• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Papagenas nya pjäs om att möta sin sorg

Hillevi Hults bragder och bravader, Papagena
Förtroligt samtal. Hillevi Hult har tagit hand om en docka som drabbats av väsentliga förluster. Fortfarande saknas ett ben.

 

Teknik och schlagermusik en utgångspunkt

 

”Det är Hillevi som hittade Tutanchamons pyramid.” Teater Papagena har snart premiär på familjeföreställningen Hillevi Hults bragder och bravader. Det är första gången Papagena inte sätter dockor i spel, i stället står Tjåsa Gusfors för hela spelet.

Den docka som ändå sitter i soffan stannar som docka, även om den tycks ha sitt eget liv för Hillevi Hult. Och dess betydelse är stark för föreställningen får vi veta på pressträffen.

– Där finns något om att hon och dockan blir hela igen, avslöjar Tjåsa.

 

Regissören Eva Ahremalm
Snart är det premiär. Regissören Eva Ahremalm följer scenen.

 

– Din utgångspunkt var att det skulle vara teknik med i föreställningen, säger regissören Eva Ahremalm till Tjåsa Gusfors. Scenografin bär syn för sägen, med radio, lampa, telefon och jakten på en försvunnen skruvmejsel. Bland mycket annat.

Ur radion strömmar den gamla slagdängan En sjöman älskar havets våg, det ska bli visor och gamla schlagers också.

– Och varför hittar jag på att hon är en samlare, suckar Tjåsa och vet att det inte är någon annan än hon som ska packa, stuva in och placera alla pryttlar rätt under framtida turnérande landet runt.

De har skrivit manus tillsammans; under en veckas spånande i våras intervjuade Eva Tjåsa och plötsligt ploppade idéerna fram, den ena galnare än den andra. Till slut hade de mängder med material, flera av historierna valdes bort men kvar finns berättelserna om Hillevis äventyr som arkeolog, lindansös och lejontämjare. Och så den om Hillevis bakgrund som sjökapten, som är central för föreställningen.

– Det handlar om en stor förlust, att våga möta den för att kunna ge sig ut i världen igen, förklarar Tjåsa Gusfors.

– Det känns som att det finns många skikt. Det är roligt att jobba med en karaktär som har så mycket av barnet i sig samtidigt som hon är vuxen, säger Eva Ahremalm.

De känner sig trygga med varandra, Hillevi Hults bragder och bravader är deras tredje uppsättning tillsammans. Tidigare har de gjort familjeföreställningen En annan Askunge och vuxenföreställningen Come Together, där de kombinerat Beatlesmusik med modellteater.

Tjåsa Gusfors står även för scenografin men lyfter fram att Linden Carter gjort tapeten i Hillevi Hults hem. Där är också mycket retroprylar från decennierna runt 1900-talets mitt. Nu pekar Tjåsa på burkarna med Bullens pilsnerkorv.

– Jag tycker det är så snyggt. Men jag har hittat på att hon ska äta en korv – och jag är vegetarian!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

4 (Urpremiär) & 11 oktober 2015 kl 15
Hillevi Hults bragder och bravader

Barn- och familjeföreställning, 4–9 år

Manus: Tjåsa Gusfors & Eva Ahremalm
Regi: Eva Ahremalm
Scenografi & Kostym: Tjåsa Gusfors
Tapet: Linden Carter
Medverkande: Tjåsa Gusfors
Prod: Papagena

LÄNKAR
Papagena hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Papagenas nya pjäs om att möta sin sorg

  1. Pingback: Hillevi Hults älskling seglar i hamn (recension) – KULTURSIDAN.nu