• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Location East med up & coming-artister

AMWIN
Dragplåster. AMWIN från västkusten är kanske en ny Zara Larsson, men mer åt r&b.

 

”Kul festivalen lyfter lokala akter”

 

NORRKÖPING Festivalen Location East anordnades under lördagen för tredje året i rad, och för andra året på Arbis Bar & Salonger. AMWIN (Amanda Winberg) var kvällens dragplåster, men lokala akter som Televote och Maj Monet fick också publiken att dansa.

När Kultursidan.nu närmar sig Arbisområdet är uteserveringen, Terassen, ännu öppen. Där har festivalens första tre akter spelat under eftermiddagen: Dilan Burkay, Simon Riise och Anna & the Sea.

Entrédörrarna gläntar välkomnande, både till Bistron och Stora scenen. Fler än jag verkar stå på gästlistan och stämningen är familjär. Är de flesta här vänner till artisterna? Svårt att svara på – Norrköping känns ändå relativt litet.

Jag möter en journalistkollega som just lyssnat på Kisabandet Dalen, som varit andra akt (efter invigande Isfruun) på bistrons scen.

 

Televote
Färgglädje. Televote spelade på Bistrons scen.

 

Själv är jag här för Norrköpingsbaserade Televote. Innan spelningen står de uppradade mot en vägg och fotas av någon (jag ångrar att jag inte också fotade dem då – min proffsfotograf kom långt senare). Sångerskorna Cerefie Byrge och Pixie Kamfjord Karlsson lyser färgglatt upp rummet; Cerefie med sin röda klänning med matchande örhängen till och Pixie med sin pastellrosa kostymliknande outfit.

– Har ni lagt upp era nya låtar någonstans? frågar jag Cerefie, och hon svarar ”inte än”, men att de kommer.

Så går de på scenen och inleder med ”Låt det bara va´ ekandes”, enda låten ute på Spotify. Jag gillar den men fattar egentligen inte vad den handlar om, förutom möjligen att gå hem från en utekväll … ”Där sitter du med ditt nylle, ja med ditt nylle, och jag vill se på ditt nylle, du, ta en svängom bara snurra runt” är kanske den textrad som förbryllar mig mest, även om den helt klart har sin charm.

Cerefies röst står hela tiden i centrum, medan Pixie lägger stämmor och de andra sköter de utomkroppsliga instrumenten. Kvällen till ära är de nya bandmedlemmarna trummisen Anna Salinder och basisten Puck Samuelsson (aka Tjejen) med.

 

Maj Monet med Amina Myrén
Vänner i och utanför musiken. Maj Monet med Amina Myrén spelade på Stora scenen.

 

– De är funky, säger en märkbart tagen kille i publiken om Morabeza Tobacco som strax tar vid på Stora scenen. 

På duons Facebooksida beskrivs de som en svensk lo-fi-discopop-duo som möttes en sen klubbkväll utanför Stockholm och sedan började mejla varandra om musik. Så började också Gustavs och Vanillas gemensamma musikskapande under bandnamnet som hyllar den lilla tobaksaffären vid Mariatorget.

Första singeln TTYL (en förkortning för ”Talk To You Later”) släpptes i januari förra året och nu är de istället aktuella med singeln Orinoco.

 

Maj Monet med Amina Myrén
Maj Monet och Amina Myrén på Stora scenen.

 

Norrköpingsbandet Maj Monet, som Kultursidan.nu recenserade efter en WTM-spelning 2016, gästas under kvällen av sångerskan Amina Myrén. Efteråt berättar Amina att hon efter en vänskap med trion (Love Frisendahl, Johan Schön och Signe Bankefors) börjat göra musik ihop med dem.

– Eftersom vi blev vänner kändes det naturligt att göra musik ihop också. När det visade sig att det gick väldigt bra fortsatte vi med det, säger Amina Myrén som gillade att spela på Location East.

– Jag hade superkul! Kul med en festival som lyfter lokala akter, säger hon.

 

AMWIN
Vassare. AMWIN debuterade 2018 med singeln Uber som plockades upp av internationella medier..

 

Dragplåstret AMWIN, Amanda Winborg, känd från Idol är dock inte så lokal. Hon är född i Särö i Kungsbacka kommun och debutsingeln Uber (som enligt mig är den bästa) plockades upp av internationella medier 2018.

Kanske är hon en ny Zara Larsson in the making, men mer åt r&b-hållet och med en ännu vassare attityd som ger alla fuckboys en riktig match.

 

AMWIN

AMWIN

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Human Golmohammadi, Ivan Cavar och Melinda Reyes Hiltunen

ARBIS Norrköping

11 maj 2019
Location East
Musikfestival
Arr: Adina Henrikson, Decireé Åkesson, Erica Damgaard och Linnea Larsson

PROGRAM
Terassen
16.00 Dilan Burkay
17.15 Simon Riise
19.00 Anna & the Sea

Bistron
19.00 Isfruun
19.50 Dalen
20.40 Televote

Stora scen
21.30 Morabeza Tobacco
22.30 Saga Beck
23.30 Maj Monet
00.30 AMWIN
01.00 Dilan Burkay

LÄNKAR
Morabeza Tobacco Facebook reportage/Radar
AMWIN hemsida Facebook Instagram Wiki
Location East hemsida Facebook FB-evenemang
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook

Location East flyttar in i Arbis salonger reportage Kultursidan.nu 8/5 2018
KSM-studenter arrangerar Location East reportage Kultursidan.nu 30/5 2017
Televote spelade först på Knickedick reportage Kultursidan.nu 19/8 2018
Förnyad Isfruun är cool på Arbis Pang! reportage Kultursidan.nu 28/4 2018
Knickedicks skåp står på Hallarnas gård recension Kultursidan.nu 11/8 2016
WTM: Maj Monets glada rop i hetluften recension Kultursidan.nu 15/2 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.