• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Smått & gott med Riksteater-KariN i höst

En baron på återbesök
Uppknäppt. Sven Angleflod öser vidare ur Povel Ramels rika repertoar: En baron på återbesök kommer till Åby i höst, i Riksteaterföreningen KariN:s regi.

 

Kommer riktigt nära, värmer och angår

 

Oktober blir en teatertät månad på Norrköpings mindre scener, med fyra föreställningar i rask takt. Shakespeares dotter råkar illa ut redan torsdag kväll. Ett kaffekalas roar, liksom en slitstark Taube. Det kommer mera när Riksteaterföreningen KariN bullar upp för teterhösten.

Monologen Shakespeares dotter startar teaterhösten i Norrköping torsdag 1 oktober. Skådespelaren Görel Crona vänder och vrider på sju roller kring den häxerianklagade Susanna. Ett ödesdigert dygn förtätas till 55 minuter på Lilla teaterns scen.

Redan några dagar senare bullar Nordiska mästaren i berättarkonst, Sara Arambula, upp Sju sorters berättelser till kaffet. Med misslyckade tårtor kan både vänskap och kärlek uppstå medan i en annan kaka kan ond, bråd död lura. Men för att ta till sig de humoristiska och drastiska kaffetillbehören får publiken förflytta sig till Folkets hus i Skärblacka.

 

Sju sorters berättelser till kaffet
Bullar upp. Nordiska mästaren i berättarkonst, Sara Arambula, bjuder på Sju sorters berättelser till kaffet.

 

Riksteaterföreningen KariN (Kulturarrangörer i Norrköping) har nämligen ingen egen teaterscen. I stället vill föreningen sprida föreställningarna på flera håll i kommunen. Små föreställningars främsta kvalitet är att de kommer publiken riktigt nära, värmer och angår.

Även om Riksteatern mest är känd för att göra egna uppsättningar är de lokala teaterföreningarna fria att boka föreställningar som de själva vill ha, genom Riksteatern eller på egen hand.

Det är till det senare, bokning på egen hand, som visprogrammet À la Taube som ges i Folkets hus i Åby kan räknas. Programmet har flera år på nacken, det är nämligen den bortgångne Tjadden Hällströms sista uppsättning. Alltså har det redan framförts en hel del runt om i främst östra Östergötland, med kända profilerna Madeléne och Bengt-Otto Ottosson och Leif V Eriksson (i rollen som Tjadden). Pianisten Hans-Peter Nolér backar upp föreställningen som innehåller sång, musik och en och annan skröna om Evert eller hans figurer. Något kan rentav vara helt sant.

 

En kväll med Emmi / Ilta Emmin Kanssa
En stor komedienne. En kväll med Emmi / Ilta Emmin Kanssa berättar om Finlands stora skådespelerska Emmi Jurkka.

 

Emmi Jurkka var en stor och älskad scenpersonlighet i Finland. Skådespelaren Erkki Saarela tolkar henne i ord och ton på Lilla teatern. Föreställningen En kväll med Emmi ges på finska med svensk text.

November bjuder först på opera och sedan på en baron. Operasångerskan Karolina Blixt tar till både humor och passion när hon sjunger välkända stycken ur Trollflöjten, Carmen och Barberaren i Sevilla i sin föreställning Opera für alle.

Baronen är förstås Povel Ramel, det är Östgötateaterns Sven Angleflod som bjuder på knepiga minnen från Knäppupp-revyerna. Opera für alle ges i Skärblacka medan En baron på återbesök spelas i Åby.

Säsongen avslutas med dansföreställningen Who can tell the dancer from the dance? Dansaren Åsa Lundvik Gustafson tolkar fem koreografer i en underfundig enkvinnasshow. Dansant magi med mycket humor utlovas, på Lilla teatern i Norrköping.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Henrik von Koch, Riksteatern, Bengt-Otto och Madeléne Ottosson, Aino Ojanen, Carl Thorborg, Peter Holgersson och Urban Jörén

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN Norrköping

Hösten 2015

1 oktober kl 19 – Lilla teatern
Shakespeares dotter

Görel Crona

4 oktober kl 15 – Folkets hus, Skärblacka
Sju sorters berättelser till kaffet

Sara Arambula, nordisk mästare i berättande

7 oktober kl 19 – Folkets hus, Åby
À la Taube

Madeléne och Bengt-Otto Ottosson, Leif V Eriksson samt Hans-Peter Nolér, pianist.

9 oktober kl 19 – Lilla teatern
Ilta Emmin Kanssa – En kväll med Emmi
Erkki Saarela

6 november kl 19 – Folkets hus, Skärblacka
Opera für alle

Karolina Blixt

18 november kl 19 – Folkets hus, Åby
En baron på återbesök

Sven Angleflod

8 december kl 13 – Lilla teatern
Who can tell the dancer from the dance?

Åsa Lundvik Gustafson

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.