• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu drar buskisen in i Knäppingsborg

Barnaskrik & Jäkelskap
En knepig situation. Brevbäraren, unga fru Rakel och svärfar Nils-Erik. I rollerna Pontus Helander, Anna Gunnarson och Mattias Schönbeck.

 

”Vi gör det för skratten”

 

Det regnar över Norrköping och Knäppingsborg men i teatertältet på det stenlagda torget är det torrt. Jag svänger in med cykeln när genomdraget går mot sitt slut. Anklagelser tillbakavisas. Missförstånd ställs till rätta. Livet kan gå vidare.

Chopp Event har justerat sitt sätt att arbeta sedan de lämnade Skandiateatern häromåret. I vintras trampade de i Flygelns klavér, fyra fullbokade föreställningar samlade ungefär lika stor publik som en hel sommarrevyserie. Det receptet gav mersmak och därigenom var sommaren öppen för något annat.

Detta något annat är buskisföreställningen Barnaskrik & Jäkelskap av komikerduon Stefan & Krister, som hade urpremiär 2003.

Folklustspel är vi vana vid i Norrköping, det och buskis är två vitt skilda genrer. Mattias Schönbeck är expert, åtminstone på folklustspel så många som han spelat med i och även regisserat.

– Från början så spelades buskis ute i buskarna medan folklustspel spelades på fasta scener. Folklustspel görs med stora ensembler och handlar om hög kontra låg, rik mot fattig, förklarar Mattias och pekar på likheterna med commedia del’arte.

Buskisen däremot utspelas bland enkelt folk, gärna på landet, och utan att blanda in klasskillnader. Det handlar om vardagligheter och mycket gärna om anspelningar på sex, mycket litet är uttalat, publiken får gissa sig till desto mer.

 

Mattias Schönbeck
Komediant. Mattias Schönbeck.

 

Barnaskratt & Jäkelskap är den tredje i Stefans & Kristers Jäkelskapstrilogi. ”Den bästa” enligt Mattias Schönbeck. Den utspelas under sent 1940-tal och trasslar omkring med både barnbidrag och otrohet. Mattias kommenterar att om 50 år handlar det om dagens ROT-avdrag.

– Vi gör det för skratten, en stunds förnöjelse utan att det måste vara större tankar bakom, säger han.

– Det svåra är komiken, att leverera repliken där vändningen kommer. Tajmingen. Hur du säger, att du säger, att tempot är det rätta. Det är som att spela ett avancerat musikstycke, noterna måste hamna rätt.

Maria Olofsson rör sig numera över hela Östergötland med frilansuppdrag för bland annat Östgötamusiken. Hon jobbar också för Upplev Norrköping, mest som producent, men nu under Industrisemestern står hon på Holmentorgets scen och leder Barnens Allsång. Fullt upp med andra ord. Ändå har hon gett sig i lag med de gamla vännerna.

– Pontus Helander och jag har campat ihop som nunnor (i Östgötateaterns Sound of Music) ett helt år. Jag knödde lite i almanackan för att få plats för det här, säger Maria Olofsson, men Ebba-Britta från Motala är bara en liten roll.

 

Anna Gunnarson och Christoffer Perenkranz
Turturduvor. Anna Gunnarson och Christoffer Perenkranz.

 

Debuterar gör Anna Gunnarson som inte spelat i Norrköping tidigare, bortsett från åren på teaterprogrammet på De Geergymnasiet. En sångroll i gymnasiets musikalproduktion avgjorde framtiden för tjejen från Söderköping. Fem års musikteaterstudier på folkhögskolor och Performing Arts school i Göteborg ledde till Stockholm där hon medverkar i TV-humorprogrammet Partaj.

En nästan bortglömd audition för ett par år sedan gav henne uppdraget som sommarens nygifta fru Rakel. Pontus Helander ringde upp ”den där trevliga tjejen” och frågade.

– Det är stor skillnad mellan tv-kameror och publik, säger Anna Gunnarson som aldrig spelat buskis tidigare och ser fram mot premiären. Det är jättekul!

Scenografin är uppbyggd med gult hus, rött dass och ett vitt skjul. Det ser både vindpinat och äkta ut, inte minst läkten på huset. Vid närmare granskning är det en fototapet.

– Vi åkte ut och fotograferade, bilderna är högupplösta och printade i nästan naturlig storlek, upplyser Pontus Helander (regissör, scenograf och skådespelare i ett) och låter mig kliva bakom kulisserna.

Gården på landet är uppbyggd av pappskivor som samtidigt är lätta och starka. Det går snabbt att montera pusslet, praktiskt vid de tillfällen Chopp Event skiftar mellan buskis och barnteater. Pippi Långstrumpföreställningen återkommer nämligen i augusti.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATERTORGET, KNÄPPINGSBORG Norrköping

24 juli – 29 augusti 2015
Barnaskrik & Jäkelskap
av Stefan & Krister

Regi och scenografi: Pontus Helander
Arr: Chopp Event

MEDVERKANDE
Carina Perenkranz, Mattias Schönbeck
Lars Fager, Maria Olofsson
Christoffer Perenkranz, Anna Gunnarson
Pontus Helander

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook FB-evenemang
Sommarens teaterkarta ritas om 2015 reportage Kultursidan.nu 3/6 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.