• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sanna Koosz figurer ställs ut i Stockholm


Nästan klar. Så heter den stora figuren av gips och kartong som Sanna Koosz också tar med till Galleri Hantverket i Stockholm. Annars arbetar hon mest i lera.

 

50 magra stackare med vridbara huvuden

 

NORRKÖPING 50 stackare med magra halsar. Sanna Koosz figurer har jag bara sett på samlingsutställningar här i Norrköping. Nu gör hon en separatutställning på Galleri Hantverket i Stockholm, under tiden 28 januari till 16 februari. Hon har arbetat i ett år för att få ihop tillräckligt med verk till utställningen.

Sanna Koosz har sin ateljé tre trappor upp i Företagsateljéerna i kvarteret Hallarna. En rund liten brännugn står vid fönstret. På hyllorna trängs färdiga och ofärdiga figurer med något eländigt över sig. Mina associationer går till commedia dell’arten utan att direkt knyta dem till Harlekin, Colombine, Pantalone eller de andra kända typerna.

– Jag tycker det är roligt, säger Sanna Koosz om sina vemodiga varelser. Jag blir glad när jag ser dem.

 

Sanna Koosz
Vridbara. Figurernas uttryck skiftar när Sanna låter deras huvuden vändas mot varandra eller från varandra.

 

Sanna Koosz är reklamtjejen som flyttade till Norrköping för mer än tio år sedan. Hon gick en keramikkurs och fastnade för materialet. Till sist gick hon ett år på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. Hon är glad för lärarna som uppmuntrade henne att lita på sin fantasi. Att dreja krukor lockar inte, det är det fria skulpterande som passar henne.

Sanna tecknar mycket, enkla figurskisser. Där hittar hon förlagorna till sina skulpturer.

– De får nån mening, får ett namn eller en tanke.

Kropparna görs för sig och huvudena för sig. Kropparna känns oproportionerligt långa med heltäckande dräkter. Ett litet hål i halsen blir fästpunkt för huvudena som sitter löst så att de blir vridbara. Figurernas uttryck förändras allteftersom huvudena vänds till eller från varandra.

– Jag gillar det här med relationer.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Sanna Koosz hemsida
Galleri Hantverket hemsida Facebook FB-evenemang
Från oss alla till er alla i Julutställningen reportage Kultursidan.nu 15/12 2015
Färgstark sommarutställning på Konstforum reportage Kultursidan.nu 27/5 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.