• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tjadden och Zäta hyllas med plakett

Finputsning
Finputsning. Lasse Nord satte upp plaketten som berättar om revymakarna Tjadden Hällström och Lennart Z Anderzon som fyllde Lilla teatern med skratt under många år.

 

Lilla teaterns skrattmakare under många år

 

Revymakarna Tjadden Hällström och Lennart Z Anderzon var två giganter inom Norrköpings nöjesliv under en lång följd av år. Tjadden började sin skådespelarbana på Arbis och Lennart Anderzon var journalist på bland annat Norrköpings Tidningar.

Tillsammans tog de år 1952 initiativet till Lilla Teatern i kvarteret Korpen i Norrköping. Där satte de upp en lång rad mycket populära revyer. Bland skådespelarna fanns namn som Gunnel Hällström (Tjaddens hustru), Nenne Petersson, Jörgen Mulligan, Carl Reinholdz och Berit Malmqvist.

Tjaddens och Zätas samarbete varade i fyra decennier. Den första revyn som de båda satte upp tillsammans hette Se Peking. Därefter följde den ena succén efter den andra.

– Vi talar om drygt hundra revyer och krogshower, säger Sladden Hultgren som ofta var med och hjälpte till bakom kulisserna. Det Sladden inte vet om revymakarna är inte värt att veta.

 

Sladden och Tjadden
Initiativtagare. Tjaddens gamle scenmästare Sladden Hultgren gjorde en minnesutställning för två år sedan då Tjadden Hällström skulle fyllt 90 år.

 

Dessa båda – revyentusiasten och ordvrickaren – har äntligen förärats en plakett på utsidan av Lilla Teatern. Den sattes upp på tisdagsförmiddagen.

Lasse Nord från Norrköpings Gravyr & Skylt satte upp plaketten under överinseende av media, Lilla teaterns Bengt Sandberg, Ann-Charlotte Hertz, tidigare stadsantikvarie på Stadsmuseet, samt Sladden Hultgren som är initiativtagare till plaketten.

– Jag skickade in ett medborgarförslag för tre år sedan eftersom jag tycker att Tjadden och Zäta borde uppmärksammas för sina gärningar. Jag hade önskat att plaketten hade kommit upp vid teaterns 60-årsjubileum, men så skedde inte. Jag hade nästan glömt bort alltsammans när jag fick ett telefonsamtal om att plaketten äntligen skulle komma upp. Nu är jag glad! säger Sladden som förevigade händelsen med sin kamera.

– Det är ett stycke nöjeshistoria som uppmärksammas här, säger Ann-Charlotte Hertz fick uppdraget att utforma plaketten. Det är viktigt för stadens nöjesliv. Det är viktigt också för yngre generationer som kanske inte alls känner till författarparet Tjadden och Zäta och vad de har betytt för staden, säger Ann-Charlotte Hertz som tycker att fler verksamheter och personer borde uppmärksammas på det sätt som nu Tjadden Hällström och Lennart Anderszon uppmärksammats.

– Det finns några plaketter. Vid badhuset finns en exempelvis, den berättar om lite idrottshistoria och vid Godtemplargården finns en plakett om Ture Nerman. Nu håller jag på med en plakett om norrköpingssonen Lasse Södergren. Den är klar, men inget beslut är ännu fattat angående var den ska placeras.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Sladden Hultgren och Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LILLA TEATERN Norrköping

17 november 2015
Plakett till minne av Tjadden och Zäta
Initiativtagare: Sladden Hultgren

Utformning: Ann-Charlotte Hertz
Tillverkning: Norrköpings Gravyr & Skylt AB
Arr: Kultur- och fritidsnämnden, Norrköpings kommun

LÄNKAR
Lilla teatern hemsida
Tjaddenminnen på födelsedagen reportage Kultursidan.nu 6/11 2013

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.