• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ljuvlig scenpoesi i Kaoskulturs lille prins (recension)

Lille prinsen och räven
Rävjakt. Det räcker med ett par roströda vantar så blir Daniel Andersson en räv som leker tafatt med Gabriella Norenius Lille prinsen.

 

Kärleken (till en taggig blomma) avgörande

 

Mellan barn och vuxen. Kaoskulturs ömsinta omvandling av klassikern Lille prinsen till teater bevarar bokens tillgänglighet för alla åldrar. Lekfull fantasi når in i hjärtat, omvandlar stativ till flygplan och möjliggör en vänskap på liv och död.

Det är onsdag och ScenGalej, utbudsdag för dans-, teater- och musikföreställningar för skolorna. Vi går inifrån Kvarteret Hallarnas gård och korridoren Teater Bråddgatan 34 är därför trång. Tre olika föreställningar delar gemensam kö, en inkastare hojtar till då och då för att slussa folk rätt. Jag väntar på att släppas in till Kaoskulturs föreställning Lille prinsen i Repsal B.

– Jag läste Lille prinsen på holländska, säger någon i kön.
– Jag läste den på persiska, svarar en annan.
Själv har jag ett dunkelt minne som säger mig att jag var strax över 20 år när jag snabbt bläddrade igenom den lilla boken med den ensamme prinsen som flyttade sin stol för att se på soluppgången. Den gav mig inte något särskilt då. Jag läste nog för snabbt.

Jag vet ändå att det är en klassiker som många håller kär. Att den sägs handla om existentiella frågor och att författaren Antoine de Saint-Exupéry var pilot och författare. Nu ser jag på Wikipedia att den finns utgiven på 233 språk, bland annat älvdalska.

 

Lille prinsen
– Men jag vill inte ha en orm som svalt en elefant. Jag vill att du ritar ett lamm åt mig.

 

Jag känner ögonblickligen igen prinsen, trots att det gått så många år. Kronan på huvudet, stolen och – ja just det, vulkansotare är han. Gabriella Norenius har den där öppna, fördomsfria blicken och bevarar den föreställningen igenom.

Daniel Andersson är berättaren. Han som minns barndomens fantasi, som stäckts av avfärdande vuxna. Nu är han pilot och har nödlandat i öknen. Där han möter den lille prinsen som kommit till jorden efter en resa från planet till planet. Det är också Daniel Andersson som med till det yttre minimala medel omvandlar sig till alla som prinsen har mött. Han är den sensuellt högmodiga blomman, den befallande kungen, den upptagne affärsmannen och den pliktuppfyllande lykttändaren. Och ormen som rasssslar.

Nu har jag växt, också jag kan se det som bara barn och gamla förstår. Lille prinsen är poetisk filosofisk betraktelse över människors förhållningssätt och tillkortakommanden. För kungen kan inte styra utan befaller enbart när förhållandena är ”gynnsamma”. Affärsmannens rikedom är onåbar och lykttändarens plikt är meningslös. Den lille prinsen ser det och vi i publiken ser det.

Vad återstår då? Kärleken till en taggig blomma som blivit speciell för sin utmattade vårdare. Det är den kärleken som får Lille prinsen att ta ett avgörande beslut, lika drastiskt som det Astrid Lindgren beskriver i Bröderna Lejonhjärta.

Piloten då? Han prövar och prövas innan han accepteras som prinsens historietecknare.

Repsal B passar bra, den enkla salen med svartmålade väggar är fortfarande vårt gemensamma golv som vi delar. Därför kommer leken helt nära, vi skulle kunna leka med. Det är här Kaoskulturs ömsinta omvandling av boken visar på teaterns förmåga att utan överdrifter lyfta tillsammans med publiken, låta den vara medskapande i fantasin.

Ett par vantar på händerna och vips är Daniel Andersson en räv. Tunt utströdda sågspån blir jordmån för rosen. Allt som behövs finns i en drickaback av trä eller hänger på linan som spänts mellan två stativ med glödlampor här och där. Enkelt och vackert. Och stativet… lite fantasi är allt som behövs.

Under ScenGalej presenterades Lille prinsen som en föreställning för publik mellan 7 och 11 år. Låt inte åldersangivelsen hindra dig, Lille prinsen är en klassiker för alla. Kaoskultur spelar öppna föreställningar de närmaste kvällarna på Teater Bråddgatan 34.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

8, 9 & 11 oktober 2015
Lille prinsen

efter boken av Antoine de Saint-Exupéry
Regi: Heidi Nordling
Producent och regiassistent: Milva Jansson

Målgrupp: 7–11 år
Prod: Kaoskultur

MEDVERKANDE
Gabriella Norenius och Daniel Andersson

LÄNKAR
Lille prinsen FB-evenemang
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.