• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Säkrare museum invigdes efter renovering

Basutställningen
Basutställningen gör nedslag i Söderköpings långa historia från bronsålder till 1900-tal.

 

Stadens historia på trekvart

 

Söderköpings stadshistoriska museums nya brandtrappa är på plats. På måndagskvällen återinvigdes museet med tal, bandklippning och tidig rockmusik. Ola Lönnqvist drog stadens historia på trekvart, en bedrift han upprepar hela veckan.

Inga-Lill Östlund, kommunstyrelsens andre vice ordförande, klippte det blågula bandet och lovade att leta fram pengar för fortsatt renovering av kommunens gamla skolhus som föreningen S:t Ragnhilds Gille disponerar.

– Vi har sålt Lilla kanalmagasinet under året, berättade Ola Lönnqvist, föreningens ordförande. Dessutom har vi börjat samarbeta med Söderköpings Guideförening och Sythercopie, det var en källarvandring i våras.

 

Underhållning pågår
Benny Wagnbergs tidiga rockmusik från 1950-talet lockade besökare att stanna till utanför museet.

 

Den stadshistoriska föreningen har 800 medlemmar. Några kom till nyinvigningen, andra förbipasserande lockades av Benny Wagnbergs tidiga 1950-talsrockiga toner i fikatältet som stod utanför museet. Låtlistan var lång och innehåll både Blue Moon, Let’s twist again och lite Elvis. Samt förstås många låtar på svenska, mycket översattes.

Ola Lönnqvist guidade Inga-Lill Östlund i muséet. Den populära 1950-talsutställningen ska stå sommaren ut, sedan tas den ner. Receptionen en trappa upp har blivit mer välkomnande.

– Tänk om vi fick ett eget myntslageri igen, tyckte Inga-Lill Östlund när hon begrundade montern med sedlar och mynt som står bland så mycket annat i den välfyllda basutställningen. Det är mycket som ryms när den lilla staden har en så rik historia.

 

1950-talsrummet
Populära 1950-talsutställningen står sommaren ut.

 

Sommaraftonen avslutades med att Ola Lönnqvist drog stadens tusenåriga historia på tre kvart. I Trivialen på bottenvåningen, studierummet med tjocka väggar som stått stadigt sedan medeltiden, bläddrade han både pedagogiskt och underhållande raskt igenom århundradena.

Huvudlinjen följde Slätbaken, den viktiga viken med vattenvägar inåt landet som lockade boende och handelsmän. Bronsålderns fornborgar och järnålderns försvarslinjer följdes av medeltidens storstad, kanske landets största på 1200-talet.

– Då var Storån segelbar med stora båtar till hamnen vid Rådhuset, berättade Ola Lönnqvist och förklarade hur dokument om herremöten (riksdagar), rådslag och kröningar bevisar stadens betydelse.

Kartor över vattnets tillbakadragande med landhöjningen förklarar utvecklingskurvan som från 1600-talet pekar neråt. Botten nåddes på 1700-talet där den vände med brunnsverksamheten. Bygget av Göta kanal gav nya förhoppningar på 1800-talet medan 1900-talet blandade och gav.

Invigningen är överstånden men det historiska föredraget går att lyssna till varje kväll veckan ut.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSHISTORISKA MUSEET Söderköping

20 juli 2015
Sommarafton vid Muséet

Arr: S:t Ragnhilds Gille

PROGRAM
Återinvigning av Inga-Lill Östlund
Musikunderhållning med Benny Wagnberg
Föredrag av Ola Lönnqvist

20–26 juli kl 19
Söderköpings historia
Föredrag av Ola Lönnqvist

LÄNKAR
S:t Ragnhilds gille hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.