• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

House of Silfvers stolta Work in Progress (recension)

1, 2, 3. Tillbaka till barndomens lekar i Känslan av flyt, andra numret av åtta i House of Silfvers dansföreställning Work in Progress.

 

Liv som dans – lek, skräck och passion

 

RECENSION/NORRKÖPING Från start till mål. Jenny Silfvenius debutverk Work in Progress gestaltar genom livet och dansen som en kreativ process. House of Silfver visar att contemporary jazz – i begrepptes bredaste bemärkelse – kan användas till så mycket mer än sexig showdans.

Om det nu ska kallas debutverk, eller ens konstnärligt debutverk. Jenny Silfvenius och House of Silfver har ju klackat upp mer än en nattklubbsshow med den ena läckra koreografin än den andra. De som var med på Kopparhammarens tvåårsjubileum i höstas kan inte ha missat den presentförpackade dansgruppen, tygrosetterna var enorma.

 

Gemenskap
Gemenskap. Det energifyllda numret rymmer glädje, kaxighet, sexighet och skapande gemenskap.

 

Men jo, konstnärligt debutverk, för här är målet något större än underhållning för stunden. Work in Progress rymmer många lager. Titeln innebär inte ”jag är inte riktigt klar med jobbet”. Snarare är det livet, det dansande livet, som pågår, rikt och fyllt av minnen och känslor.

De åtta delnumren har dessutom titlar som avsnitt i organisationslära, kapitlet grupprocess. Alternativt är de veckoteman för Stadsbibliotekets samtalsgrupper i Filosofiskt forum. Gemenskap (Yes we can!), Frustration (jäklar vad jobbigt), Skräck (tänk fallande, krälande, vanställda zoombies) och Passion (Nu köööör vi!) är några.

Stämningarna växlar i en energifylld och berörande show med musik från technobeat till och bortom Zara Larsson. Framför allt är det en dansföreställning, den uttrycksfulla dansen berättar med stämningar men underkastar sig inte någon handling eller intrig. Koreografen använder omväxlande solo, pardans och kvaliteten massa – några blir fler och blir många. Kaxigt.

 

Hatkärlek
Pas de deux. Kärlek och hat ligger helt nära varandra i dynamiska Hatkärlek med bara två dansare. Det röda ljuset kan skimra i rosenrött men också tolkas som helveteseld,

 

Gustav Lagnström, erfaren ljussättare från förra versionen av Arbis, lyfter dansföreställningen tre gånger om med med golvljus i diffus dimma, helvetesröda känslosvall och väl valda stroboskopeffekter.

Christian Karnevalds fina fotografi mellan numren tillför ytterligare en dimension.

Släpp genast mellanstadiets nedvärdering av ordet amatör! Ordet betyder ”den som älskar”. House of Silfvers dansare må ha jobb och studier, när de dansar är varje steg och varje rörelse en akt av meningsfull kärlek och glädje. Merparten har både utbildning och danserfarenhet, någon har dansat professionellt.

 

Positivitet
Under regnbågens alla färger. En glad stepp till tonerna av Singin’ in the Rain i Positivitet.

 

Några nedslag. I Känslan av flyt återupplevs barndomens lekar – hoppa hage, långrep, 1-2-3/rött ljus – med dansens twist. Alldeles underbart.

Ett älskande par i vackra och dynamiska Hatkärlek. Fridans på klassisk grund.

Avväpnande glada Positivitet. Steppad hyllning till Gene Kelly under regnbågsfärgat paraply till tonerna av Singin’ in the Rain.

House of Silfvers ”Work in Progress” lockade två fullsatta, jublande hus i lördags och avslutade därmed Dansens vecka. Turné i Östergötland är nästa mål.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 april 2017 kl 15 & 18
Work in Progress
Idé & Koreografi: Jenny Silfvenius
Ljusdesign & Teknik: Gustav Lagnström
Foto & Video: Christian Karnevald
Prod: House of Silfver

DANSARE
Anna Pettersson, Christine Johansson, Emilie Wallin,
Emma Landström, Isabel Rappestad, Jenny Silfvenius,
Lieze Broeders, Linnéa Sandler, Naida Udovicic,
Susanna Karlsson och Zara Thörnfeldt

LÄNKAR
House of Silfver Facebook FB-evenemang
Dans hela veckan med Jenny Silfvenius reportage Kultursidan.nu 21/4 2017
Angels in Paris vill glittra på lördag kväll reportage Kultursidan.nu 20/11 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to House of Silfvers stolta Work in Progress (recension)

  1. Pingback: Work in Progress – Äventyret fortsätter – KULTURSIDAN.nu