• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSMB fortfarande arga djupt i hjärtat (recension)

KSMB
De vill påverka för de är arga på hur världen ser ut, för att vi brister i vår medmänsklighet, för att människor värderas olika och stängs ute.

 

…för att vi brister i vår medmänsklighet

 

KSMB börjar precis som en återföreningskonsert med ett av Sveriges mest inflytelserika punkband ska göra, alltså vilt, energiskt och ilsket. Det är grovt och lite småskitigt, vilket den imponerande åldersblandade publiken uppenbarligen älskar. Det är ett härligt ös på gubbarna i bandet som röjer på precis som de måste ha gjort förr…

…i ett tag, en halvtimme kanske. Tyvärr är nog epitetet ”gubbar”, eller i alla fall ”äldre män”, med betoning på ”äldre”, väldigt beskrivande. Efter ett tag är de märkbart trötta och mer stillastående. Att de inte alltid är helt i synk med varann, samt det krångel de har med utrustningen (bland annat gick tydligen Johan Johanssons trumset sönder) kan förlåtas med att de inte spelat på ett tag.

Hade det här varit den sista konserten på en turné hade det sett annorlunda ut, men nu är det bara den sista. De går ut med en skräll, det är bara det att det är en lite trött och ojämn skräll. Köttet var för svagt, och allt det där.

 

KSMB
KSMB talar direkt till den förbannade tonåring i oss, oavsett ålder.

 

Men de spelar för en tacksam publik, som sjunger med och ändå mest verkar glada över att äntligen få se sina punkidoler live. Jag tror det är få i publiken som faktiskt upplevt dem live innan, och då den delen som definitivt visar spår av silver i håret. Men att publiken ändå är så pass blandad visar också på KSMBs styrka, att kunna beröra och tala direkt till den förbannade tonåringen i oss oavsett om man närmar sig pensionen eller är, tja, en tonåring, helt enkelt.

Det är många gånger starka, tunga texter med ett stort allvar närvarande. Tänker på dig till exempel, som serveras tillsammans med ett ännu starkare bildspel på sidoskärmarna och jag vet först inte vad som ska understryka vad. Det visas bilder från krigsskådeplatser och svältkatastofer, på människors, främst barns, lidande och misär i vår omvärld.

Det är mycket starkt, och jag inser att det är en brutal påminnelse om att KSMB inte spelar för vår nöjes skull, de har inget behov av att försöka lyfta sina låtar. De vill påverka för de är arga på hur världen ser ut, för att vi brister i vår medmänsklighet, för att människor värderas olika och stängs ute. Detta får jag säga är den största behållningen från konserten, även om det är tunga saker att tänka på.

 

KSMB
Maken till raspigare röst än Michael Alonzos har jag sällan hört.

 

När akten närmar sig slutet sjunker samtidigt solen sakta och badar scenen i guld. Bråvallas näst största scen har kanske inte varit helt rätt forum för KSMBs spelstil, även om det behövdes för att alla skulle få plats.

Att Michael Alonzos röst höll till slutet är jag tacksam för, maken till raspigare röst har jag sällan hört. Den passar dock bra till låtarna, men i särskilt Bara ett minne tar den låten till helt nya höjder, det är smärtsamt vackert.

Till sist lättar de på allvaret en aning med Rövarnas visa (ursprungligen från Folk och rövare i Kamomilla stad), som de enligt egen utsago började med under en fängelseturné där den blev mycket uppskattad av fångarna. Under låten ges en något utdragen presentation av bandet och de stödmusiker de haft med sig, samt en kort dedikation till deras forne medlem, Lars ”Guld-Lars” Jonson, som gick bort i mars. Sedan river de av de sista tonerna och solen går ner över bandet KSMB.

Text och foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

27 juni 2015
Scen: Luna 20.45
KSMB

LÄNKAR
KSMB Facebook Wikipedia
Bråvalla festival hemsida Facebook

BRÅVALLA – FREDAG 26 JUNI
Gatlopp  mellan Bråvallas scener reportage 27/6 2015
Färgglad punk på riktigt recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Winnerbäcks eld brinner stilla och stark recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Världsstjärnan Robbie Williams recension Kultursidan.nu 27/6 2015

BRÅVALLA – TORSDAG 25 JUNI
Tuffa Arch Enemys growlande Alissa recension Kultursidan.nu 27/6 2015
Danko Jones is fucking Rock ‘n’ Roll! recension Kultursidan.nu 26/6 2015
De fyra coola syskonen Sierota recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (Echosmith)
The Districts hårda 1900-talspop recension Kultursidan.nu 26/6 2015
Osäkrade minnen från Bråvalla dag 1 recension Kultursidan.nu 26/6 2015 (A Day To Remember)
Sonic Surf City i sinnessjukt tempo recension Kultursidan.nu 25/5 2015

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Nu du Bråvalla. Nu kör vi! reportage Kultursidan.nu 25/6 2015
Planera för Bråvallafestival i tio år till krönika Kultursidan.nu 24/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.