• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geerelevers bildglädje och formtalang

Moa Sjöberg – Utmärkande egenskaper
Utmärkande egenskaper. Moa Sjöbergs små vaser har var och en sin personlighet.

 

Kreativitet i överflöd

 

Jimme Åkesson målad i kol. En animerad film om en varg, självporträtt och vaser med utmärkande egenskaper. Allt detta och mycket mera samsas i De Geergymnasiets Bild- och formlinjes examensutställning.

Det sprudlar av glädje, stolthet och talang ur eleverna i årskurs tre på De Geergymnasiets Bild- och formlinje när de visar upp sina konstverk inför vernissagen för sin examensutställning. Den ska stå i Domino, en trappa ner, men när vi kommer på besök är det på Lennings, estetklassernas egen skolbyggnad.

Vi startade projektet i september, det är väldigt fritt utan något tema. Vi har fått göra det vi själva velat, säger Moa Sjöberg som är en av eleverna.

Moas verk heter Utmärkande egenskaper. Det är vaser i olika form och färg, som hon menar står för olika typer av personligheter.

– Den gröna, den har en stark personlighet och vill synas, tycker hon.

 

Klara Knutsson – Här är solen
Nytt försök. Klara Knutssons serie Här är solen visar några tidiga målningar från när hon var liten och hur som hon uttrycker samma lust i dag.

 

Klara Knutsson som står en bit bort har målat tre tavlor som alla har inspirerats av teckningar som hon gjorde när hon var liten. Och förlagan sitter ovanför så man kan jämföra dem och se likheter och skillnader. Hennes arbete går under namnet Här är solen.

– Jag visste redan när vi började i september vad jag skulle gör och har sedan jobbat med denna idé, förklarar Klara.

Hela rummet är fyllt av färg och form. Jag blir glad av att höra ungdomarna prata om sina verk. De brinner verkligen för vad de gör. Det finns mycket att titta på. Som Markus Johanssons abstrakta skulpturer i gips som han arbetat fram med bland annat kniv och stämjärn.

I en hörna finns Mikaela Bomans olje- och akrylmålningar. Det är självporträtt och målningar av hennes föräldrar och syster och heter just Family.

– Jag har funnit att jobba med olja är min grej, berättar Mikaela.

För att göra självporträtten har hon stått framför en spegel och målat vilket har varit jobbigt för ögonen och huvudet. För bilderna på sin familj har hon använt foton.

– Pappa är inte så nöjd, han tycker han ser ut som en clown, säger hon.

 

Marielle Göthberg – Mig vill ni inte veta av men nu är jag här ändå
Kolsvärta. Marielle Göthberg vid sin stora teckning Mig vill ni inte veta av men nu är jag här ändå.

 

Det som nästan direkt fångar ens uppmärksamhet i rummet är den stora målningen på Jimmie Åkesson – Mig vill ni inte veta av men nu är jag här ändå av Marielle Göthberg. Hela verket är gjort i kol samt blyerts.

– Jag vill påverka, inte provocera. Alla har en känsla för Jimmie Åkesson, menar hon.

Marielle har använt en gammal karta som hon har målat på och stärkt för att kunna använda som duk.

– Jag har jobbat så mycket med kol för det blir så verklighetstroget. Och det plockar fram en svärta som inte kommer fram på samma sätt med blyerts, berättar hon.

Allas verk är mycket imponerade, som Förgätmigej av Sally Cederlund. Det är en vackert 2-dimensionell animerad film om en varg som hon har jobbat med redan innan examensarbetet startade. Sally har alltid tyckt om animerad film och hennes passion blev ännu större efter hon har arbetat med filmen och förstått hur lång tid det tar att skapa en sådan film. Hon har lagt ner ungefär 6 timmar om dagen.

En annat spännande verk är Concept art av Linn Andersson Linder som genom digitalt tecknade har skapat spelkaraktärer. Hon bland annat inspirerats av spelet Skyrim, då tv- och datorspel är en passion. Hon, precis som de andra, tycker att det ska bli väldigt roligt med vernissagen som kommer till helgen.

– Det ska bli skönt att få visa upp för alla vad vi har gjort, tycker Sally.

Det är en väldigt rolig och kreativ examensutställning som ställs ut. Jag hoppas att så många som möjligt tar chansen och ser den för det är den verkligen värd. Och glädjen som förmedlas är nästan smittande.

© Text Morgan Lengbrant
© Foto: Jennie Johnson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERIA DOMINO Norrköping

5–7 mars 2016

Vernissage 5/3  kl 13

Examensutställning
De Geergymnasiets Bild-formlinje

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to De Geerelevers bildglädje och formtalang

  1. Pingback: Bild & forms Vårsalong på Konstforum – KULTURSIDAN.nu