• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stark symbolik i Drontens sårbarhet (recension)


Ömtåligt. Martin Waerme som äggjägare i Dronten.

 

Martin Waerme tar revansch med humor

 

RECENSION/NORRKÖPING Klassrumsturné. På måndagsförmiddagen besökte ung scen/öst Diamantens skola i Navestad. Martin Waerme tar revansch med egenskrivet efter sjukdom och olycka.

Inför Martin Waermes 30-årsdag skrev NT om hur han förra året drabbats av olycka. Ett förhållande tog slut och han insjuknade i hjärtmuskelinflammation – just när en roll specialskrivits åt honom och det var dags för turné.

Jag tror först att det där är särskild kuriosa, som någon slags hemlig bakgrundsinfo om hur han tagit sig upp ur eländet när han nu turnerar med en egenskriven föreställning i stället. Men det visar sig att skådespelaren är helt öppen – även inför publiken – med hur Dronten kom till.

– Du pussas med andra nu, sjunger Martin olyckligt med gitarren i famnen när tredjeklassarna kommer in i klassrummet.

 

Dronten
Enträdsteater. Martin Waerme spelar alla roller i Dronten.

 

Barnen fnissar generat och tittar på varandra. Någon grimaserar. Pussas? Blä! Baciller! Men sådär lite i smyg verkar de förtjust spända.

Martin börjar berätta sin historia efter att ha skojat lite, om hur man bäst gör entré i en teaterföreställning. Publiken är med på noterna och skrattar och hejar på. Han tabbar sig medvetet, men så blir han allvarlig.

– Vet ni vad en tandemcykel är för något?

Trampar bara en blir det till slut väldigt tungt. Så är det i kärlek också, när man vill åt olika håll. Martin blev lämnad av sin stora kärlek.

Jag minns hur ett av mina småsyskon i mellanstadiet skrev på en internetpresentation: ”Mina föräldrar är skilda.” Det var nog åtminstone tillfälligt en del av identiteten, och kanske ett sätt att bearbeta det hela. Ja, att prata om det. Därför tänker jag att Martin gör något viktigt när han öppnar upp. Och berättar om hur det kan vara, när man är två. Det behöver inte vara någons fel, men det kan göra ont ändå – och man kan sakna.

Sårbarhet är det bärande temat i Dronten. Hur ska man våga lita på någon? Berättandet görs med stor symbolik, på flera nivåer. Humor används flitigt och vid föreställningens slut är det just vad som varit roligt som barnen själva räcker upp handen för att få säga.

– Det var kul när du hade sönder äggen.
– Men vet du en sak, när du sa att äggen inte var våra, då var de inte dina heller!

 

Dronten
Söderhavsön Mauritius i klassrumsversion.

 

Runt 25 föreställningar har spelats utan att något barn haft sönder de ”drontägg” som delas ut till publiken mitt i handlingen. ”Människan med litet m”, en av skådespelarens karaktärer, är inte lika pålitlig. Synd för dronten som tidigare kunnat lägga sina ägg på marken utan onda aningar. Godtrogenheten ledde till dess undergång på ön Mauritius öster om Afrika i Indiska oceanen. Men för Martin Waerme är dronten fortfarande en favorit. Och kanske nu även för ett eller annat barn på Diamantens skola.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Markus Gårder

UNG SCEN/ÖST Östergötland

7 april – 30 maj 2017
Klassrumsturné i Östergötland från åk 3
Dronten
Av och med: Martin Waerme
Regiöga: Paula McManus
Scenografiöga & kostymdesign: Magnus Möllerstedt
Rekvisita: Benita Bergfeldt-Löfgren
Maskkonsultation: Agnes Kenttä
Speltid: 60 min

 Två offentliga föreställningar ges den 13 maj klockan 13.00 och 16.00 på ung scen/östs scen i Elsas hus i Linköping.

LÄNKAR
Ung scen/öst hemsida Facebook Dronten  intervju/NT
Nytt spelår på Östgötateaterns scener reportage Kultusidan.nu 11/8 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.