• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Barnsliga lördagarna startar med yoga

TeaterTre-PekaTrummaDansa
För de allra yngsta. Teater Tres föreställning Peka, trumma, dansa riktar sig till barn mellan ett och tre år. Den kommer till Barnsliga lördagar på Stinsen i februari.

 

Barnteater varje månad

 

Yoga för de yngsta är årets nyhet på Stinsen. Barnsliga lördagar vänder sig till de yngre från tre års ålder och uppåt. I vinterns och vårens program ingår även fyra teaterföreställningar, bioprogram och skapande verkstad.

 

Kathleen Ginyard
Alla barn kan yoga, är Kathleen Ginyards budskap. Det sägs att ett foster gör 101 rörelser som används inom yoga.

 

– För barn är yoga naturligt, de rör sig kreativt i sig själva, säger Kathleen Ginyard, bosatt i Söderköping och som driver Norrköpings Kundalini Yoga Center tillsammans med maken Jan Lunde.

Hon är utbildad yogalärare med inriktning mot bland annat barn- och familjeyoga. Alla barn kan yoga är titeln och utgångspunkten för de två yogapassen som ingår i Barnsliga lördagars januariprogram på Stinsen.

– De får vila, lugn och andas på ett lekfullt sätt som samtidigt är naturligt och utan prestige. Det är jättebehövligt i vår stressade tid.

En gång i månaden blir det barnteater. I januari spelar norrköpingsbaserade Papagena föreställningen Huseten riktig dokusåpa som utspelas i ett dockskåp med många våningar och många invånare.

I februari spelar Teater 3 från Stockholm Peka, trumma, dansa, en föreställning för de allra minsta mellan 1 och 3 år. Den bygger på böckerna ”Binta dansar”,”Lalo trummar” och ”Babo pekar” av Eva Susso och Benjamin Chaud.

 

Huset
Huset. Här bor damen med hunden och den italienske tenoren och flera andra personer som dyker upp i Papagenas föreställning.

 

I mars spelar Teater Barbara från Stockholm den hyllade föreställningen Barbie-Nils och Pistolproblemet om Nils som vill ha en Barbiedocka men vars pappa tycker att han ska ha en pistol. Nils och hans pappa spelas både av skådespelare och av dockor så det är alltså en pjäs om en kille som inte får leka med dockor, som spelas av två män… som leker med dockor.

Teater Tummeliten ger slutligen dockföreställningen Bockarna Bruse under Söderköpings stadsbiblioteks 100-årssjubileumsdag 16 april.

På programmet står också lovfilm och bilderboksbio med barnbibliotekarien Sanna Lönnqvist. Även detta år är konstnären Anna-Lena Rydberg och bildpedagogen Ola Niklasson med och hittar på nya finurliga och fantasifulla skapande verkstäder.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Teater Papagena och Teater Tre

STINSEN Söderköping

Vintern-våren 2016 kl 14
Barnsliga lördagar

Arr: Kulturkontoret, Stadsbiblioteket och Söderköpings teaterförening

JANUARI

9/1
Alla barn kan yoga
Kathleen Ginyard, yogalärare

16/1
Skapande verkstad
Ola Niklasson, bildpedagog

23/1
Huset – barnteater från 3 år
Teater Papagena

30/1
Alla barn kan yoga
Kathleen Ginyard, yogalärare

FEBRUARI

6/2
Bilderboksbio
Sanna Lönnqvist, barnbibliotekarie

13/2
Peka, trumma, dansa – barnteater för 1–3 år
Teater 3

20/2
Skapande verkstad
Anna-Lena Rydberg, konstnär

27/2
Småpärlor – Lovbio

MARS

5/3
Barbie och pistolproblemet – barnteater för 4–7 år.
Teater Barbara

12/3
Skapande verkstad
Anna-Lena Rydberg, konstnär

19/3
Skapande verkstad
Ola Niklasson, bildpedagog

APRIL

2/4
Bilderboksbio
Sanna Lönnqvist, barnbibliotekarie

9/4
Skapande verkstad
Anna-Lena Rydberg, konstnär

16/4 kl 11.00
Bockarna Bruse – barnteater för 3–6 år
Teater Tummeliten

LÄNKAR
Söderköpings kommun Kultur hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.