• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM-studenter arrangerar Location East


Festivalfixare. Bra musik är viktigt i livet för Location Easts Linnea Larsson, Adina Henrikson, Erica Damgaard och Decireé Åkesson. På lördag är det dags i kulturkvarteret Hallarna.

 

”De mest aktuella akterna i Norrköping”

 

NORRKÖPING Artister på G. En lokal musikfestival. Ett studentprojekt. När fyra KSM-studenter bestämde sig för att göra en lokal musikfestival som projekt började de med att lyssna på musik och att träffa folk. På lördag fyller Location East Hallarna, ute och inne.

Eftermiddagsakterna ute på gården är gratis. Kvällens spelningar inne i Dynamos konsertlokal kostar i klass som en hamburgermeny, som arrangörerna jämför med.

En överväldigande majoritet av de som spelar på endagsfestivalen Location East är musiker som är kvinnor. Ungefär som Östgöta Rockfestival häromveckan fast tvärtom. Det är inte något som arrangörerna har riktat in sig på. Urvalet handlar om bra musik helt enkelt.

– Vi har valt schyssta, lokala band. Vi har gått på de som är mest aktuella, förklarar Adina Henriksson.

Ingen av de fyra KSM-studenterna Linnea Larsson, Adina Henrikson, Erica Damgaard och Decireé Åkesson kommer ursprungligen från Norrköping. Men de trivs här, en kulturrik stad där initiativ uppmuntras. Som deras idé om att göra en musikfestival som studentprojekt i tvåan.

Studierna på KSM (Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings universitet) bygger mycket på projektarbete. Studenterna prövar olika uttrycksformer och arbetar i grupper som lärarna sätter ihop. Resultatet presenteras internt. Fram till nu, mot slutet av andra året på utbildningen. De fyra tjejerna vill jobba ihop, nu och framöver.

– Ett mål vi hade med projektarbetet var att göra något utåtriktat, börjar Linnea Larsson.
– I Norrköping, tillägger Adina Henrikson.

Alla gillar musik – ”ett universellt språk” enligt Decireé Åkesson – och valet att lägga vårens arbete på en musikfestival föll sig naturligt.

– Det är bra med festivaler, det finns något för alla, menar Decireé.

Under förarbetet har de träffat ”så många som möjligt” – musiker, arrangörer, studieförbund, Musikhuvudstad Norrköpings projektledare. En del möten har blivit till podcastavsnitt som lagt upp på festivalens hemsida.

– Det verkar finnas en fin gemenskap här. Alla pratar väldigt väl om varandra, framhåller Erica Damgaard.

De som spelar på festivalen ska vara på G, på väg att slå igenom eller släppa låtar.

– Exon Banks släpper tre låtar på fredag, berättar Decireé Åkesson. Så det blir första spelningen med dem.

Några har spelat på Livekarusellen, som Hanna Bohlin. Pixie kommer tillbaka efter ett lugnt år.

Vilka är favoriterna? En omöjlig fråga, nästan. Men Linnea lyfter fram Donika Nimano som nyligen släppt en EP. Erica säger Televolt – ”De är ju nya, skriver väldigt fina texter”. Adina håller på Märtha Frans, ”väldigt bra, i framkant” och Decireé säger än en gång Exon Banks.

Sedan säger någon Mirja, en annan Melonkvartetten och så enas de om ALLA.

De fyra KSM-eleverna jobbar nära varandra och hjälps åt där det behövs. Var och en har det yttersta ansvaret för sitt uppdragsområde, Decireé Åkesson kommer artisterna närmast medan Linnea Larsson är gruppens Excel-guru.

– Jag ser den här tiden som en lyx, att göra det vi vill medan vi har ekonomi, säger Linnea Larsson och menar att de utvecklas mycket medan de fortfarande är studenter och lever studielån.

Den kompetens de fyra saknar lånar de in från studenter på andra universitetsutbildningar, som GDK (Grafisk design och kommunikation) och Medieteknik.

När det är dags för examensprojekt nästa år vill KSM-studenterna följa upp Location East med upplaga nummer två. Att de ser festivalerfarenheten som en språngbräda för framtiden sticker de inte under stol med.

Vad händer om en stor aktör som Live Nation eller FKP Scorpio kommer med ett erbjudande till en av er?

– De kan ge oss ett erbjudande om en egen festival, tycker Desireé Åkesson.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KVARTERET HALLARNA Norrköping

3 juni 2017
Location East
Musikfestival

MEDARBETARE/ANSVARSOMRÅDE
Linnea Larsson, KSM, logistik, ekonomi
Adina Henrikson, KSM, presskontakt, volontäransvarig
Erica Damgaard, KSM, marknadsföring
Decireé Åkesson, KSM, artistbokare, sponsoransvarig, sociala medier
Anna Strömberg, GDK, grafisk profil
Sovanny Huy, Medieteknik, hemsida

SPELSCHEMA

Utescenen
14.15 Hanna Bohlin
15.20 Mirja Levi
15.50 Pixie
16.55 Amina Myrén
14.45 Laura Emelie
DJ Yasmine Lindgren

Stora scenen
19.30 Televote
20.30 Melonkvartetten
21.45 Donika Niamani
22.45 Märtha Frans
00.00 Exon Banks
DJ Klubb Republik

LÄNKAR
Location East hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.