• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer: Vi behöver veta – 7 days in Syria (recension)

7-days-in-syria
Snart smäller det. 7 Days in Syria utspelar sig över loppet av sju dagar i krigets Syrien.

 

Att baka bröd när matkön är ett självklart mål

 

Dokumentärfilmen 7 Days in Syria är som ett slag i magen. Hårt, ärligt och så ocensurerat att en kan önska att det vore fiktion. Men det är det inte. Den berättar något som behövs höras, som vi och världen behöver veta. Efter den första, av tre, visningar under Flimmer medverkade fotografen Nicole Tung.

En flicka – Nasma – sjunger och filmar sig själv med en mobilkamera. Sekunder senare smäller det och ropen, som undrar hur det gick, dämpas endast av dammet. Med denna första bild så slår filmskaparna an en rå ton som sedan följs genom hela filmen. Ingen pardon ges till känsliga tittare; ingen romantisering.

 

Björn från Asylgruppen
Biljettintäkterna går till välgörenhet genom Asylgruppen. Björn Allvin berättar om Asylgruppens arbete.

 

Vi följer journalisten Janine di Giovanni och krigsfotografen Nicole Tung. Vi får tidigt veta att de ville åka och rapportera från Syrien, samt att de inte fick, eftersom det ansågs för farligt. De åkte ändå. I dokumentären är det framförallt det vanliga livet som är i fokus, inte krigsfronter, politik eller religion. Det är just det som gör att det känns så verkligt, som att vara med. Att se 20-åriga soldater, med automatvapen i händerna, spela fotboll med tioåringar känns som något vardagligt.

Efter att ha sett bilderna på hur Nicole Tung springer med skyddsväst, hjälm och kameran i högsta hugg så sitter hon efter filmen och berättar på ett ganska distanserat sätt om resan och processen i att göra denna film. Samtalen med moderatorn Rosanna Nordrup och publiken är stillsamma och lågmälda, trots att biosalongen vi sitter i rymmer ett par hundra personer.

 

Nicole Tung har filmat 7 Days in Syria
Drivkraft. Krigsfotografen Nicole Tung i samtal med Flimmers Rosanna Nordrup.

 

– You sometimes feel like a vulture, you’re standing there, observing, taking pictures and it can be quite offensive to the people there. Some people understand why you’re there; others don’t really care, while they’re in the midst of things. At the end of the day you hope that your images make some kind of difference.

Nicole Tung berättar alltså hur hon kan känna sig som en ”gam”, att filmarnas närvaro kan vara provocerande för folket där. Några förstår, andra är upptagna med sitt. Det hon hoppas är att deras arbete får någon slags betydelse.

Något som är klart är att denna dokumentärfilm är viktig och kan göra skillnad. Inte bara för att den är välproducerad och tar upp ett aktuellt ämne, utan för att den berättar något som behövs höras. Den berättar bagarens historia – om hur det är att baka bröd när han vet att matkön är en självklar måltavla –, lärarens historia och många fler som hade en vardag för fyra år sedan. Den förvandlades till något helt annat, även om det fortfarande är just det – vardag.

Text: Christoffer Mannsdorff Djurberg
Foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg & Nicole Tung

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

5, 8, 9 oktober 2015
7 Days in Syria

Regi: Robert Rippberger
Prod: Aletheia Films, Cinema Veritas

LÄNKAR
7 Days in Syria imdb Facebook
Flimmer hemsida Facebook  Program
Flimmer: Vinterboj med regissörsamtal recension Kultursidan.nu 6/10 2015
Flimmer ställer in skärpan på demokrati reportage Kultursidan.nu 1/10 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Flimmer: Vi behöver veta – 7 days in Syria (recension)

  1. Pingback: Våra bästa minnen Kulturåret 2015 (III) – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Flimmer: Flickorna fräck och egensinnig (recension) | KULTURSIDAN.nu