• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bubblande upptakt med SON (recension)

Rosenkavaljer
Kavaljer med en ros. Tomas Lind, tenor, och Ann-Christine Larsson, sopran, var solister vid Trettondagsaftonens konsert i De Geerhallen.

 

Diva med fyllig pipa och klirrande rolig tenor

 

Gyllene upptakt med Wien. För första gången någonsin hann jag dricka ett glas innan trettondagskonserten. Visst, det är alltid något men med biljettpriser på över 400 tycker jag de kunde bjuda på hors d’ouevres, kanske en stråkkvartett också.

Norrköpings symfoniorkester inledde säsongen med österrikisk och italiensk musik. Efter en dansant ouvertyr blev med mera Strauss men även lite tyngre operastycken. Solister var Ann-Christine Larsson och Tomas Lind.

 

Norrköpings symfoniorkester
Festligt även i orkestern. Lite silver här och purpurfärg där.

 

En dansant ouvertyr inledde vinterns och vårens säsong med Norrköpings symfoniorkester i De Geerhallen. SON bjöd på österrikisk och italiensk musik. Några stycken av Johann och Josef Strauss var till och med inte sönderspelade.

Strauss den yngre är ofta bäst när han kryddar med lite nationalromantik, En natt i Venedig låter lite som Dvorák och, förstås, italienskt (arrangerat av Korngold).

Ann-Christine Larsson kommer ursprungligen från Vreta kloster. Hon har en bra lyrisk-dramatisk, ganska fyllig pipa med lite “diviga” manér, vilket givetvis är mest positivt i dessa sammanhang. Briljant är det men ibland slarvigt med både tonhöjd och rytm.

Tomas Lind har en torr och lite “klirrig” tenor men har bra höjdtoner och är rolig på scen.

 

Tomas Lind
Utspel. Tomas Lind bjöd på sig själv.

 

Tanken var att det skulle vara operett, tänk Läderlappen, före paus och lättare opera efter paus. Jag har svårt att se vad Tosca, Turandot och Pajazzo har med “lätt opera” att göra (Prologen ur Pajazzo är, som vi barytonsångare vet, bred och tung dramatik), men Tosca lät bra. Larsson kunde spela sig själv i Tosca (La Tosca var en berömd och kokett sångerska) och Lind lät stundom riktigt bra.

Det var bra spel överlag från Symfoniorkestern och Joachim Gustafsson, som även stod för mellansnacket. Den här typen av lättare musik passar den utmärkt även om jag tycker tempona ibland var för långsamma.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

5 januari 2016 kl 17
Gyllene upptakt

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson

Solister: Ann-Christine Larsson, sopran, Tomas Lind, tenor

LÄNKAR
Joachim Gustafsson operalogg
Ann-Christine Larsson operalogg
Tomas Lind operalogg
Lars Henriksson hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.