• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världstjärnan Robbie Williams (recension)

Robbie Williams
Robbie Williams.

 

Alla sugs in genom hans tal, sång och dans

 

Det känns redan vid videointroduktionen, när musiken ur Carl Orffs Carmina Burana väller ut över Bråvallafältet att vi ska få se en show i världsklass. Texten lite ändrad, så som jag upplever det jag hör av kören, till ROBBIE, ROBBIE). Rött varmt ljus som exploderar i vitt blixtrande ljus och öppningslåten Let Me Entertain You drar igång.

En hoppande Robbie Williams behöver två sekunder för att få hela den stora publiken att hoppa med. Han rör sig smidigt och lätt och alla månaderna i gymmet han tränat upp sig inför turnén har bevisligen haft god effekt.

Det är Robbies 11:e konsertturné, ”Let Me Entertain You Tour”. Den startade den 25 mars i Madrid, Spanien, och avslutas den 3 november i Auckland, Nya Zealand. Sammanlagt ger han 47 föreställningar.

Föreställningarna i Paris, tre stycken, spelades in och släpptes som ett live-album som kan köpas på Robbies officiella hemsida. Under sommarmånaderna är ett flertal festivalinspelningar planerade och igår kom alltså turen till Bråvalla Festival 2015.

Vem är nu den här Robbie Williams? En diva? En produkt av skivbolagsmogulerna? Oavsett vilken bild du har av honom, och den varierar säkert , så är han utan tvekan en världsstjärna när han kommer upp på scenen. Det är kanske inte konstigt att han har sålt över 77 miljoner album och singlar vilket placerar honom högt också på försäljningslistorna.

Jag har inte lyssnat så väldigt mycket på Robbie Williams, det ska erkännas, men hade ändå en bild av honom som jag fått genom media. Genom åren har han haft många personliga kriser av olika slag som gärna hängts ut i pressen. Det påverkar naturligtvis den uppfattning man har när man inte vet bättre. Nu nyanseras bilden en aning.

Allteftersom konserten fortskrider blir jag övertygad om att Robbie Williams är en artist av den kaliber inte så många når upp till. Nu talar jag om stjärnstatus. Han är i mina ögon en manlig motsvarighet till Madonna, en diva på scenen som också gärna balanserar på den fina gräns där, om den överträds, erotiska utspel blir direkt osmakliga.

I den tredje låten Monsoon lyckas man få det att se ut som om det regnar kraftigt på scenen och senare läggs ett strålknippe av laser ut som ett tak över publiken som en cool effekt.

Jag imponeras av hans förmåga att nästan suga åt sig publiken från scenen genom sitt sätt att prata, dansa och sjunga. Det är inte alla artister som har den talangen. Där jag stod i den smått kyliga junikvällen fördes mina tankar till Las Vegas och de glittriga shower man kan få se där. Det vara som sagt bara värmen i luften som saknades…

När låten Angels som ett av extranumren tonar ut i nattmörkret lämnar jag det hela bakom mig och behåller bara känslan av att ha fått uppleva ännu en stor artist som visat varför han är så stor…

Text: Björn Eriksson
Foto: Då enbart utvalda media, dit inte ens FKP Scorpios egna fotografer hörde, fick fotografera Robbie Williams show publicerar vi endast marknadsföringsbilden.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

26 juni 2015
Scen: Panorama 23:00
Robbie Williams

LÄNKAR
Robbie Williams hemsida Facebook
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA – TORSDAG 25 JUNI
Danko Jones is fucking Rock ’n’ Roll! recension Kultursidan.nu 26/6 2015
De fyra coola syskonen Sierota recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (Echosmith)
The Districts hårda 1900-talspop recension Kultursidan.nu 26/6 2015
Osäkrade minnen från Bråvalla dag 1 recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (A Day To Remember)
Sonic Surf City i sinnessjukt tempo recension Kultursidan.nu 25/5 2015

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Nu du Bråvalla. Nu kör vi! reportage Kultursidan.nu 25/6 2015
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.