• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sofia Seifarth ny bas för Visualisering AB

Sofia Seifarth, Visualiseringscenter C
Fiket. Sofia Seifarth är ny VD för Norrköping Visualisering AB som driver Visualiseringscenter C.  Hit vill hon locka både toppforskare och barnfamiljer.

 

”Kommunen får kompetens, besök och skatt”

 

Hit kommer både toppforskare och skolklasser. I höstas tillträdde Sofia Seifarth som VD för Norrköping Visualisering AB, det kommunala bolag som driver den publika delen av Visualiseringscenter C. Hennes vision är att lyfta fram hur unik platsen är. Under 2016 satsar centret på att ge mer utrymme för publiken att skapa själv.

– Min vision är att lyfta fram hur unik den här platsen är med forskare, utbildning och publik, sade Sofia Seifarth när jag första gången träffade henne efter att hon klivit in i sin nya roll.

Det var i dagarna före höstlovet då nya VD:n presenterade senaste domfilmen Osynliga mysterier och Sofia Seifarth träffade folk som jobbar i centrets närhet, många i centrets närhet, det vill vara en mötesplats för forskning, näringsliv, tillämpning och förstås även publik.

Det är bara ett stenkast från gamla jobbet, Arbetets museum, där hon var forskningschef och biträdande museichef. Dessförinnan var hon verksam vid Linköpings universitet, där hon 2007 disputerade med en avhandling om rådgivningsprogram i radion om sociala och personliga problem under 1930- till 1960-talen.

Efter tre år på Tekniska museet i Stockholm har Sofia Seifarth nu återvänt till Norrköping. Visualiseringscenter C:s nya VD efterträder Therese Eklöf. Professor Anders Ynnerman, centrets grundare, har tillfälligt varit VD under sommaren och återgår nu till forskningen och uppdraget som direktör för konsortiet Visualiseringscenter C.

 

Mötesplats
Mötesplats. Norrköping Visualisering AB samarbetar med flera företag i sin närhet, varav en del sprungit ur Campus Norrköpings satsning på Visualiseringsforskning. Här minglar folk vid invigningen av domfilmen Osynliga mysterier.

 

Visualiseringscenter C kostar pengar för lokalhyra och drift av det publika innehållet för Norrköpings kommun. Under en period diskuterades en sammanslagning med kommunala biografen Cnema på bolagsnivå. Men Visualiseringscentret är så mycket mer än flashiga 3D-filmer – om universum, dinosaurier, myror och havsdjupen – i domen.

Centret är en viktig del av universitetets spetskompetens. Visualiseringscentret lockar forskare från både Sverige och andra delar av världen till Norrköping.

– Forskarna drar in 150 miljoner i forskningsmedel varje år vilket innebär att kommunen får tillbaka otroligt mycket i form av skatteintäkter, unik lärande- och besöksverksamhet, och inte minst, kompetens till kommunen, framhåller Sofia Seifarth.

Under sina år som avdelningschef på Tekniska museet märkte hon hur Visualiseringscentret satte Norrköping på kartan i vetenskapsvärlden.

– Här finns 70 forskare från doktorandnivå och uppåt i visualiseringsteknikens framkant. Det är häftigt med den närheten, tycker Sofia Seifarth.

Hon understryker hur speciellt Norrköping är, med de korta avstånden, fysiskt och mentalt, mellan universitetet, kommunen och publiken.

– En win-win-situation för alla parter.

 

Mattias Klum inviger
Känt besök. Fotografen Mattias Klum invigde sin utställning Vatten – värld av liv 2012. En annan känd besökare är svenske astronauten Christer Fuglesang.

 

Visualiseringsteknikens olika tillämpningar anses ännu bara vara i början av sin utveckling. Den första stora framgången var (det lite läskiga) obduktionsbordet, som alltså kan visa människokroppens olika delar och funktioner. Det bord som visar idéer om framtida stadsmiljöer i 3D är också uppmärksammat, inte bara i byggboomens Norrköping.

I höstas fick Visualiseringscenter tre nya installationer, Hjärnan, Synapser (på ett golv i stället för bord) och Idé-generatorn som sår frön för framtiden. De har tagits fram i samarbete med Tekniska museet. Här ingår de i utställningsrummet på plan 3 som kan sägas vara centrets showroom. På Tekniska museet i Stockholm är de toppattraktioner i nya stora utställningen Megamind.

Visualiseringscentrets besökssiffror stiger. Sommaren 2015 slog rekord tack vare kombinationen gynnsamt väder och bra program. När NASA:s sond passerade Pluto nådde bilderna från solsystemets yttersta planetgräns Visualiseringscenter i realtid.

– 2015 som helhet ser också ut att bli ett riktigt bra år med över 10 000 skolelever – mer än någonsin – och totalt cirka 100 000 besökare, konstaterar hon när vi mejlas vid efter nyår.

 

SON i rymden med musik
Rymd för musik. Domen har blivit en plats för konserter inom olika genrer. Här från en kombinerad visning av universum och konsert med Norrköpings symfoniorkester 2014.

 

Under 2016 ska utställningsytorna utvecklas för att bjuda in publiken att göra mer än bara klicka och peka. Professor Pupills laboratorium för den yngsta målgruppen har fått ny placering, plan 3, och innehåll som är både pedagogiskt och roligt. Nu ska det bli kul och kluriga grejer även för skolklasser på högre stadier och allmänheten.

– Vi ska utveckla maker-aktiviteter för mer eget skapande, utforskande och testande, och i utställningen på plan 3 vill vi få in ännu mer kring forskningen, slår Sofia Seifarth fast.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Sven Åke Molund, Felicia Eriksson och Visualiseringscenter C

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook
Visualiseringscenter-showroom kan bättre recension Kultursidan.nu 22/10 2015
Premiär för Osynliga mysterier på lovet reportage Kultursidan.nu 23/10 2015
Utan (glömde) programblad i Kulturnatten reportage Kultursidan.nu 25/9 2015
Megamind nytt på Visualiseringscenter C reportage Kultursidan.nu 25/9 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.