• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tinga Tanga lyser upp i Galleri Magnifik

Skolklass ritar av Tingatinga
En skolklass på besök. Utställningen Tinga Tanga med verk från Tingatinga Arts Cooperative Society i Dar es Salaam i Tanzania hänger ytterligare en tid i Galleri Magnifik i Linköping.

 

Det började med cykellack på masonit

 

Tingatinga är konsten från Afrika med glada färger som värmer oss kalla nordbor. Vilda djur avbildas på ett humoristiskt sätt. Konsten sveper in Galleri Magnifik i Linköpings utställning Tinga Tanga som en frisk fläkt och sätter fart på vår vilda fantasi och det gäller att plocka fram barnet i sig. Konsten är naiv och utan perspektiv men går omedelbart hem hos betraktaren.

Tingatinga kommer från Tanzania. Allt startade med konstnären Edward Tingatinga som under 1960-talet skapade den stil som kom att överleva honom själv flera gånger om. Det är tavlor målade på duk med olja i starka färger med motiv av fåglar, djur, människor och händelser som man vill lyfta fram.

Ursprungligen målade Edward Tingatinga sina tavlor med cykellack på masonit, det som fanns tillgängligt. Edward samarbetade med andra konstnärer och andra antog hans stil.

En bidragande orsak till att denna konstform växte sig stark var alla turister men även biståndsarbetare som besökte landet, uppskattade och köpte konsten. Sedan många år är det en etablerad konstform med omkring 100 konstnärer, flera släkt eller vänner, som bildar ett kollektiv i Tanzania.

 

Nationalpark
Bevingade djur i ”Nationalpark” av konstnären Issa.

 

Bilderna tilltalar såväl barn som vuxna. De har visats flitigt i barnprogrammet Bolibompa där man berättat afrikanska fabler. Det som kännetecknar Tingatinga är de vackra djuren som är avbildade som de agerar i det vilda. Ofta är det mycket humor i tavlorna. De starka färgerna påminner om hettan som är i landet Tanzania.

– Djur representerar en stor del av den afrikanska kulturen och det vill man avbilda och hedra, berättar Lars Hesselstrand, Galleri Magnifik som finns i Missionskyrkan.

Jag vandrar i galleriet. Det är en underbart med all den färgprakt som slår emot mig. Det är inget som vi bleka nordbor är vana vid. Man blir så glad av att betrakta denna konst. Den är lätt att ta till sig.

– Att stilen finns kvar och har spritt sig beror på att man i Afrika anser att kopiera är ett sätt att visa uppskattning, säger Lars Hesselstrand, Galleri Magnifik.

Någon direkt avkalkering är det ändå inte tal om. Varje konstnär inom Tingatinga har sin egen stil inom stilen, något som återspeglas i utställningen. Sonen Daudie S och dottern Martina Tingatinga medverkar i utställningen tillsammans med flera andra. Ett exempel på utvecklingen är att nu för tiden målar man även blommor, ett sätt att visa Tanzanias blomsterprakt.

Utställningen på Galleri Magnifik besöks även av skolklasser, som både kan se konsten och teckna av den, i Edward Tingatingas efterföljd.

Tyvärr hann inte Edward Tingatinga njuta av sin framgång. Han blev skjuten av polisen när han vistades på förbjuden mark och försökte fly undan dem. Detta berättar något om hur det är att leva i ett afrikanskt land.

Text: Per Oddman
Foto: Per Oddman, Lars Hesselstrand

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MAGNIFIK Linköping

9 juni – 15 oktober 2015
Tinga Tanga

Utställning
Verk från Tingatinga Arts Cooperative Society i Dar es Salaam, Tanzania

LÄNKAR
Galleri Magnifik hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Tinga Tanga lyser upp i Galleri Magnifik

  1. Pingback: EWK öppnar dörren till Tanzanias värld – KULTURSIDAN.nu