• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Underhållande Rabalder vid stuggaveln (recension)

Underhållning pågår.
Underhållning pågår. Men vad är humor egentligen? Professor Sur och programledaren kommer inte överens om saken.

 

Frisk luft och blandade skämtkarameller

 

Tillbaka till TV-studion. Talkshowen 3 minuter över 10 tycks ha rena katapultstolen, så ofta som programledaren byts ut i Teater Rabalders sketchföreställning Underhållning pågår. Högvärdiga imitationer, nutida fenomen och nygamla skämt i god blandning på Färgargården vid Strömmen.

Det är inte helt vanligt att Marieborgs folkhögskolas teaterutbildningar spottar ur sig humorgrupper men Teater Rabalder har sitt ursprung där. För två år sedan spelade de fars i Knäppingsborg och under fyra dagar ger de sin sketchföreställning. Premiärkvällen, det var fullsatt, var vädret riktigt bra, den friska luften aningens kylig.

TV-formatet snitslar samman Teater Rabalders sketchföreställning ute i det fria på Färgargården. Efter ”Björn Ranelids” introduktion, mer blomstrande än stuggavelns rabatt, zappar aktörerna över till studion för talkshowen 3 minuter över 10. ”Jan-Owe Sur”, professor i humor, kommer alltmer på kant med programledaren, det står mycket snart klart att de inte har samma sinne för humor.

– Badvakten säger till den blinde mannen: Här kan du inte stå och blåsa upp din Barbara.

 

Tiggaropera.
Tiggarnas dans. Från vänster Sarah Stjärnerstrand, Mikael Scott och Markus Lundahl.

 

Exit programledare nummer ett. Hon följs av flera kollegor under den timme som pågår och som då och då återvänder till tv-studion efter en och annan utflykt till verkligheten.

Som när en glad snickare ska fixa till hemmet för en hemlös man och hellre talar om den öppna planlösningen än om väggar. Är det skämtet småputtrigt i julikylan så stiger temperaturen med tiggarnas dans:

– Jag tigger och tigger och sparar ihop små slantar… … det känns tungt och fuktigt och kallt.

Aktörerna är i huvudsak svartklädda, med piffig liten lysande fluga, kompletterat med jacka och mössa vid behov. Trädgårdsstolar flyttas fram och tillbaka vid behov, mer behövs knappast. Tiggarmuggar förstås, kanske en viktig pärm när det är dags att ge begreppet beställningsmord ett nytt innehåll.

Claes Martin Hoffsten är en slipad imitatör som, efter att ha knäppt igen Björn Ranelids öppna skjortbröst, introducerar en känd kriminolog med käpp och besserwisserfasoner, följt av en lika känd skådespelares uppvisning i härskarteknik.

 

Mordutredning med GW.
Brottsplatsundersökning. Mordutredningen med GW lyckas kasta slängar åt alla möjliga håll.

 

Däremellan händer resten. Mikael Scott växlar mellan korkad professor, förvirrad utfrågare, överkörd brottsplatsundersökare och en annan gubbe med käpp. Markus Lundahl råkar ofta illa ut, frågan är viket som är värst: hemlös, brottsoffer eller programledare?

Rabalders nya energitillskott Sarah Stjärnerstrand är en pigg och glad tjej som gärna söker jobb på tråkiga företag (kan de vara besläktade med FAS 3-platser?) eller säljer mystiska försäkringar. En mer ovanlig figur är djurspråksexperten ”Brunta Välling”.

Det är uppfriskande med en relativt ny grupp och egenskapad humor. Föreställningen består av blandade skämtkarameller, låt vara att ett och annat blir segdraget. Önskar jag mig något är det att gruppen bett en ”revydoktor” se över slutfinishen en gång före premiär.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

23–26 juli 2015 kl 19
Underhållning pågår

En sketchföreställning
av och med Teater Rabalder

MEDVERKANDE
Mikael Scott
Sarah Stjärnerstrand
Claes Martin Hoffsten
Markus Lundahl

LÄNKAR
Rabalder Facebook
Teater Rabalder flyttar ut på Färgargården reportage Kultursidan.nu 17/7 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Underhållande Rabalder vid stuggaveln (recension)

  1. Pingback: Sommarens teaterkarta ritas om 2015 - KULTURSIDAN.nu