• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De fyllde Kulturnatten med glädje

En gatumusikant bidrog till stämningen vid Arbetets museum.
Gatumusikanten bidrog till stämningen vid Arbetets museum.

 

På några av kulturens olika vägar

 

Det stora och det lilla. Supersuccén Opera-singalong fyllde De Geerhallen. Kaxiga Girls. Munspelarnas afton på NP33. Nya Galleri mot strömmen. Kulturskolans konsert för Världens barn. Bildverkstan. Barnteater i Bok-Galleriet. Med mera. Generositeten är stor under Kulturnatten.

Michael Strandhed och jag startade med invigningen av Norrköping AIR:s sommarkonstnärers vernissage. Sedan delade vi på oss.

Agneta Östlund hittade fram till Bokbindareföreningen och kombinerade det här med konst och musik på NP33. Sven Åke Molund gick sina egna vägar fram till kvällens inställda konstinvigning på Olai Kyrkogata. Nils-Göran Tillgren startade vid den egyptiska våren, gick Drottninggatan ner och upp, stack av och till och återvände till Konstmuseets queera visning.

 


Opera för alla! Årets nyhet med singalong blev en succé i De Geerhallen.

 

Hur många var på Opera-singalong under Kulturnatten? På scenen Norrköpings symfoniorkester och en jättekör. Att lyssna på musik lockar många men att få sjunga själv; De Geerhallen var knökfull hela vägen upp till taket med sångglada människor med textblad i händerna. Dirigenten, Robert Sund, stod (på) pall trots att presentatören och solisten Magnus Kyhle slog av och klagade på herrarnas insatser i Carmen.

 


Uppställning. Fina hattar i tovad upp på designmässan i Tegelborgen.

 

Michael Strandheds snabbrapport: Var på Trappan på secondhandmodemässa. På Girls i Linden. Öppet hus på kreativa verkstäder i Hallarna. På NP33: Shoutin’ Red. Nåt bluesband på Knäppingsborg. Som Waits inne på Knäppingen. Sprang förbi Blå Häst och nåt annat på Knäppingsborg. Tillbaks till NP33 och Harp Meet.

Och så smakade jag en mun av ett dåligt Norrköpingsöl.
Ungefär. Glömde bort P-Art i år igen.

 


Sång- och musikgrupp i Renströmmen där Kulturskolan, De Geergrymnasiet och Rytmus höll konsert till förmån för Världens barn.

 

Sven Åke Molund besökte Renströmmen, det vill säga Kulturskolans, De Geergymnasiets och Rytmus genomförde en konsert till förmån för Världens barn. Han kilade in på nygamla Studio Skandia där artisterna avlöste varandra. På vägen däremellan tog han en titt på dagsfärsk konst på Tyska torget. Graffittimålarna var inte fullt lika många där som för några år sedan, några ställde upp och jobbade på andra ställen runt omkring i stan.

Själv sökte jag främst efter det lilla. Ida Nissle spelade dramalekteater på Bok-Galleriet med dockor, rörelsesånger och gott humör för barn och föräldrar som fick yoga, skutta och balansera. Vid sidan av det röda teaterdraperiet hängde stora Ulf Lundkvistmålningar från Nollberga.

Sprang förbi Kulturmix utanför Stadshustornet. En av de många platser där musiken spelades utomhus, som fyller Kulturnattens bredd med mänskligt djup.

 


Ida Nissle och några av de yngsta i publiken står på huvudet.

 

Tredagarsutställningen Girls gjorde mig glad med kraftfull och kaxig streetart med kvinnliga konstnärer som avsändare och ett klotterplank för alla. Ungefär lika lång tid hölls V.O.D.K.A.:s galleri öppet med satirteckningar signerade Saad Hajo och Pawel Kuczynski. Båda i varsitt hörn av Linden.

Jag besökte nyöppnade Galleri mot strömmen på Hospitalsgatan, en gata som alltmer återfått sitt liv av handelsgata och strög. Alexander Hadads finurliga fabeldjur delade rum med måleri av tre konstnärer.

Bildstudion inne på en gård på Kristinagatan höll öppet hus. Ett bra tillfälle att ta en titt på kommunens verksamhet för kreativa personer inom foto, film och musik. Patrik Lundström och Mattias Åström tog emot och visade runt.

– Deltagarna arbetar med egna projekt men vi gör också en del informationsfilmer som visar kommunens boenden och annat, berättade arbetshandledaren Mattias Åström.

Patrik Lundström visade även ett smakprov av sin kommande film, en spännande halvdokumentär med suggestiva bilder från Linköpings slott.

Lite på avstånd övervakade herr och fru fabrikören från förr det intensiva folklivet i centrala Norrköping. Kanske de såg en Johanna vandra förbi, hon som arbetat i fabrikörens fabrik. Herrn ser allvarsam ut och frun är lite stram, det är nog mycket som inte passar sig för en fabrikörshustru ens en Kulturnatt i Norrköping.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin, Michael Strandhed, Sven Åke Molund, Nils-Göran Tillgren och Agneta Östlund

MUSIKEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATERN OCH LITE TILL – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURNATTEN Norrköping

27 september 2014
MUSIK
KONST
TEATER
RESTEN

LÄNKAR
Glasklar afton med Flinck reportage Kultursidan.nu 29/9 2014
Kulturnattens konfliktzoner reportage Kultursidan.nu 28/9 2014

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.