• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bild & forms Vårsalong på Konstforum

De Geer Bild och form, Konstforum
Projektfågel. Den enkla skissen blev en lerfigur som blev en teckning och en målning och till slut en större modell i kartong. Oscar Larson och Josefin Bovellán guidar i Bild och formelevernas Vårsalong.

 

Ett projekt innehåller flera steg kring skor

 

Alla tre årskurserna är med. De Geergymnasiets Bild och form-elever visar upp sig på Konstforum. Ettorna Oscar Larson och Josefin Bovellán guidar i sin del av utställningen. De ser fram mot de kommande årens projekt med foto och glas.

Vilken årskurs som står för affischerna som fyller trappan upp till De Geergymnasisternas Vårsalong vet jag inte. Men uppenbarligen har var och en av eleverna gjort sin egen.

 

De Geer Bild och form
Bokkonst. En uppvänd droppe och Alice dansar.

 

Det är tidigt i veckan när jag tittar in och ettorna har just gjort klart sin del av utställningen – en fönsternisch och entréhallen. Fönsternischen är proppfull med böcker, konstnärligt hanterade och med sprudlande fantasi. Mina guider Oscar Larson och Josefin Bovellán berättar att det som möter utställningsbesökarna är ettornas sista projekt under skolåret, äntligen har de släppts fria efter strängt avgränsade projekt.

– Min bok heter Under floden. Jag tänkte på en droppe, att vatten är känsligt. När jag läste fann jag att boken var oförutsägbar och då vände jag droppen uppåt, berättar Josefin Bovellán om boken med en stor uppåtvänd droppe som hänger i en ståltråd.

Oscar Larsons bok är fäst på väggen. Lösa blad som forsar ut med kraft. Längst ut en kvinnogestalt med bara armar och ben, klädd i text. Hon påminner om figuren på omslaget till Alice dansar.

Entréhallen presenterar ett skolprojekt som upptagit eleverna under låg tid. De fick arbeta med en enkel form, först som skiss, som överfördes till en liten tredimensionell figur i lera. Figuren målades av i färg och tecknades i svartvitt. Till slut gjorde eleverna större skulpturer i kartong.

– Skönt att få fördjupa sig och kul att arbeta med något mer än bara papper och pensel, tycker Oscar Larson.

Att arbeta med människan, inte minst jaget hör också till det grundläggande inom konsten. Ettorna visar självporträtt i form av papperscollage, skisser och målningar. De visar snabbkroki – ”väldigt kul” – och bildförenklingar. Ett projekt innehåller flera steg kring skor.

– Där skulle vi till sist jobba mycket med att få fram strukturer, säger Josefin och visar på teckningar från skoprojektets olika stadier.

 

De Geer Bild och form
Keramik och skulptur. De Geers Bild och formelever får pröva många olika material och tekniker.

 

Tvåornas och treornas inslag i utställningen visar vad Oscar och Josefin får stifta bekantskap med under kommande år. Skulpturer i ståltråd och papper är alltid spektakulärt. Några kuddar i ett fönster antyder arbete med mönsterrapporter. Många målningar visar på att måleri är viktigt.

– Jag ser fram mot mycket kroki. Och glas. Och så ska vi fota i tvåan, säger Oscar.

– Lera och keramik, vill Josefin jobba med.

– Jag tycker det är kul att måla och jobba med händerna, säger Josefin Bovellán som kommer från Finspång tänker sig en framtid som scenograf.

– Jag gillar att skissa och rita. När jag såg att De Geer hade Bild och form tänkte jag att då kan jag göra något kul och ändå få alla ämnen, resonerar Oscar Larson från Eneby som är öppen för vad som händer i framtiden. När jag gick på öppet hus och mötte lärarna kände jag mig hemma direkt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

21 – 27 maj 2016
Vårsalong

De Geergymnasiets Bild och form-elever, åk 1–3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang
Konstforum hemsida Facebook
De Geerelevers bildglädje och formtalang reportage Kultursidan.nu 4/3 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.