• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer ställer in skärpan på demokrati

Anna och Henrik
Anna Häll och Henrik Pekkari är två av de drivande krafterna bakom Flimmer.

 

”Många bra kvinnoporträtt – regisseras av män”

 

Att det ligger mycket arbete bakom årets festivalschema är det ingen fråga om. Att klara av ett ens uppleva en bråkdel av allt en vill är det som kommer bli utmaningen. Temat är demokrati, men efter att ha samtalat en stund med projektledarna Anna Häll och Henrik Pekkari framgår att det lika gärna hade kunnat vara medmänsklighet.

Frågan ”vad betyder demokrati?” dök upp i samband med valet förra året. Rasistiska krafter fick ett annat utrymme i samhället och det märks att detta är en fråga som de båda projektledarna verkligen brinner för. Det märks även om en tittar igenom programbladet att en röd tråd av mänsklighet letat sig genom det.

Anna Häll och Henrik Pekkari har sista ordet till vad som ska få följa med i programbladet. Filmerna väljs ut av en jury bestående av sju personer inklusive Anna och Henrik. Genom att söka igenom allt ifrån andra filmfestivaler till distributörernas egna listor har de kommit fram till närmare hundra programpunkter. Bakom sina val har de även försökt få med en så stor mångfald som möjligt.

– Att få tag i hälften kvinnliga regissörer är tamefan omöjligt. Det finns många bra kvinnoporträtt, men de är oftast regisserade av män, säger Anna med en viss frustration i rösten.

 

Dags för Flimmer filmfestival
Flimmer utspelar sig framförallt på Cnema i Norrköping.

 

– Klockan fyra på natten innan programbladet skulle tryckas fick vi ett mail om att en film inte kunde vara med. Då var det bara att ordna en ny och försöka skjuta upp trycket.

En annan film satt fast i Australien. Detta tillsammans med tidsskillnader och att fransmän går och lägger sig när amerikaner går upp gör att jag får nästan blir nervös för deras skull hur de ska lyckas knyta ihop denna säck.

Det heter filmfestival men det är så mycket mer än att ”bara” se på film. Till flertalet av filmerna kommer även regissörer och andra medverkande att delta. Då kommer det öppnas för diskussioner och att få en inblick i filmskapandets värld.

På Arbis och Munken kommer det vara fest och möjlighet till samtal med de medverkande i festivalen.

 

7 Days in Syria
7 Days in Syria är filmad av Robert Rippberger.

 

Vid frågan om de kan rekommendera något så säger de direkt 7 Days in Syria. Krigsfotografen Nicole Tung gästar när den visas på måndag kväll. Hon har fotat i Syrien och jobbar bland annat med New York Times, Vanity Fair och Al Jazeera. Anna vill även slå ett slag för Tjuvheder, eftersom den på ett mänskligt sätt tar upp frågor om humanism, klass och medmänsklighet.

Slutligen vill jag lämna mitt egna tips inför festivalen. Ta dig tid att titta igenom kortfilmspaketen och då framförallt det som har titeln Official Selection II. Det är lätt att tänka att en kortfilm inte är lika bra som en långfilm, men ibland kan en bli förvånad över vilka fantastiska berättelser som kan berättas på bara några minuter. Kortfilmen Brus har gjorts av Nathalie Rosén och Jenny H Tärning, två lokala filmskapare, och tar genom konstfilmens grepp upp ämnet med kronisk smärta. Ytterligare två lokala kortfilmer ingår i paketet.

Håll även ögonen öppna för de kortfilmer som kommer att spelas som förfilmer till en del av långfilmerna.

Nu blir det att välja vad som ska prioriteras. En svår uppgift.

Text: Christoffer Mannsdorff Djurberg
Foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg och Nicole Tung

CNEMA Norrköping

2 – 11 oktober 2015
Flimmer – Filmfestival

Projektledare: Anna Häll, Henrik Pekkari & Teresa Häll
Prod: Filmförening Flimmer

Biljetter köps på Stadsbiblioteket, Cnema eller Flimmers hemsida.

LÄNKAR
Flimmer hemsida Facebook  Program

Tagged , . Bookmark the permalink.