• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon

I Am Somebody, Sirqus Alfon
I Am Somebody. Sirqus Alfon arbetar hårt för att få publiken att känna sig delaktig i föreställningen.

 

Volymmätaren klockar röststyrkan

 

RECENSION/ FINSPÅNG Alla ska med. Sirqus Alfon tar till alla sina digitala tricks, gamla som nya, för att varenda kotte i publiken ska stämma in i budskapet när föreställningen I Am Somebody gästar Cirkusslottet i Finspång.

Sirqus Alfon – Ejve, Emilio och Babham – är världsberömda i hela Norrköping. Alltså gatuteatergänget från Norrköping turnerar numera världen runt, på riktigt!

Föreställningen I Am Somebody, som gavs på Cirkusslottet under den gångna helgen, använder sig av lysande, glittrande, filmande, laserstrålande teknik, allra helst med retrojinglar från den tidiga dataspelsvärlden.

 

I Am Somebody, Siqus Alfon
Världsberömda. Sirqus Alfon placerar sig i världens centrum. Ejve på trummor, Babham med megafon och Emilio med sin avhuggna bas.

 

Varenda kotte i publiken ska med! Den stora bildskärmen i cirkusmanegens mitt byter utseende och funktion efter behov. En volymmätare som klockar vår röststyrka. Vi ser oss själva filmade med Babhams mobil. Och nästan kusligt är det när publikens Emma kan se sitt namn segla fram på den stora bildskärmen – ingen har ju skrivit in det.

Visst fanns en hel del av interaktiviteten med i förra föreställningen This is Sirqus Alfon som gavs på Östgötateatern 2014 (i regi av Nils Poletti, nu Östgötateaterns nye chef). Men då var den en kul grej i föreställningen som gjorde upp med manlighet och status. Nu är rollerna ombytta, leken med det manliga – och kvinnliga – är kvar, men tyngden ligger på gemenskapen med publiken.

Ändå hinner artisterna showa, dansa, retas med varandra, med och utan teknikens hjälp. De hoppar i takt med musiken och videoloopens staccatofördröjning låter dem segla i luften utan att landa. Skärmen blir ett gammalt knockoutspel (samma som 2014?). Fast de som fajtas är riktiga gubbar även om smällarna är tecknade. Ejve spelar lufttrummor – det låter bra. Babham sjunger i megafonen. Emilio får publiken att gunga med.

Kvar från 2014 är också läcker lek med ljus och, inte minst, hyllningen till forna tiders cirkusakrobater. Men nu är vi alla inbjudna att vara med och bygga levande pyramider. Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

I Am Somebody, Sirqus Alfon

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives fyra kvinnliga artister granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med BCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
Sirqus Alfon hemsida Facebook
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Förälskad i Cirkus I Love You på Slottet recension Kultursidan.nu 13/8 2018
Knaskalas med akrobatisk magi och skratt recension Kultursidan.nu 11/8 2018
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018
Sirqus Alfon gör det med stil recension Kultursidan.nu 28/2 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.