• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förkortad Trollflöjt i exotisk kostym (recension)

Papageno
Fågelfängaren. Papageno, killen som har svårt att göra det enda rätta men får sin Papagena till slut, sjöngs av en ung Nathan Gunn år 2006.

 

Bra introduktion till operakonsten för unga

 

Digitala direktsändningarna firar 10 år. Metropolitans allra första sändning var en barnversion av Mozarts Trollflöjten som nu sänts igen för att fira jubileet. Med avklippta arior och strukna duetter, nästan ett helgerån. Men scenerier och kostymer är fantasifulla och sångarna skickliga.

Metropolitans första livesändning någonsin var Mozarts opera Trollflöjten. Året var 2006 och operan direktsändes alltså från scenen via satellit till välutrustade biografer runt om i USA och världen.

Sverige var inte med den gången. Vi gick med först 2008 då paraplyorganisationen Folkets hus och parker tog första steget med avtal och teknik. I vår del av Östergötland var lilla Folkan Bio i Gusums  Folkets hus snart med på tåget. Det tog ett tag innan även Lilla teatern och Cnema i Norrköping hakade på.

 

Nattens drottning
Suggestiv. Nattens drottning, Paminas mor visar sig vara en ond kvinnoperson som intrigerar mot trollkarlen Sarastro.

 

Nu har samma inspelade föreställning av Trollflöjten sänts ut igen för att fira satellitsändningarnas 10-årsjubileum. Gusum visade den faktiskt redan i december men Cnema väntade med att visa den till Trettondagen.

Metropolitans uppsättning var en snabbversion för barn på engelska, inte originalets tyska. Trollflöjten ”for the kids” är knappast min kopp té, men detta är säkert en bra introduktion till operakonsten för unga. Castingen är jämn med ett par kändisar som basen René Pape och den atletiske Nathan Gunn, som är rolig som Fågelfängaren.

Många av ariorna är klippta och några ensembler, även mer ”ikoniska” duetter, är till och med strukna. Det är nästan helgerån men det kanske finns en poäng med att få ner speltiden till under två timmar. Mozart var ju ofta mån om att vara folklig och lär ha varit ganska barnslig själv.

Scenerierna och kostymerna är fantasifulla och exotiska med orientaliska och komisk-patetiska inlägg. Det är ofta virtuost men det är svårt att bedöma en så stympad föreställning, även om dirigentlegenden Jimmy Levine säkert haft en tanke bakom.

© Text: Lars Henriksson (recension) och Ann-Charlotte Sandelin (ram)
© Foto: Ken Howard/Metropolitan Opera

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CNEMA Norrköping

6 januari 2016

12/12 2015 Gusum Folkets Hus

Trollflöjten
av Mozart (musik) och Schikaneder (libretto)
Dirigent: James Levine

Regi, kostym och dockor: Julie Taymor
Scenografi: George Tsypin
Prod: Metropolitan Opera 2006
Jubileumssändning från Metropolitan Opera, New York, via Folkets hus och parker

SOLISTER
Pamina: Ying Huang
Nattens Drottning: Erika Miklósa
Tamino: Matthew Polenzani
Papageno: Nathan Gunn
Sarastro: René Pape

LÄNKAR
Folkets hus och parker hemsida
Metropolitan Operan hemsida
Trollflöjten handling/Operalogg
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Cnema hemsida
Mycket mer än opera Live på bio i vinter säsongprogram Kultursidan.nu 5/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.