• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Flimmer: Vinterboj med regissörsamtal (recension)

Vinterboj PHOTOBY-CatherineLutes
Anknytning för kärlek. På Flimmer visades en förhandsvisning av Vinterboj. Den officiella premiären är 9 oktober.

 

Vackert, sorgset och hoppfullt

 

Filmfestivalen Flimmer har rullat igång på Cnemas filmdukar. Dokumentären Vinterboj (originaltiteln är Winter Buoy) tar oss nära. Så nära att det går att känna varje andetag de medverkande tar. En hoppfull och ärlig beskrivning av en verklighet vi annars mest ser på håll.

En sen kväll i Toronto. Fotsteg mot den kalla asfalten och en äldre kvinna som kommer joggandes mot kameran. Så inleds Vinterboj. Dokumentären följer en uppsättning gravida kvinnor i Toronto som alla lever med olika svårigheter såsom missbruk och våldsamma relationer. Som åskådare är vi en del av den grupp sjuksköterskor som gör sitt yttersta för att på olika sätt hjälpa kvinnorna på deras väg mot födseln och resten av livet.

Det känns som att smyglyssna på de samtal som dokumentären bygger kring. Långa pauser, nära bilder och låga samtalsnivåer gör att intimiteten hamnar i ett gränsland där det ibland känns för mycket, att kameran borde stängas av och vi borde lämna dem ifred. Samtidigt verkar de medverkande inte obekväma av kamerans närvaro och som åskådare dras jag med i historien som om det vore en nära vän eller familjemedlem som filmas.

 

Samtal med Vinterbojs regissör Frida Kempff
Hon googlade efter hoppfulla historier. Samtal med regissören Frida Kempff (t.h)

 

Det märks att fotografen Catherine Lutes är stillbildsfotograf. Långa tagningar med stadsbilder, korridorer och den stora kyrkan används som andningspauser mellan de olika scenerna. Hon lyckas fånga kontrasten mellan det hårda och hänsynslösa som är staden och det varma och omtänksamma som är individerna.

I en scen berättar en sjuksköterska att de försöker få klienterna att göra ett ultraljud, eftersom att se bilder på barnet i magen får dem att lättare knyta an till det. På samma sätt känns det som att denna film har gjorts för att skapa förståelse och knyta an till denna grupp människor. Det är ingen snyfthistoria även om det kan anas några våta kinder i publiken.

Efter att filmen visats så ägnas en stund åt offentligt samtal och diskussion med regissören Frida Kempff. Hon berättar om processen från idé till färdig film. Hur hon tycker att så många historier om hemska öden visas. Att hon därför googlade efter hoppfulla historier och lyckades hitta projektet i Toronto.

De trodde hon skämtade när hon berättade att hon ville göra en dokumentärfilm om dem. Som tur är gjorde hon inte det och kanske är det just denna typ av filmer som behövs som motpol till den misär och avhumanisering som ofta visas i våra medier.

Text: Christoffer Mannsdorff Djurberg
Foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg & Catherine Lutes

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

3 oktober 2015
Vinterboj

av Frida Kempff
Prod: David Herdies, Momento Film
Arr: Norrköpings Filmfestival Flimmer

LÄNKAR

Vinterboj trailer imdb Fokets bio
Flimmer hemsida Facebook  Program
Flimmer ställen in skärpan på demokrati reportage Kultursidan.nu 1/10 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Flimmer: Vinterboj med regissörsamtal (recension)

  1. Pingback: Flimmer: Vi behöver veta – 7 days in Syria (recension) | KULTURSIDAN.nu