• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mer teknik i kulturen med Rödikk

Erik Rosales och Norrköpings stadsvapen
Hej! Erik Rosales visade Norrköpings gamla stadsvapen när han berättade om sin och Sirqus Alfons karriärstart för deltagarna i Rödikks samling i Strykbrädan.

 

Regionbidrag på 200.000 kronor

 

NORRKÖPING Anja Praesto vill göra lasershow med musik vid Å ödekyrka. Sirqus Alfons egen Erik Rosales showade för klustret Rödikk förra veckan. Kulturarbetare och IT-företag träffades för att undersöka om de kan berika varandra.

Kluster – alltså tajtare än bara ett nätverk – är Rödikk, namnet uttyds Region Östergötlands digitala kulturkluster. Här kan kulturaktörer och teknikföretag matchas med syftet att undersöka hur ny teknik kan användas inom kultursektorn. Norrköping Science Park har fått regionens uppdrag att hålla i trådarna med Bo Sundborg som projektledare.

Det såg ut som en tanke – men var det inte – att första träffen låg direkt efter teknikintensiva Norrköping City Symphony som ljöd mitt i Industrilandskapet förra veckan. Men visst var happeningen ett bra exempel med förinspelade ljud som drogs igång när rörelsedetektorer registrerade passerande vandrare här och där mellan Flygeln och Stadsmuseet. Samtidigt som det stod alla fritt att själva medverka.

 

Erik Rosales får igång publiken i tekniklek
Violinister. Erik Rosales fick igång publiken i en tekniklek.

 

– Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering. Men det krävs strategi, ledning och människor som får möjligheterna, inledde Region Östergötlands kulturchef Ann Hederén vid uppstarten för Rödikk i Coffice fullpackade entréhall i Strykbrädan.

Möjligheterna växer för de som vill. Region Östergötland har satt av 200.000 kronor för kulturaktörer som söker tillsammans med teknikföretag.

– Det är inte säkert att alla produktioner och processer ska digitaliseras, tillade Ann Hederén.

Erik Rosales har rört sig nyfiket och kreativt i detta kultur- och tekniklandskap sedan många år. Kanske han är mer känd under sitt alter ego Babham, en av de tre killarna som utgör Sirqus Alfon, som började med gatuteater i Norrköping under tidigt 1990-tal. Nu lägger de världen för sina fötter.

– Gatan är en skola i ohämmad kreativitet med sin ständiga ström av förbipasserande att testa på. Att testa ger ett bibliotek av idéer, sade Erik Rosales glatt och lade till att det tar 10.000 timmar att bli riktigt bra på något, oavsett om det är ett cirkustrick eller att plugga.

Nyligen deltog Sirqus Alfon i festivalen Cirkusslottet i Finspång inklusive dess två veckor långa uppföljare med föreställningar för skolorna. Rödikks deltagare fick se korta scener från föreställningen men även läckra trolleritrick, som konsten att fylla ett glas med vin ur en iPad. Erik Rosales jobbar nämligen också ihop med magikern Charlie Caper.

 

Erik Rosales och Anja Praesto
Inspirerad. Anja Praesto vill använda teknik för att ge liv åt kulturarvet. Erik Rosales föredrag gav många idéer.

 

– Jag skulle vilja göra en lasershow med musik i Å kyrka på Vikbolandet, sade Anja Praesto efter det underhållande föredraget.

Anja Praesto arbetar med Kulturarv på Östergötlands museum och funderar som bäst på hur tekniken kan utnyttjas inom hennes yrkesområde.

– De hembygdsföreningar vi jobbar med är långt ifrån detta. De digitaliserar foton, det är ett grundläggande och stort jobb.

– Vi ska öppna Digit ihop med Stadsbiblioteket, utveckla digitalt musikskapande, sade Ulla-Britt Eriksson, enhetschef på Kulturskolan i Norrköping, entusiastiskt.

– Vi behöver också en egen studio för Kulturskolans elever.

Konstmuseets Martin Sundberg vill inte gå för fort fram.

– Det är intressant. Men som Erik Rosales sa ”om man inte vet vad och varför så ska man inte hoppa på digitaliseringståget för snabbt”.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Martin Sundberg, intendent vid Konstmuseet

COFFICE, STRYKBRÄDAN Norrköping

5 september 2018
Rödikk – uppstart
Inspiratör: Erik Rosales
Samarr: Norrköpings Science Center, Region Östergötland

LÄNKAR
Erik Rosales Sirqus Alfon Charlie Caper
Rödikk hemsida
Norrköping Science Park hemsida Facebook
Region Östergötland hemsida
Norrköping City Symphony happening reportage Kultursidan.nu 7/9 2018
Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon recension Kultursidan.nu 14/8 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.