• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hairy Tales klipper till på Cirkusslottet

Hairy Tales
Urhår. Som en skapelseberättelse är den koreograferade dansen i Hairy Tales som gavs under festivalen Cirkusslottet i Finspång.

 

Oborstat röj bland hårrötterna

 

RECENSION/ FINSPÅNG Lurvigare cirkus har sällan skådats. Feministiska scenkonstkollektivet M.P.A.C. – Mighty Performing Arts Collective – prövar hårnormer som andra byter frisyr. Från identitetsskapande till äckel. Hämningslöst!

 

Hairy Tales
Cirkuskonst. Fladdrande armhår är bara början i Hairy Tales.

 

Betänk den traditionella akrobatikens strävan efter perfektion. Den yttersta styrkan, gracen, spänsten, behärskningen – till synes utan ansträngning. Bort det! Tänk i stället en osminkad förevisning av fladdrande kroppsbehåring, skakiga armmuskler och en cirkusartist i glasögon.

Hairy Tales är i allra högsta grad den feministiska punkcirkus den ger sig ut för att vara. Punkens oborstade röj bland hårrötterna. De fyra artisterna gräver alla hårnormers grav. Det är störigt, slafsigt, stolt och väldigt mycket humor. I graven, eller soporna, åker en hel del cirkusnormer på samma gång. Det enda de inte gör är att kamma bena.

M.P.A.C. granskar hårnormer genom clowneriets lupp och förstorar upp dem in absurdum. Det blir tydligt, och underhållande, och rentav lite jobbigt. Som när allt kastat hår i den glansiga avloppsröret kommer tillbaka – monsterkänsla. Men också när numren drar ut på tiden och kräver sin plats.

 

Hairy Tales
Sammanflätat. De siamesiska tvillingarna ingår som ett av flera hårstrån i Hairy Tales berättelse. Fortsättning följer…

 

Gränsen går inte kanske ens vid människohår. Den lurviga wookien, inte nödvändigtvis Star Wars Chewbacka, är först in och sist ut på scenen. Urmänniskan? Bor det en wookie i oss alla?

En favorit blir de siamesiska tvillingarna som sitter ihop i flätan. Deras parkollektiva identitet ger dem säkerhet och styrka. Men när håret kapas och de blir två förlorar de den inre balansen. De kommer tillbaka och vi följer deras prövande identitetsskapande som individer.

En annan är hårvarelsens dans. Det som först är en blir två, blir flera. Hårfällande vackert.

 

Hairy Tales
Normen skaver. Väninnorna har svårt att passa in i ramen på samma gång.

 

Normer begränsar. Det är uppenbart i numret med kvinnan med breda baguettefrisyren vars högfriserade väninna inte får plats i ramen. Vägen mot befrielse är inte enkel.

Cirkusens traditionella uppvisningar smyger tillbaka, hårvägen. Balanskonst och rockringar. Till och med hästarna får dansa.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Human Golmohammadi

 

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives artister, Jenny Soddu, Karin Svensson, Kajsa Englund, Camilla Rud, granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med NCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
M.P.A.C. – Mighty Performing Arts Collective hemsida Facebook
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Extreme Symbiosis på Cirkusslottet recension Kultursidan.nu 15/8 2018
Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon recension Kultursidan.nu 14/8 2018
Förälskad i Cirkus I Love You på Slottet recension Kultursidan.nu 13/8 2018
Knaskalas med akrobatisk magi och skratt recension Kultursidan.nu 11/8 2018
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hairy Tales klipper till på Cirkusslottet

  1. Pingback: Poetisk dröm för TVÅ på Cirkusslottet – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Sisus Sirkus bitchigt vilda Mosh Split – KULTURSIDAN.nu