• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förälskad i Circus I Love You på Slottet

Circus I Love You
Överraskande sammanfogat. Luftakrobatens rep blir ett hopprep för andra. Musik spelas inte bara på baldakinen över ingången utan även av artister som sitter på tältgolvet.

 

Befrielse från den manliga blicken

 

RECENSION/ FINSPÅNG Fantasteri. Circus I Love You är en föreställning, ett projekt och ett cirkussällskap – allt på samma gång. Bättre huvudakt till festivalen Cirkusslottet går inte att tänka sig, en poetisk och varm kärleksförklaring till cirkuskonsten.

De gör allt som cirkusartister brukar göra. Alla går på lina, hänger uppochner, åker rullskridskor, spelar instrument, bygger statyer och en hel del till. Musiken talar både jazzens och klezmerns toner. Inget är okänt. Ändå gör de allt nytt.

Som att gå på lina till ordlös sång som hörts över tundran i tusentals år. Som att klättra till toppen av en stång för att spela på ukulele. Som att hoppa med en minimal språngbräda med minimal studsmatta i högt tempo och oväntade riktningar.

 

Circus I Love You
Matematisk omfamning. Spiralhjulet är det enda cirkusredskapet i sitt slag.

 

Åtta svenska-europeiska cirkusartister som också är musiker. Smidigt växlar de uppgifter, numren flyter över i varandra, mycket sker samtidigt. Det är vackert, överraskande och magiskt. Det höga tempot når förstaaktsfinalens höjdpunkt där alla musicerar någonstans i det intima tältet.

För att direkt avlösas av en mjukare rytm. Spiralhjulet – uppfunnet av artisten själv – är en matematisk formel som kan omfamna en hel grupp.

Skönheten i vad man kan göra med en kontrabas får mig att inse storheten i rysk-judiske expressionismen Marc Chagalls måleri. Här lever hans ande i cirkusens konst – det är poetiskt, varmt och fyllt av kärlek.

 

Circus I Love You
Tillsammans. Circus I Love You gör skön musik och skön cirkus ihop.

 

Utan att det uttalats växer min insikt att Circus I Love You är ett feministiskt projekt. När alla gör allt – lyfter, bär, hänger, spelar, glittrar i spandex – befriar de samtidigt cirkuskonsten från den manliga blicken. En välgärning som visar vägen!

Circus I Love You är Cirkusslottets bedårande huvudakt som ges åtta gånger under festivalen. Missa inte! Se den och du kan dö lycklig.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Circus I Love You

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives fyra kvinnliga artister granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med BCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
Circus I Love You hemsida Facebook
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Knaskalas med akrobatisk magi och skratt recension Kultursidan.nu 11/8 2018
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.