• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Barndag, Kulturskymning och Drakfest

Skönheten och Odjuret
Skönheten och Odjuret. Teater Imba bjuder på galna upptåg i sin föreställning på Stinsen på lördag.

 

Electric Banana Band inviger djungellekplats

 

Dubbelhelg för familjen. När det händer i Söderköping är hela innerstaden med på noterna, från Rådhustorget till Brunnsparken. Nu på lördag firas En dag för barnen i Söderköping med Teater Imba och Electric Banana Band. På kvällen bjuder konstnärerna in till Kultur i skymning. Nästa lördag blir det Drakfest.

– Det är lite olika åldersinriktningar. En dag för barnen är främst riktad mot de yngre barnen, från tre år, medan Drakfesten vänder sig till lite äldre barn, säger kultursekreterare Karolina Nilsson.

Samverkan är ofta ledordet när det händer saker i Söderköping. Även om det främst är företagarna i föreningen Stadskärnan i Söderköping som står bakom En dag för barnen, där allt är kostnadsfritt för barnen, från massage på Skönbergagatan och bokpyssel i bokhandeln till konserten med evigt unga Electric Banana Band i Brunnsparken.

– Där är det nog också föräldrarna som är på, tänker Karolina Nilsson.

Inte heller Teater Imba som spelar Skönheten och Odjuret på Stinsen behöver markera några åldersgränser uppåt, i sin hejdlöst babbliga och fysiska teaterföreställning.

Lite udda inslag under En dag för barnen är kaninhoppningstävling, frösådd  och fiskspa.

Dans är stort. Det blir både dansuppvisning med de barn och unga som tränat dans under året och dansshower med Söderköpings egen dansgrupp JOY, Danskompaniet och Dansakademien.

Söderköping har en egen mästerkock i unge Jonathan Öhlund. Han medverkar förstås i kokboken Sveriges yngsta mästerkock 2016 och passar på att signera den i den lokala bokhandeln, där alla barn är välkomna att pyssla.

När dagen är slut står den nya djungellekplatsen vid Kullborg kvar, inspirerad av Lasse Åberg. Gissa vilka som inviger den?!

 

Karolina Nilsson – Kultur i skymning
Promenadavstånd. Karolina Nilsson visar kartan över Kultur i Skymning som inträffar på lördag kväll.

 

En konstrunda är kärnan i årliga Kultur i skymning som startar några timmar senare och vänder sig till en vuxen publik. Konstnärer, hantverkare och fotografer bjuder in till sina ateljéer. Även Söderköpings Bokhandel & Antikvariat medverkar. Årets affisch är gjord av konstnären Sigrid Ericson.

– Vi har 13 stopp i år. Det är Skönbergagatan 24 som delat upp sig i två delar. Dels Kopparslagaregården, dels nya Slöjdgården, berättar Karolina Nilsson och visar på kartan.

För att verkligen få snurr på publiken blir det sedvanlig tipspromenad med start på Galleri Rådhuset. Alla medverkande konstnärer bidrar med ett pris.

Söderköpings Bokhandel & Antikvariat deltar också i Kultur i skymning och breddar programinnehållet.

– Ludvig Berggren och Linn Malmström från De Geer musik kommer att spela och sjunga under kvällen, berättar bokhandlaren Anders Karlin.

 

Drakfest
Drakar. Bygg en egen med hjälp av experter från Afghanistan och flyg med den lördag 28 maj.

 

Och om en vecka är det dags för årets Drakfest på Vikingavallen. Det är en ny tradition, nu på andra året, som växt fram i Söderköping tack vare ensamkommande ungdomar från Afghanistan, ett land där ”alla” flyger drake.

Då är det läge att ta med den drake som byggts redan under En dag för barnen. Annars är det bara att bygga en ny. Material som silkespapper, tejp och lätta pinnar finns på plats.

– Där är killar från Olivlunden som är jätteduktiga på det här. Integrationspedagogen Elin Morath skickar ut dem till skolor och förskolor där de lär barnen bygga drakar. Och de flyger, lovar Karolina Nilsson.

Förutom drakbygge och drakflygning, uppträder tjejerna i Melonkvartetten, dansgruppen AFG och gycklarna från TRiX. Ungdomsgruppen Gröna Draken spelar normkritisk teater – Sankt draken och Greta.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Morguefile

SÖDERKÖPING

21 maj 2016 kl 10–16
En dag för barnen

21 maj 2016 kl 18–23
Kultur i Skymning

28 maj 2016 kl 12–16
Drakfest på Vikingavallen

LÄNKAR
En dag för barnen/Stadskärnan i Söderköping hemsida Facebook Program
Kultur i skymning hemsida
Drakfest info
Skönheten och Odjuret med Teater Imba recension Kultursidan.nu 22/2 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.