• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

MegaMind nytt på Visualiseringscenter C

Koppla synapserna
Koppla synapserna. Lekfull hjärnövning för fötterna.

 

I Norrköping har vi ”hjärnkoll!”

 

Hur fungerar hjärnan? Vad händer när synapserna samarbetar? Och kanske viktigast – vad händer när vi använder våra hjärnor tillsammans? Det är då det blir MegaMind, utställningen som nu ska stå på Visualiseringscenter C ett bra tag framöver.

Men först blir det Kulturnatt, vid sidan av den nya utställningen invigs blir det fullt program i både huset och domen. Där blir filmvisningar, ansiktsmålning och dataprogrammering för barnen. Den lite äldre publiken kan ta del av en lång rad föreläsningar och filmvisningar – om hjärnan, rymden, staden och lite till – samt musik: både indie/country-bandet Hello Heartland och domedagsbluesbandet Dead Soul. Nog om detta!

 

Marie Wennberg
Kontakt. Marie Wennberg från Tekniska Museet i Stockholm har samarbetat med Visualiseringscenter.

 

Det blir också premiär för installationerna Hjärnan, Synapser och Idégenerator som i första hand vänder sig till skolelever. Tanken är att öka framför allt unga människors intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Visualiseringscenter C har sedan starten, under Anders Ynnermans ledning, samlat ett stort antal studenter och forskare och arbetar med objekt som är världsunika, om än på hemmaplan lite okända!

De tre nya installationerna har tagits fram i ett aktivt samarbete med Tekniska Museet i Stockholm och deras satsning MegaMind. Satsningen har kommit till stånd genom stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som satsat cirka 4 miljoner. Här ingår det i utställningen Att visa det man inte kan se 2.0.

– Tre identiska miljöer har skapats i Norrköping och i Stockholm, berättar projektledaren Marie Wennberg från Tekniska Museet. Men i Stockholm är dessa 3 moduler en del av en 43 moduler stor satsning.

Första delen Hjärnan låter besökaren utforska på en pekskärm hur hjärnan arbetar. Vilka delar aktiveras när man spelar musik eller viftar med handen? Klicka på skärmen och se. Bakom skärmen och klickandet ligger hjärnforskning med hjälp av magnetröntgen.

Synapser är nästa anhalt. Lite svårfångat kan tyckas, men efter beskrivning gripbart, så här gäller det att med hjälp av sina egna fötter koppla ihop nervtrådar till en synaps. Inte helt enkelt visade det sig, men fullt möjligt.

Den tredje delen är Idégenerator där besökarna först kan ge förslag till förändringar för att göra världen bättre. Förslaget, som sparas i en databank, visualiseras som ett frö och genom att blåsa i en blomma kan man se sitt frö flyga iväg, planteras och utvecklas på en stor skärm. Här kan besökare i Norrköping och i Stockholm se och bygga vidare på idéerna tillsammans.

 

Koll på hjärnan
Hjärnkoll. MegaMind ska ge nästa generation självförtroende och lust att tackla framtidens utmaningar.

 

Eftersom målgruppen främst är unga mellan 8 och 12 år så kan jag kanske inte som snart 73 år göra en poängbedömning. Men från min äldrehorisont blir det 4,9 av 5 poäng.

Målet har varit att skapa en aktivitet för både barn och vuxna som kommunicerar att alla kan bidra med idéer för att lösa framtidens utmaningar och skapa ett hållbart samhälle, säger Christina Öhman, projektledare på Interactive Institute Swedish ICT:s visualiseringsstudio i Norrköping som arbetat med koncept, design och teknisk utveckling.

Vi i Norrköping har anledning att med stolthet och beundran ta del av det som presenteras av Visualiseringscenter C. Det är forskning och en högt utvecklad teknik som är grunden för det man presenterar för en bredare publik.

Text: Sven Åke Molund
Foto: Sven Åke Molund och Visualiseringscenter C

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

26 september 2015
Kulturnatt och invigning
Att visa det man inte kan se 2.0
MegaMind – Hjärnan, Synapser och Idégeneratorn

Utställning
Prod: Interactive Institute Swedish ICT , Visualiseringscenter C och Tekniska Museet

LÄNKAR
Visualiseringscenter C hemsida Facebook MegaMind Kulturnatten

Tagged , . Bookmark the permalink.