• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utställning på väg mot en hållbar framtid

Skiss, text, modell.

Skiss. Text. Modell. Solcellscykeln med vindskydd och breda däck är en idé för framtiden. 

 

”Fantasi leder till fakta”

 

Där är en hel del röda bilar i Omgången, det smala galleriet i Konstmuseets källarplan på väg till den skapande verkstaden Krumeluren. Annars är grönt den dominerande färgen, grönt som i träd och gräs. Borgsmoskolans högstadieelever har funderat kring problem och lösningar kring detta med transporter, boende, mat och återvinning.

En hel del av deras idéer finns redan i dag men genom att arbeta kring problemen får eleverna insikter och åsikter som följer dem in i vuxenlivet. Fantasi och kunskapsbygge i förening snitslar vägen till framtiden

Idén är konstnären Saad Hajos. För två år sedan gestaltade han en utställning med tankar om vardagslivet i en ganska nära framtid. En studiecirkel stod bakom idéerna och Stadsbibliotekets besökare kunde fundera kring Familjen i staden, Familjen på landet och på fenomenet urban odling, alltså att odla mat i liten skala i stadsmiljö.

Saad Hajo väckte tankar om att bygga vidare på temat tillsammans med ungdomar. Borgsmoskolan nappade och det blev ett Skapande skolaprojekt, stöttat från flera olika håll. Inspirationen flödade efter en studieresa till Västerås där eleverna tog del av ny teknik i ett gammalt bostadsområde.

 

Saad Hajo gjorde miljöutställning på Stadsbiblioteket 2013
Saad Hajo gjorde en miljöutställning på Stadsbiblioteket redan våren 2013.

 

I utställningen finns till exempel det energisparande SNJ-huset som till hälften ligger under marknivå. En annan idé är att genom insug i vägkanten samla in bilavgaser som transporteras till en fabrik för att göra ny nytta eller tas omhand. En cykel med breda hjul och vindskydd samt solcellsdriven hjälpmotor ska locka fler att cykla.

– Vi tänkte göra en bil först men att cykla är billigare, man tjänar mycket på det, säger Vanessa som tillsammans med klasskamraten Tove kommit på idén.

Jag träffar Borgsmoeleverna två veckor före vernissagen, utställningen invigs sedan på Nationaldagen 6 juni. Eleverna har arbetat på flera plan, de har skissat sin idé på papper, gjort en modell (kartong, trä, ståltråd, toapappersrullar, plast) och dessutom formulerat sina tankar med argument nedskrivet på papper.

– Jag har alltid tänkt att fantasi leder till fakta, kommenterar Stefan Arrelid, Studiefrämjandet, som också medverkar i projektet.

Där är många bilar, rött är en vanligt förekommande färg som kontrasterar fint i den gröna utställningen. Solcellsbilar och biogas är kanske inte helt nya idéer men något som eleverna vill puffa för. Kevin Lindström har valt att bygga ett Skytrain, ett tåg på höga pelare vars fördel är att det sparar mark.

– Jag satt med ett papper och pratade med Hans, ritade och funderade. Hans fick igång idéerna på mig, berättar Kevin.

Hans Larsson är medlem i organisationen Omställning Norrköping som inriktar sig på att ge goda exempel som kan styra mot en hållbar framtid. Den pensionerade meteorologen har ställt upp som bollplank.

– Jag har hjälpt till när det varit lite vagt, försökt driva projekten mot verkligheten. Det gäller att se möjligheter och vara innovativ, säger Hans Larsson. Några av elevernas idéer är riktigt intressanta.

Eleverna arbetar framåt och Saad Hajo och Konstmuseets Ann-Charlotte Peterson ger hjälp till den som funderar kring gestaltningen.

 

Zelmas teckning, någon lämnar den smutsiga staden
I vilken riktning vill vi gå?

 

Bland alla solceller, uppmaning att äta ekologiskt och plaståtervinningsträd finns Zelma Cederlunds stora teckning. Papperet delar hon med sig av till kamraterna, ”det går bra så länge de håller sig till ämnet”.

Hennes egen teckning visar en stad med rök, grå och dystopisk. I förgrunden kliver in fot iväg på det gröna gräset, vill något annat. På ett helt annat ställe på det stora papperet har någon ritat ett jordklot och skrivit texten: ”Ta hand om jorden”.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

OMGÅNGEN, KONSTMUSEET Norrköping

6 juni – sommaren 2015
Skapa din hållbara framtid – Norrköping 2030

Utställning
Elever från Borgsmoskolan
Arr: Studiefrämjandet, Omställning Norrköping, Ubildningskontoret, Hyresbostäder, Norrköpings Konstmuseum

LÄNKAR
Projektblogg
Konstmuseet hemsida Facebook
Omställning Sverige hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Utställning på väg mot en hållbar framtid

  1. Pingback: Saad Hajo årets satiriske EWK-pristagare | KULTURSIDAN.nu