• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Från oss alla till er alla i Julutställningen

Julutställning på Galleri mot strömmen.
Omväxlande. Galleri mot strömmens Julutställning samlar 18 konstnärer från Norrköping och regionen.

 

Konst-, kultur- och möteslokal i stråket

 

Nya Galleri mot strömmen har bjudit in lokala och regionala konstnärer till en Julutställning. 18 konstnärer har hörsammat kallelsen och delar med sig av 34 verk, en snabbpresentation av de medverkande. Galleriet hoppas genom sitt läge på Hospitalsgatan – och sin önskan att användas för olika ändamål – kunna nå en ny publik med sevärd och köpvärd konst.

 


Omar Al-Tameemi i samtal med Alexander Hadad.

 

Det är Alexander Hadad, välkänd för sina skickligt gjorda djurskulpturer, som stått för inbjudan på uppdrag av galleristen Omar Al-Tameemi. Inte konstigt då att många av utställarna är medlemmar i Kifin, konstnärernas intresseförening i Norrköping. Flera av de medverkande har ställt ut på Galleri Kronan, Konstforum eller Galleri Sander/NP33 under de senaste åren.

Det finns en tanke med att Galleri mot strömmen ligger mitt i Gamla stans handelsstråk med butiker av olika slag. Önskan är att föra konsten närmare människan i vardagen. Lokalen är ljus och luftig, men rymmer också små rum som inte används som utställningsytor. Här räknar Omar Al-Tameemi, som till vardags arbetar på Arbetsförmedlingen, med att kunna hyra ut till företag och föreningar som behöver en tillfällig möteslokal i det mindre formatet.

I det stora rum som vinklar sig hänger mycket på väggarna. Två skulptörer har Alexander Hadad lyckats locka till sig. Ja, förutom sina egna verk: en björn med rockring Hula Hoop II och flodhäst med hink i stället för huvud. Så måste det vara, för Hinken har precis samma spräckliga hud.

Sanna Koosz små figuriner i stengods har stark personlighet såväl i sina små ansikten som i sina namn: Asta och Baltazar. Sissi Stahli, bosatt i Björsäter, låter en glädjestrålande kvinnogestalt, inte olik en forntida modersgudinna, rida på fiskar, gröna Happy Fishing och blommiga Lila Fisken.

 


Svarta linjer över ljust ”fluff-måleri”. Katedralmålningar av Åke Bjurhamn.

 

Stina Hallgren, konsekvent stram i uttrycket vilken genre hon än ger sig på, visar två temperamålningar: Skuggsidan och Ängen. Jag får tanken att Ängen föregått den förstnämnda, täckts över av de tunna färglagren.

Åke Bjurhamn ställer ut två verk som skapats i samband med bokprojektet De himmelska katedralerna (med Linköpingspoeten Yvonne Andersson). I botten dristiga färgkombinationer i rött, gult och rosa på vit botten uppstramat med svarta linjer. Hasti Radpour, som bor i Linköping men ställer ut i Norrköping så ofta hon kan, bidrar med två små svarta skissartade målningar, med djärv svärta. Marie Liljegren Kreuger roar med fyndiga namn på sina ljust varma akvareller – Möten och Publik kräver sina stolar, det har hon så rätt i.

Umeåkonstnären Ahmed Nussaif deltog i Galleri mot strömmens öppningsutställning som hade vernissage under Kulturnatten. Här återkommer han, eller har snarare låtit stadslandskapen i Nordisk dag I och II hänga kvar. Så gjorde även Amjad Altayyar, också aktuell på Norrköpings stadsbibliotek, här känner jag väl igen hans porträtt av kantstötta människor.

En tredje utställare då var Aid Jasim som kombinerar flammande färger med små detaljer i sitt abstraherade måleri. Här har han klivit ner i format, då det ju är många konstnärer som ska få plats. (Den fjärde utställaren då var Alexander Hadad.)

 


Utsikt mot Östersjön från ön Rügen. Dani Slipicevic hyllar Caspar David Friedrich.

 

Nyligen ställde Shyqgri Gjurkaj ut sina målningar av stenmonument på Kronan tillsammans med Växjökollegan Heider Ali som berättade om tusenåriga väggar i Bagdad. Påpassligt nog är de med här också. Lars Thostrup, Rejmyre, gästade också han Kronan nyligen, då med träsnitt, här målningen Nattvandring I, med abstraherade former.

Dani Slipicevics expressiva måleri känns också igen därifrån. Hans Landskap efter Caspar, öppnar liksom förebilden Caspar David Friedrich för havets stilla storslagenhet utanför Rügens vita klippor. Men de svarta gestalterna oroar mig mer än Caspars tankfulla betraktare.

Åsa L Winterqvist har lyft över Puls från NP33, ett självporträtt, röd kropp i helfigur mot gult rum/landskap där en bruten tunn röd linje kan antyda en vägg/horisontlinje men också samspelar med verkets titel. Och vad ligger på golvet?

 


Blobb Naturalis, digital grafik av Anneli Lindberg.

 

Anneli Lindberg har gått en lång väg med sina virkade blobbar. Här möter vi Blobb Naturalis, en grafik med anspelningar på vetenskapens anspråk i kombination med skolplanschens konst. Lite creepy är den också.

Stefan Teleman bidrar med fågelholksritningar mot skyar, My Blue Heaven I och II. Han följer därmed linjen från sin stora utställning på Konstforum Men varför så dunkla skyar? Varför så svarta cirklar? Varför känns det som skrämmande föraningar?

Ett brev betyder så mycket. Berit Hammarbäck skickar post som varit på väg i 100 år. Sånt ger perspektiv.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MOT STRÖMMEN Norrköping

29 november 2014 – 15 januari 2015
Julutställning
18 konstnärer

LÄNKAR
Stina Hallgren info
Åke Bjurhamn info reportage Kultursidan.nu 6/9 2013
Hasti Radpour hemsida reportage Kultursidan.nu 23/1 2014
Ahmed Nussaif info
Sanna Koosz hemsida
Marie Liljegren Kreuger info
Shyqri Gjurkaj hemsida reportage Kultursidan.nu 18/10 2014
Amjad Altayyar info reportage Kultursidan.nu 3/12 2014
Åsa L Winterqvist hemsida
Dani Slipicevic hemsida reportage Kultursidan.nu 9/2 2014
Lars Thostrup Facebook reportage Kultursidan.nu 14/11 2014
Anneli Lindberg info reportage Kultursidan.nu 20/3 2012
Stefan Teleman hemsida reportage Kultursidan.nu 4/2 2012
Alexander Hadad hemsida reportage Kultursidan.nu 14/1 2013
Sissi Stahli hemsida
Aaid Jasim reportage Kultursidan.nu 12/11 2012
Berit Hammarbäck hemsida reportage Kultursidan.nu 7/11 2011
Heider Ali info reportage Kultursidan.nu 18/10 2014
Galleri mot strömmen Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Från oss alla till er alla i Julutställningen

  1. Pingback: Sanna Koosz figurer ställs ut i Stockholm – KULTURSIDAN.nu