han hjälper till, och de hjälper varandra mycket, och det är nog en stor anledning till att resultatet blir så bra, kommenterar regissören Frida Nyström och kallar Albin ett ”fullblodsproffs”.

Regissören är inte med den här byggdagen men vi gör en mejlintervju. Jag känner Frida Nyström från Kvartersteatern i Norrköping där hon oftast arbetar med nyskriven dramatik med inslag av improvisation. Ganska så långt ifrån den form av teater som Sythercopie står för.

– Det är ju inte familjeteater jag brukar göra, och inte naturalism heller. Så det var en av anledningarna till att jag tackade ja, att jag ville utmana mig själv och göra något utanför min ”comfort zone”. Jag tyckte att det skulle vara spännande att se hur jag reagerade på utmaningen och om jag skulle tycka det var stimulerande, menar Frida Nyström.

 

Regissören Frida Nyström
– Jag älskar ju Astrid och ville se hur pass jag kan återskapa känslan i hennes böcker och filmer, säger regissören Frida Nyström.

 

–  Ytterligare en stor anledning var att jag har fått jobba nära Mats Huddén, som skrivit manuset (ett väldigt bra manus!) och fungerat som mentor för mig i detta projekt. Det är oerhört värdefullt, lärorikt och inspirerande och jag har lärt mig väldigt mycket av honom!

Frida Nyström ser en utmaning i att hålla sig sann och ge historien en riktig ”Astrid-känsla”.

– Vi har ett dragspel, man kommer ganska långt på det, menar Frida och skickar med en smiley :).

– Det viktiga i berättelsen tycker jag är relationerna mellan personerna i familjen, hur de ändå tycker så mycket om varandra fast de bråkar och härjar. Och att Emil egentligen är väldigt snäll. Sedan älskar jag alla scener med Alfred och Lina, även om jag fortfarande inte blir riktigt klok på hur de egentligen känner för varandra. Det är roligt att utforska.

Dessutom uppskattar Frida Nyström att få en inblick i ”hur man gör” i Sythercopie, varje teaterförening gör ju på sitt sätt.

– Sedan har jag tagit med mig några av skådespelarna från Kvartersteatern och det är alltid roligt att se dem i andra sammanhang också.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sythercopie

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

WALLBERGSKA GÅRDEN Söderköping

24 juni – 10 juli 2015
Emil – Nya hyss i Katthult
Dramatisering av Mats Huddén efter Astrid Lindgrens böcker

Regi: Frida Nyström
Prod: Sythercopie

LÄNKAR
Sythercopie hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.