• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Televote spelade först på Knickedick

Cerefie Byrge
Personligt. Cerefie Byrge skriver i princip alla Televotes texter och en hel del av låtarna. Norrköpingsbandet öppnade minifestivalen Knickedick på lördagskvällen.

 

Sommarens sista gårdsfest

 

NORRKÖPING Fin stämning och strålande publikrekord. Knickedick firade 15-årsjubileum med Love Antell, Jakob Hellman och Hästpojken på Hallarnas innergård. Norrköpingsbandet Televote öppnade med personlig pop och stämsång.

Femton år med Knickedick. Musikföreningen har bjudit på olika koncept genom åren men sedan 2013 är det i princip endagsfestival som gäller. Och numera är det Hallarnas innergård där scenen byggs upp i stället för Knäppingen. Ett byte som ger publiken mer utrymme. Och mer publik kom i den fina lördagskvällen.

– Totalt 500 personer, räknar Johan Karlsson nöjt in publikrekordet. – Så många har det inte varit sedan vi drog igång festival/gårdsfest-konceptet 2013.

 

Televote
Färgstämning. Simon Wallin i blått, Pixie Kamfjord Karlsson i grönt, Cerefie Byrge i rött, Carl Lindman i svart och Johan Lindman i vitt. Alla utom Carl sjunger.

 

– När jag var på Knickedick för många år sedan blandade jag ihop Knäppingen och Knickedick och undrade vilket som var vilket, sade Cerefie Byrge i Televote i ett av sina längre mellansnack.

De flesta mellansnacken var kortare, låttitel-långa om man säger så. Som You Surround Me With Happiness, en låt som titeln till trots är på svenska till 90 procent. Liksom övriga låtar – Pirr i magen, ångestbeskrivningen Utrymme eller relationsdiskussionen Du attraheras av mig.

Melodierna är nyenkla, leadsången bärs upp av fyra rösters stämsång. Instrumenten är gitarr, bas, keyboards (orgel, synt, piano) och ett par oerhört stabila trummor.

– Ofta skriver jag texterna, det är mycket dagboksanteckningar. Jag gör en melodi på gitarr och presenterar för bandet. Eller så gör Simon ett pianoackompanjemang som jag skriver text till. Sedan kommer de andra och lägger till sin grej, berättar Cerefie Byrge efter Televotes spelning.

Televote är Cerefie Byrges och Simon Walins (båda kända från Tonarvet) projekt sedan ett och ett halvt år tillsammans med Johan Lindman och Carl Lindman. Pixie Kamfjord Karlsson klev ombord och gjorde bandet komplett för ett år sedan. Det gjorde hon rätt i för är det något som karaktäriserar Televote så är det stämsången där främst Pixie hittar toner som inte bara ligger en ters under eller över men ändå inte sticker ut för mycket eller tar över.

Televote är först ut, en placering i listan som medför ära men kan vara lite tunnsådd publikmässigt. Så inte denna kväll där fler än 200 personer kommit redan innan bandet börjar spela och snabbt droppar in och fyller på. Fanklubben står i mittgången mellan de två altanerna med välfyllda långbord. Gänget längst fram smådansar till Ekande – en låt om det kreativa flödet. Och till nya Drömplats som framförs i vuxenversionen.

 

Love Antell
Nästgårds. Love Antell har köpt hus i södra Närke. Det innebär att han är sugen på att spela oftare i Östergötland.

 

– Bra att vi är här med två kvinnor, kommenterar Cerefie Byrge festivalens uppställning. Efter Televote kommer Love Antell, sympatiskt och slagfärdigt enmansband med rejäla mellansnack som är längre än låtarna.

– Murarna föll, historien tog slut. Nu reser sig nya nationella gränser i stället, säger han i ett mellansnack och berättar slutet på historien om låtstölden av Underhåll som blev reklamslinga i TV. Han fick rätt – och pengarna gick till Läkare utan gränser.

Sedan följer Jakob Hellman och Hästpojken. Det ser onekligen inte så bra ut år 2018 med nästan enbart manliga akter. Det kan arrangören Johan Karlsson hålla med om även om han är nöjd med den uppställning som blivit och som uppenbarligen lockar rekordpubliken.

– Diskussionen som varit om jämställda musikfestivaler de senaste åren har gjort att de kvinnliga artisterna är jättehårt bokade. När vi började boka i våras ställde vi frågan till till 30 artister, en jämn mix.

Att resultatet blev som det blev beror bland annat på att efterfrågan och tillgång inte möts. Särskilt då sensommarperioden är konserttät med många stadsfester.

– Lärdomen är att vi måste börja boka ännu tidigare. Men det roliga som kommer ut av detta är att branschen är inne i en långsiktig process med fler kvinnliga artister, påpekar Johan Karlsson.

– Annars tycker jag att eventet är väldigt trevligt, med bra stämning och så, tillägger Cerefie Byrge bestämt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

https://www.flickr.com/photos/kultursidan/albums/72157698769786741

HALLARNA Norrköping

18 augusti 2018
Knickedick
Musikfestival
Arr: Knickedick

AKTER
Televote

Cerefie Byrge – leadsång, akustisk gitarr
Simon Wallin – piano, bas
Pixie Kamfjord Karlsson – sång, akustisk gitarr
Johan Lindman – orgel, synth, bas
Carl Lindman – trummor

Love Antell
Jakob Hellman
Hästpojken

LÄNKAR
Televote Facebook
Love Antell hemsida Facebook låtstöld
Knickedick hemsida Facebook
Kulturkvarteret Hallarna hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Televote spelade först på Knickedick

  1. Pingback: Location East med up & coming-artister – KULTURSIDAN.nu