• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Saad Hajo årets satiriske EWK-pristagare

Saad Hajo
Skrattet är ett farligt vapen mot diktaturer. Saad Hajo visade 40 bilder i utställningen Född diktator som visades på Galleri Kronan 2012, när den arabiska våren fortfarande stod i blom.

 

”Oförtrutet häcklar han makten”

 

Glokal – global och lokal på samma gång. Norrköpings mest kände satirtecknare i dag är konstnären och satirtecknaren Saad Hajo som vässat ritstiftet mot Syriens diktatur mer än en gång. För Norrköping och Sverige har han introducerat arabiska kollegor. Nu får han EWK-priset för sina gärningar, 10.000 kronor och äran.

Allt ljus faller på Saad Hajo idag. Han har utsetts till 2015 års mottagare av EWK-priset som delas ut av EWK-sällskapet. Motiveringen är tydligt och pedagogiskt formulerad:

Saad Hajo har introducerat den arabiska satiren för svensk publik, och förtydligat hur en bild kan förmedla budskap även till de som inte kan läsa. Saad är även en aktiv röst i debatten om den politiska illustrationskonsten. Med Saad Hajo har Sverige fått en intelligent och internationellt välkänd politisk illustratör som sprider kunskap om politisk illustration såväl i Sverige som utomlands. Oförtrutet häcklar han makten i Syrien med sina teckningar i sociala medier – han låter sig inte tystas.

Själva prisutdelningen sker den 10 november på Arbetets museum där EWK-museet är inhyst. Det blir en hel kväll vigd till samtal om det allvarliga läget för satiren i världen och Sverige. Magnus Bard, Siri Dokken, och Saad Hajo samtalar med EWK-museets intendent Carina Milde om året som gått men blickar även framåt mot 2016 och ställer frågan vad det betyder att Sverige har en av världens äldsta tryckfrihetsförordningar.

 

Barbie
Barbie. I utställningen Paus på EWK-museet 2010 togs ett förbjudet ämne upp – sex och kärlek. Här är Hajos gränsöverskridande bidrag.

 

Saad Hajo framträdde i kommunens offentliga rum, faktiskt just i EWK-museet, för första gången i december 2010. Han introducerade arabisk satir för den svenska publiken genom utställningen Paus. Inte bara hans egna verk utan många andra arabiska tecknare från olika länder visades på utställningen som han producerade tillsammans med sin hustru Sahar Burhan, konstnär och satirtecknare även hon.

– Jag hälsade nyheten med glädje, stolthet och blev överraskad, säger Saad Hajo och fortsätter: Albert Einstein sa att all kunskap är att raffinera vardagliga tankar. Innan det förklarade Karl Marx att historiska händelser inträffar två gånger; första gången som tragedi, andra gången som romantisk komedi. Ur detta har jag funnit min definition av karikatyr som upprepning av historien på en daglig och satirisk bas.

Saad Hajo är utbildad vid Konstakademien i Damaskus, Syrien. Efter att ha vässat ritstiftet mot landets diktatur insåg han att Syrien inte längre var en säker plats att bo på, efter en tid i Paris i Frankrike kom han till Sverige och Norrköping.

Saad Hajos nätverk är stort, sedan tiden i Paris var han bekant med flera av (de mördade) tecknarna på satirtidskriften Charlie Hebdo. Han producerar internationella karikatyrutställningar med tecknare från hela världen, inte bara arabiska eller svenska för den delen. Förra Kulturnatten genomfördes en i det globla sammanhanget lien men inte oviktig utställning med polske tecknaren Pawel Kuczynski.

Sedan 20 år publiceras han dagligen i tidningen As-Safir i Beirut, Libanon. Under några år tecknade han för Folkbladet i Norrköping, men svenska tidningar har inte tagit tillvara bilden som uttrycksmedel som den gjorde på EWK:s tid.

Dessutom leder han karikatyravdelningen www.24.ae Förenade Arabemiraten, ett andningshål för många satirtecknare som därigenom når en publik – och får betalt för sitt arbete. Här fortsätter han kampen för demokrati i arabvärlden, vill förändra med ett vasst ritstift som väcker leenden och öppnar för nya tankar.

Det är med andra ord en välmeriterad tecknare som får EWK-priset.

 

Saad Hajo
Symboliskt djup på flera nivåer. Och en hälsning till en av konstens största – Michaelangelo.

 

Vid sidan av det politiska värvet engagerar han sig också för frågor som berör allas vår framtid, om miljö och klimat. Senast jag träffade honom arbetade han tillsammans med ungdomar från Borgsmo skola som funderade på vad som krävs för en hållbar framtid.

En tredje sida är konstnärens. Just nu visar han naturmotiv, tecknade med tuschens svarta linjer, på Galleri Kameleont, det galleri som han och Sahar Burhan nyligen öppnade på Trädgårdsgatan. Också de tecknade med glimten i ögat.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Saad Hajo, Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

EWK-PRISET

2015
Mottagare: Saad Hajo

Utdelas av EWK-sällskapet

Priset delas ut 10 november 2015 kl 18 på EWK-museet.

LÄNKAR
Saad Hajo hemsida
EWK-sällskapet hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook EWK-museet
Galleri Kameleont hemsida Facebook
Utställning på väg mot en hållbar framtid reportage Kultursidan.nu 15/6 2015
Tecknarna vässar sina brutna pennor reportage Kultursidan.nu 8/1 2015
De fyllde Kulturnatten med glädje reportage Kultursidan.nu 29/9 2014
Saad Hajo rapporterar från popcornkriget reportage Kultursidan.nu 13/4 2012
Paus på EWK-museet reportage Kultursidan.nu 6/12 2010

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.