• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköping City Symphony happening

Håkan Lidbo
Nu börjar vi: 10, 9, 8, …3, 2, 1! Håkan Lidbo räknade ner inför Norrköping City Symphony som inte kunde höras från en ljudkälla utan skapades på många olika platser.

 

”Tänk att jag skulle bli symfoniker”

 

NORRKÖPING Det summar dovt, plingar, forsar, och bankar. En stadssymfoni här och nu med, för och av Norrköping. Upplevelse och påverkan. Tonsättaren Håkan Lidbo har skrivit verket som öppnar för slumpen. Och nej, allt funkade inte som det var tänkt.

Tonsättaren Håkan Lidbo har bjudit in till samling mitt i Industrilandskapet. Här ska Norrköpingsborna få ta del av musikskapande här och nu, rent av bli medskapare. Som en del av musikfestivalen Music Tech Fest i Stockholm har Håkan Lidbo, inspirerad av Norrköpings stadsljud, specialskrivit 20 minuter lång symfoni, Norrköping City Symphoni. Men den är inte färdig. Något saknas.

 

Musikanter är Leon Gruber, Eddie Bolling och Niklas Almqvist.
Musikanter. Leon Gruber, Eddie Bolling och Niklas Almqvist tillsammans med en vän.

 

Håkan Lidbo har skrivit sitt verk just för Norrköping. Han har lyssnat på Norrköpings ljud och sedan komponerat ett kompletterande stycke. Det sänds i Sveriges Radio P4 men den happening vi upplever blir ett så mycket mer innehållsrikt verk.

– Han vill utmana hur vi tänker på musik, hur man komponerar och framför och även upplever musiken, säger Musikhuvudstadens projektledare Sandra Wall som den här dagen menar att hon enbart är värdinna.

– Vi är med för att vi är Unescos City of Music, vi är faktiskt Sveriges Musikstad. De vill dra in Norrköping i det här eventet som kanske blir permanent i Sverige.

– En happening, kallar Håkan Lidbo det vi ska få uppleva under torsdagslunchen. Han räknar ner till start. 10, 9, 8… 3, 2, 1.

Nu! Många av det dryga hundratal personer som står på torget mellan Flygeln och Värmekyrkan bär vita dosor som kopplar deras mobiltelefoner till kompositörens ljudkälla.

 

Norrköping City Symphony
Förstärkare. Megafonerna skulle fånga upp och förmedla andras ljud.

 

Alla börjar vandra, från Flygeln till Stadsmuseet och tillbaka. Längs vägen från Holmentornet till Stadsmuseet har ljudkällor placerats ut. Klingande toner och dova mistlurstjut drar igång när sensorer känner personernas närvaro. Till detta kommer elever och lärare från stadens musikutbildningar som rör sig i området med dragspel, saxofon, trumlådor. Någon trummar på lunchlådan. En cykelklocka plingar till.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist spelar på ett litet rytminstrument.

– Tänk att jag skulle bli symfoniker, säger han förnöjt.

Ett gäng med megafoner fångar upp ljuden och förstärker: musikanterna förstås men även stadens ljud. Förbipasserande, biltrafiken, brusande vattenfall, byggjobbare. Allt och alla ska vara med helt enkelt! Det som saknas är Rådhusets klockor, visst spelar Ulf Tellin på dem, men ljudet når inte ner mellan Industrilandskapets byggnader.

 

Norrköping City Symphony
Ljudbangar. Bräder mot galler låter rejält. Arbetets museum är inplastat.

 

Sonja Stenhammar och Symfoniorkesterns tjänstekvinnor, Studiefrämjandets Patrik Hyberts och andra lokala musikprofiler har hittat hit. Tycker Sandra Wall att de har nått ut till övriga Norrköpingsbor?

– Det är svårt att säga, jag tror att de som är intresserade kommer. För det har ju varit en väldigt öppen inbjudan, men så har vi ju heller inte gått ut alltför mycket för att vi inte riktigt visste vad det skulle bli, hur och hur länge.

Kompositören verkar också nöjd. Resultatet som dokumenteras, kompositören ska infoga de saknade Rådhusklockorna och i helgen kommer det att visas upp under Music Tech Fest i Stockholm.

© Text: Anton Augustsson och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sladden Hultgren och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Norrköping City Symphony

INDUSTRILANDSKAPET Norrköping

5 september 2018
Norrköping City Symphony
Kompositör: Håkan Lidbo
En del av Music Tech Fest (Stockholm)

LÄNKAR
Music Tech Fest hemsida
Håkan Lidbo hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Norrköping City Symphony happening

  1. Pingback: Mer teknik i kulturen med Rödikk – KULTURSIDAN.nu